Nadšení pro určitou věc je nádherné. A mít k tomu přesvědčení, schopnosti a tým podobně zapálených lidí je přímo dar. Díky tomu je pak parta kamarádů schopna udělat mnoho zajímavých projektů, v rámci čehož vdechne duši například i filmovému, seriálovému či knižnímu zpracování v Minecraftu. Právě ty minecraftové filmy jsou něčím, co bohužel vymizelo. A dnes už se tolik neobjevují.

A pak tu máme M Studio Movies, jež se skládá z různých lidí, kteří dělají přesně to, na co se skoro zapomnělo. Svůj volný čas věnují do časově náročné produkce, která ale nese své ovoce. A pokud nám nevěříte, tak se výše můžete podívat na první kapitolu českého minecraft seriálu – Arila: Stříbrné město.

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, i takových věcí lze za pomoci Minecraftu dosáhnout. Skupina M Studios Movies je toho živoucím důkazem, jelikož za svou dobu působení, což bude letos v létě pět let, toho mají poměrně dost. Za sebou mají už několik hotových i rozpracovaných projektů, mezi nimi najdeme třeba sérii Ranigan, jež postupem času zformovala a utvořila styl a vzhled výsledné produkce.

Své zkušenosti M Studio Movies vložilo do nového projektu, tedy do Arily. S tímto nápadem přišel Testou, zástupce vedení, jelikož i on sám je velkým fanouškem právě Sterakdaryho, autora zmíněné publikace. Ostatně to, co si o jeho knížce myslíme, se můžete dozvědět v naší recenzi. Nicméně ve chvíli, kdy populární streamer a YouTuber ohlásil, že napsal vlastní knihu, plány na vytvoření další série byly zpečetěny. Nutno podotknout, že celý tým s tímto souhlasil. A ve chvíli, kdy šlo využít příležitosti a získali povolení od Steraka, nic nestálo v cestě produkci. Stačilo jen zřídit minecraftový server, postavit kulisy, připravit scénář a mohlo se jít natáčet.

Už dříve vyšel prolog k této sérii, a i já mohu říct, že mě velmi mile překvapil. O to víc jsem zůstala v údivu, když se ke mně dostala informace, že k vytvoření celého prologu bylo potřeba jen 40 hodin. Ano, jsou tady různé nedostatky, ale jedná se o fanouškovskou produkci a velmi ráda je odpustím. Důvodem je právě první kapitola příběhu, do které je vloženo přibližně 140 hodin práce, přičemž většina neduhů z prologu zmizela.

A jedna zajímavost z natáčení. Při natáčení první kapitoly, kdy proběhla konverzace mezi Arilou a Hararim, byl potřeba k zahrání obou postav jen jeden člověk.

Největší překážkou při tvorbě takových filmů je samotný čas. Zkoordinovat herce i dabéry je jak na houpačce. A práce, která předchází natáčení (napsat scénář, postavit kulisy, udělat skiny), je stejně důležitá jako i následné stříhání a editace.

Naštěstí Arila přinesla týmu dostatečný zápal, přičemž by rád celou knihu převedl do minecraftového formátu. Minimálně ještě druhé kapitoly bychom se měli dočkat, a to díky povolení od Sterakdaryho. Od třetí kapitoly vlastní práva největší české nakladatelství Albatros, co a jak se bude dít, je tedy zatím ve hvězdách.

A pokud vás zajímá, zda taková produkce není zbytečná, tak má k tomu co říct jeden z vedoucí projektů Jaromír „Jarnas“ Zimmel: „Pokud by se někdo ptal, zda tato tvorba má budoucnost a jestli se někdy oživí, tak já optimisticky říkám ano. Jako studio jsme si jistí, že zrovna my dokážeme tuto Minecraft scénu oživit. Někdy byly časy, kdy jsme na to prostě neměli chuť, ale Arila nás tak povzbudila... dala nám drive, který jsme nikdy neměli. Rádi vidíme nějakou recenzi nebo komentář ohledně naší tvorby, to nás povzbudí ještě víc dělat tenhle úžasný koníček.

My přejeme týmu mnoho úspěchů a šťastnou produkci.