V roce 2018 vydalo brněnské nakladatelství HOST román Páté roční období, který spadá do nejoceňovanější fantasy trilogie současnosti s názvem Zlomená země. Za trilogií stojí americká spisovatelka Nora K. Jemisin, jež mimo jiné napsala druhý díl knižní adaptace Mass Effect: Andromeda s podtitulem Iniciace. Titul nejoceňovanější je nejspíše z důvodu tří vítězství Ceny Hugo po sobě. O čem ale tato fantasy série je?

Hlavní hrdinka Essun zažije během jediného dne tři strašné věci. Ze všeho nejdříve jí manžel zavraždí syna a unese dceru. Mocné Sanzedské císařství se zhroutí, protože jistý šílenec pomstychtivě zničí jeho největší město. A v neposlední řadě se v srdci jediného světového kontinentu začne rozevírat velká rudá trhlina, jež chrlí tolik popela, že zakryje oblohu na celé roky nebo možná staletí.

Přečtěte si také: Nový díl knihy ze světa Mass Effect Andromeda

„Toto je ale Tišina, svět, kde boj o život není zdaleka ničím novým a kde větší strach než dlouhá chladná noc budí orogénové — ti, kdo ovládají sílu země jako zbraň. Essun si uvědomí, kým je, a rozhodne se získat dceru zpátky. Je jí jedno, že svět kolem ní se rozpadá. Bude-li to nutné, klidně ho sama zničí, jen aby dosáhla svého.“

Krátké shrnutí, co jste si teď mohli přečíst v předchozích odstavcích, je však jen úvod do děje prvního dílu. V roce 2019 u nás vyšel druhý román s názvem Brána z obelisků, který v příběhu Essun pokračoval dále a ani to nebyl úplný konec série.

Jak již bylo řečeno v úvodu, série Zlomená země je trilogie a závěrečný díl s podtitulem Kamenné nebe se pomalu řítí na stánky českých knihkupců. Vydavatelem samozřejmě zůstává brněnské nakladatelství HOST, které si pro nás opět připravilo výtisk v pevných deskách s velice jednoduchým cover artem, který neurazí, ale ani nenadchne. Datum vydání je stanoveno na dnešek 21. října/októbera 2020.

Na závěr se s vámi ještě podělíme o oficiální anotaci, kterou raději začerníme, aby se případný budoucí čtenáři této série vyvarovali nepříjemným spoilerům:

„Luna se brzy vrátí. A záleží na dvou ženách, zda to věstí zkázu lidstva, nebo něco ještě horšího. Essun zdědila moc Alabastra Desetiprstenáře. Ovládla bránu z obelisků a doufá, že s její pomocí vypátrá svou dceru Nassun a vytvoří svět, kde by mohly všechny orogenní děti vyrůstat v bezpečí. Pro Nassun už je ale pozdě. Poznala zlo a pochopila něco, co si její matka odmítá připustit: že ne všechno, co je zkažené, jde napravit. Někdy je potřeba to zničit. Tohle je konec světa… Ten poslední.“