Situace na knižním trhu je letos mnohem horší než ten minulý a náruživí čtenáři často nemají, co číst. Jednou za čas nám však nějaké nakladatelství udělá radost s edičním plánem, který nám dá naději, že letos přeci jen něco zajímavého vyjde.

Přesně tento krok udělalo během včerejšího dne oblíbené slovenské nakladatelství Artis Omnis. Na jejich facebookové stránce se objevil odkaz na ediční plán pro rok 2021, který odhaluje všechny slovenské knihy z žánrů sci-fi, fantasy a horor. Titulů je celkem šest, tak se na ně pojďme společně podívat.

Seznam otevírá dobrodružný fantastický příběh Hliadky! Hliadky! od známého stand-up komika Martina Hataly, autora detektivního románu Whiskey, krv a striebro. Nově oznámená kniha se tentokrát zaměří na drsné chlapy v zelených tričkách. Titul Hliadky! Hliadky! bude vyprávět akční příběh s uvolněnou atmosférou a vtipnými narážkami na extrémní nacionalismus a nedostatek kritického myšlení. Kdo pochytil v názvu odkaz na román Terryho Pratchetta Stráže! Stráže! dostává zlatého bludišťáka.

Dále následuje Lívia Hlavačková s pokračováním fantasy románu Gwind: Nezabiješ?, který se minulý rok dočkal nového upraveného vydání. Pokračování ponese název Gwind 2: Sama za sebe a bude opět pokračovat v příběhu studentky Anny, jež se za záhadných okolností ocitla v magickém světě. Vydání je naplánováno na podzim/jeseň, takže do té doby máte čas si přečíst upravené vydání prvního dílu.

Do třetice všeho dobrého bude na čtenáře čekat reedice sci-fi románu Nula Kelvinov od jedné z nejvyhlášenějších slovenských sci-fi autorek Jany Plauchové (Večnosť omylov, Druhá planéta). Kniha opět nabídne příběh o cestování v čase a genové manipulaci s geniálním fyzikem Davidem a jeho životní láskou Molly v hlavních rolích. Avšak nové vydání nabídne komplexní autorskou i redakční úpravu.

Za Janou Plauchovou následuje loňský vítěz Ceny Fantázie, Martin Benkovič (Na vlastnej koži). Jeho nový román Ajriš / Štvanec představí čtenářům nadupanou příběhovou linku z bratislavského podsvětí. „V uliciach vzrastá nepokoj, ľudia odmietajú uznať rovnaké práva tým, ktorí disponujú magickými schopnosťami.“ Fanoušci se v této knize nevyhnou ani mocenským a politickým zájmům.

Předposlední místo ze seznamu patří výherkyni Ceny Fantázie 2019, Dominice Madro (Svätyne). Ta ve svém románu Dediči posrtnej říše rozvine své předchozí příběhy lidí, polobohů a bohů. Čtenáři se mohou těšit na skvělý příběh inspirovaný severskou (finskou) mytologií.

Na závěr si nakladatelství Artis Omnis nechalo neobyčejný fantasy román o dracích s názvem Dračie sliny, na kterém pracuje slovenský autor Janko Gálik. Neobyčejnost dokládá fakt, že i když je román o dracích, na začátku všichni členové této rasy zemřou. Avšak o jejich zázračné sliny se strhne litý boj mezi čaroději, kteří vlastně neumí moc čarovat a lidmi, na kterých není nic lidského.

A to je z edičního plánu nakladatelství Artis Omnis pro rok 2021 prozatím vše. Slovíčko prozatím používáme z jednoho prostého důvodu, na konci seznamu totiž šéf nakladatelství zmiňuje, že se fanoušci Artis Omnis letos dočkají ještě jednoho překvapení. Tak snad se ho dočkáme co nejdříve.