James Cameron potvrdil, že natáčení Avatara 2 bylo oficiálně ukončeno. Po více než dekádě čekání se tedy film konečně dostává do fáze postprodukce. 

Od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo oznámení dalších dílů Avatara, bylo jasné, že tvůrci budou vůči původnímu filmu cítit obrovský závazek a s ohledem na fanoušky i značnou odpovědnost.

James Cameron, který je známý především režírováním velkých blockbusterů jako je Terminátor (1984) nebo Titanic (1997), byl však od začátku produkce sequelů Avatara nucen posunout data premiér už šestkrát.

Poslední zaškobrtnutí přišlo letos v červenci v souvislosti s pandemií COVID-19, kvůli které bylo datum premiéry Avatara 2 posunuto na 16. prosince 2022. 

Původní datum jeho vydání přitom bylo stanoveno na prosinec 2018, a to při oznámení plánované produkce dalších čtyř dílů v roce 2016. Cameron tehdy prozradil, že se všechna pokračování budou natáčet na Novém Zélandu, kde se ještě letos v březnu pracovalo na dvou ze čtyř plánovaných Avatarů. Pandemie záhy donutila štáb odjet do Kalifornie, kde jeho členové údajně připravovali alespoň digitální efekty, nakolik nesměli točit venku.

Přerušení prací na pokračování Avatara byla pro Nový Zéland – stejně jako pro miliony fanoušků – obzvláště tvrdá rána. Obří americké produkce s sebou totiž přinášejí investice, o jakých se ostrovní zemi dříve ani nesnilo.