Nakladatelství Argo si během července/júla dává krátké měsíční volno. O měsíc později, v srpnu/augustu, se však vrátí s napěchovaným edičním plánem, který vášnivé čtenáře nenechá ani trochu vydechnout. Na fanoušky budou čekat hned čtyři knihy od vyhlášených zahraničních autorů žánrové literatury.

MUŽ, KTERÝ SPADL NA ZEMI - WALTER STONE TEVIS

Celý srpnový/augustový seznam otevře první české vydání sci-fi románu Muž, který spadl na Zemi s překladem Roberta Tschorna. Knihu napsal v roce 1963 vyhlášený americký spisovatel Walter Stone Tevis, kterého můžete znát například jako autora románu Dámský gambit, jehož seriálovou adaptaci vydal v roce 2020 streamovací gigant Netflix.

Přečtěte si také: Dámský gambit je aspirant na nejlepší seriál roku

Kniha Muž, který spadl na Zemi vypráví netradiční příběh Thomase Newtona, mimozemšťana, který byl vyslán na Zemi v lidské podobě, aby dokázal zachránit svůj umírající lid. „Jako osamělý a křehký cizinec podléhá navzdory svému nadřazenému rozumu plíživým svodům lidské společnosti. Tváří v tvář všudypřítomné pošetilosti, podezřívavosti a zaslepenosti přitom poznává, že se i pozemšťané vydali na cestu k patrně neodvratitelnému sebezničení.“

HVĚZDNÁ PĚCHOTA - ROBERT A. HEINLEIN

Další titul bezpochyby potěší fanoušky kultovního sci-fi. V novém překladu Tomáše Jeníka se na český knižní trh vrátí skvělá Hvězdná pěchota od velmi oceňovaného amerického spisovatele Roberta Ansona Heinleina, autora fantastických románů a povídek z žánru sci-fi.

Příběh se odehrává během drsné války s obrovskými brouky, která by se dala označit jako ta největší hrozba lidstva. Nové vydání tohoto oceňovaného, ale zároveň kontroverzního románu, bude obsahovat ilustrace Daniela Špačka a exkluzivní předmluvu Neala Ashera, autora sci-fi série Agent Cormac.

FALEŠNÁ HODNOTA - BEN AARONOVITCH

Do třetice všeho dobrého se od historických klasik vrátíme k moderní literatuře. Na fanoušky detektivních fantasy příběhů se totiž chystá nové dobrodružství neobvyklého detektiva Petera Granta s překladem Milana Žáčka. Nový díl série Řeky Londýna s názvem Falešná hodnota napsal v roce 2020 britský spisovatel Ben Aaronovitch.

Na Petera Granta čeká nový rozjezd. Příběh se bude opět odehrávat v Londýně, ale Peter již nepracuje u metropolitní policie. Poté, co se mu povedlo uzavřít případ Muže bez tváře a další vyšetřování, se Peter konečně snaží usadit. Jeho největším současným problémem je příprava na potomka a poněkud nejistou budoucnost. Po své policejní kariéře nastupuje do IT společnosti Terrence Skinnera, kde však nejsou věci takové, jaké se zdají být.

Přečtěte si také: Spin-off série Řeky Londýna se stává realitou

„V rámci zaměstnání se musí naučit splynout s civilisty, kteří jsou ještě větší geekové než on, byť nadále zůstává v kontaktu se starými známými, jež ho provázeli při dřívějších vyšetřováních, ať operují v Rozmaru nebo třeba v Americe. A i zde má samozřejmě slovo magie. Pracoviště skrývá tajemství, technologii, která je sice high-tech a zkoumá možnosti umělé inteligence, ale má kořeny u Ady Lovelaceové a Charlese Babbage.“

KLETBA KRKAVCŮ - KEVIN HEARNE

Závěr měsíce bude patřit druhém svazku fantasy série Sedm kenningů s podtitulem Kletba krkavců, který vyjde s překladem Veroniky Volhejnové. Za sérií stojí americký spisovatel Kevin Hearne, který se již v minulosti proslavil masivním příběhem Kroniky železného druida.

V Hearnově vymyšlené zemi zničené obřími útočníky, svítá naděje na odplatu. „Najde se ale dost hrdinů? A kdo to vlastně je – hrdina? Daryck měl svůj domov ve městě zničeném při nájezdu Kostních obrů.“

Daryck se společně svou skupinou válečníků touží pomstít za všechny milované, kteří přišli k újmě. Hanima patří k nové generaci mágů s mimořádným nadáním – dokáže hovořit s fantastickými zvířaty. Když její dar začne představovat hrozbu pro současné vládce, postaví se do čela hnutí, které chce pomocí její magie poskytnout moc všem.“

Koesha je kapitánkou čistě ženské posádky lodi zkoumající nebezpečné a neznámé vody.“ Její cesta však nesměřuje pouze domů, ale i za její sestrou, která se před dvěma lety ztratila na širém moři. „Jenže tam, kde mapy končí, číhá něco mnohem nebezpečnějšího než bouře a mořské obludy!“

Všichni tři hrdinové, a nejen oni, se pokusí zachránit zničený svět zmítaný válkou. „Ale i hrdinové mívají strach…“

Přečtěte si také: Amazon zveřejnil logo seriálové adaptace kultovního fantasy eposu Kolo času

Jak jsme již v úvodu avizovali, všechny zmiňované tituly se v prodeji objeví během měsíce sprna/augusta 2021. Dokázali byste si z tohoto výběru něco vybrat, nebo dáváte přednost jiným knihám?