Pokud pravidelněji sledujete český komiksový trh, jistě jste si všimli, že jeden z velkých českých vydavatelů komiksů od DC, BB art, nevydal od začátku letošního roku žádný svazek. Důvodem byl návrat další vlny pandemie COVID-19, kvůli které byla opět uzavřena všechna knihkupectví. BB art se tedy rozhodl neriskovat a posunout vydávání až na dobu, kdy se kamenné prodejny opět otevřou veřejnosti.

Přečtěte si také: Mysteriózní detektivní série Fatale míří ke svému konci

Samotné rozvolnění pravidel spojených s pandemií však nedávno přišlo a BB art dodržel to, co už téměř půl roku sliboval fanouškům na sociálních sítích. Během včerejšího dne oznámilo nakladatelství na svém facebookovém profilu první tři tituly, které fanoušky superhrdinských komiksů potěší během současného měsíce června/júna.

Prvním svazkem, který spatří světlo světa letošní rok, bude grafický román Mera: Královna Atlantidy od Dana Abnetta, scenáristy série Aquaman, a Lana Mediny, jenž se podílel jako kreslíř například na oblíbených Mýtech. Bude se jednat o celistvé vydání šestidílné minisérie o královně Atlantidy, Meře.

„V Atlantidě vládne krutý despota. Aquaman se musí skrývat. A jedinou naději podvodní říše drží v rukou snoubenka mořského krále, královna Atlantidy v exilu, Mera. Jenže Meřiny mimodimenzionální schopnosti už nefungují, jak by měly, takže bude muset shánět pomoc i na překvapivých místech, pokud má svůj adoptivní domov zachránit.

Mera se snaží zotavit se ze zranění, jejichž následkem jsou její jinak děsivě mocné schopnosti přinejlepším nespolehlivé. Musí se vyrovnat se svou minulostí a vypořádat se s hrozbou dalšího uchazeče o trůn, Aquamanova nevlastního bratra Orma. Zároveň se vydává na nebezpečnou pouť do svého domovského království Xebelu, aby tam našla spojence. Jenže v Xebelu, Atlantidě i na souši se dávají do pohybu nebezpečné plány a z Mery i jejích druhů se stávají pěšáci v nesmírně nebezpečné hře. Pokud chtějí přežít, nebo dokonce zvítězit, budou se muset naučit hrát.“

O pouhý týden později BB art přikluše se sedmým svazkem série Batman: Detective Comics s podtitulem Batmani navěky. V něm fanoušci naleznou sedm sešitů ze série Detective Comics s číslovkami 975-981, za jejichž tvorbou stojí scenárista James Tynion IV (Batman: Rok nula – Tajné město) a kreslíři Javier Fernandez, Eddy Barrows, Alvaro Martinez a další.

„Clayface je mrtvý. Snažil se vykoupit ze svých hříchů, ale zabila ho Batwoman. Netopýří rodina – Nightwing, Batgirl, Red Robin, Robin a samotný Batman – se musí rozhodnout, co udělají se svou bývalou vzpurnou členkou.

Batwoman však už dostala nabídku velet armádě a následují ji i Batwing a Azrael. V Gothamu jsou nyní tedy dva týmy, které si jdou po krku. A zatímco mezi Brucem Waynem a jeho sestřenicí Kate Kaneovou zuří rodinná válka, která může ohrozit celé město, někde uprostřed zbývají Cassandra Cainová a Stephanie Brownová.“

Přečtěte si také: Mocný a tajemný syndikát se chce pomstít Batmanovi v komiksovém svazku Batman Detective Comics 6: Stín nad netopýry

A za tím vším se vznáší ďábelská kybernetická hrozba, která chce přeměnit Red Robina v ničivou zbraň, a tím Gothamu zaručit tu nejhorší možnou budoucnost.

Aby sjednotil svůj tým a zachránil město, musí Batman věřit těm, kteří nosí symbol netopýra. Protože ať už nakonec zvítězí nebo prohrají, musí v tom být společně.“

Měsíc červen/jún zakončí druhý svazek série Hodiny posledního soudu od Geoffa Johnse (Arrow) a Garyho Franka (Batman: Země jedna). Celá série je velmi zajímavá postavením ve světě DC. Jedná se totiž nejen o sequel kultovní série Watchmen, ale i samostatný příběh z DC Univerza a také spin off relaunche DC Universe: Rebirth.

„Čas se nachýlil…

Téměř všemocný Dr. Manhattan ze světa STRÁŽCŮ se začal zajímat o DC Univerzum. Po léta mění příběhy některých z hrdinů… ale proč? Bez jediného vysvětlení opustil svůj vlastní svět a začal se vměšovat do tohoto.“

Přečtěte si také: Sequel k Watchmen, samostatný příběh, ale také spin off DC Rebirth

„Nyní jej tedy Ozymandias, Komediant a nový Rorschach vystopovali až do Gotham City. Všechny figurky jsou na šachovnici a na tahu je Dr. Manhattan. Pouze jediná síla v DC Univerzu by dokázala čelit bytosti, jež kdysi bývala Jonem Ostermanem. Ale když se tito dva titáni setkají tváří v tvář, zničí Superman Dr. Manhattana či snad Dr. Manhattan zničí všechno ostatní?“

Jak již bylo několikrát zmiňováno, všechny tyto komiksové svazky vyjdou během měsíce června/júna 2021. Mera by se měla v prodeji objevit 16. 6., sedmý Detective Comics bude následovat o týden později 23. 6. a měsíc uzavřou druhé Hodiny posledního soudu, které vyjdou poslední den měsíce června/júna. Třetí zmiňovaný svazek bude navíc k dostání ve dvou variantách vazby.