Už nějakou dobu je známo, že autorka J. K. Rowling, která je zodpovědná za knižní sérii o nejslavnějším mladém čaroději s jizvou na čele, původně plánovala vytvořit z Fantastických zvířat pětidílnou filmovou sérii. Ale jak se zdá, k tomu nakonec vůbec nemusí dojít. Nejnovější třetí díl, tedy Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, totiž zatím nemá úplně oslnivé tržby. Ano, snímek vychází ve Spojených státech teprve dnes, ale v jiných státech, včetně České republiky a Slovenska, už v kinech nějakou tu dobu je. Film u nás premiéroval 7. 4. 2022, přičemž podobně na tom byly i mnohé další evropské státy. Doposud se ale třetímu dílu podařilo celosvětově vydělat pouhých 56,9 milionů dolarů, což pro studio Warner Bros. příliš oslnivé číslo není. 

Nepomáhá tomu ani ten fakt, že reputace J. K. Rowling se v minulých letech příliš nezlepšila, mnozí tehdejší fanoušci se tak rozhodli celou filmovou sérii bojkotovat, primárně kvůli autorčiným názorům ohledně transgender komunity. Ve filmu se navíc objevuje i Ezra Miller, se kterým se v posledních dnech táhne kauza ohledně jeho zatčení v karaoke baru na Havaji. Studio Warner Bros. se tak rozhodlo k následujícímu kroku – plán na vytvoření pětidílné filmové série se pozastavuje. Tudíž není momentálně vůbec jisté, zda se posledních dvou dílů v budoucnu dočkáme. Vše bude pravděpodobně záležet na tom, jak si film povede komerčně v následujících týdnech. Obavy o zrušení celé série jsou proto jednoznačně na místě. 

Na třetím díle, jehož rozpočet činil až 200 milionů dolarů, pracoval i Steve Kloves, veterán z filmové série Harryho Pottera, který po Rowlingové přepisoval scénář. Reakce na Brumbálova tajemství zatím příliš příznivé nejsou. Pokud by tudíž nakonec studio přeci jenom dalo dalšímu dílu zelenou, je velice možné, že dojde k menším změnám ve štábu. Davida Yatese, který od dob Fénixova řádu zrežíroval všechny filmy z kouzelnického světa, by mohl být nahrazen někým jiným. To samé bude možná platit i o J. K. Rowling, od které se studio také již nějakou dobu snaží distancovat. Ale pokud jste ještě nezhlédli naší recenzi na třetí díl, určitě se na ni podívejte níže.