Pokud patříte mezi velké fanoušky klasické sci-fi literatury, určitě si vzpomene na Killerův článek z půlky března/marce, kdy vás informoval o slovenském vydání prvního dílu úchvatné série Nadace/Nadácie od nejlegendárnějšího sci-fi spisovatele 20. století, Isaaca Asimova (Já,robot; Ani sami bohové). Vydání prvního však bylo pouhou předehrou, protože má série Nadace/Nadácie 5 navazujících dílu a dva prequelové romány.

Přečtěte si také: Asimova Nadácia opäť po slovensky

První díl s jednoduchým názvem Nadácia vydalo slovenské nakladatelství Lindeni 17. dubna/apríla tohoto roku s tím, že by druhý díl měl následovat někdy v létě. Dobrou zprávou je, že oné letní datum vydání již známe. Druhý díl s názvem Nadácia a impérium by měl vyjít 31. července/júla tohoto roku. Na lokalizaci opět pracoval známý překladatel Patrick Frank, který si tím splnil svůj obrovský překladatelský sen. A o čem vlastně Nadácia a impérium je?

"Nadácia dokázala ustáť dve storočia úpadku kedysi mocného Galaktického impéria do nekontrolovateľného chaosu. Posledné pozostatky imperiálnej flotily sa teraz pokúšajú vrátiť nadačníkov do područia bývalej moci. Hari Seldon tento konflikt predpovedal a budúcu galaxiu na to pripravil. Čo sa však stane, ak do jeho výpočtov vstúpi celkom nepredvídateľná veličina – napríklad mutant s nadľudskými schopnosťami?"

Jak již bylo řečeno, Nadácia a impérium vychází 31. července/júla tohoto roku pod taktovkou nakladatelství Lindeni v pevných deskách. Ještě letos by měl vyjít třetí díl s názvem Druhá nadácia. Stále však není známo, kdy se dočkáme posledních dvou dílů a prequelových románů.