Už dlouho víme, že každý nový Avatar nás seznámí s jinými kulturami a biomy planety Pandora. V Avatarovi 3 si proto posvítíme na další Na'vi kmen (the Ash People), který bude mít tentokrát vazbu na element ohně. Zdá se ale, že o žádné vyloženě mírumilovné dobráky se tentokrát jednat nebude. Producent Jon Landau se o nich každopádně vyjádřil následovně:

,,Existují dobří lidé a špatní lidé. Totéž platí i ze strany kmenů Na'vi. Ale často se za špatné nepovažujeme. Co je hlavní příčinou toho, že se někdo vyvine v někoho, koho považujeme za špatného? Možná v tom hrají roli další faktory, kterých si nejsme vědomi."

Ohnivý kmen by se každopádně měl nacházet ve vulkanických oblastech Pandory, kde by se měla odehrávat také podstatná část filmového příběhu. A i přestože je třetí díl ještě daleko, Landou nedávno potvrdil, kdo si zahraje samotnou náčelnici ohnivých Na'vi. Zároveň by se mělo jednat o postavu, která bude pro celkový děj hrát jednu z klíčových rolí. 

Náčelnici jménem Varag by měla ztvárnit Oona Chaplin, vnučka legendárního Charlieho Chaplina, kterou si budou mnozí asi nejlépe pamatovat za její působení v seriálu Hra o trůny, kde ztvárnila léčitelku Talisu Maegyr. Taktéž si zahrála ve známých sériích jako Černé zrcadlo, Hodinka a Taboo.

Landou taktéž potvrdil, že ve třetím díle se lidstvo ukáže tentokrát v poněkud pozitivnějším světle, přičemž ohnivý kmen by měl převzít otěže primárních padouchů. Alespoň tedy pro nadcházející třetí díl. A co si budeme povídat, je to vcelku moudrá volba. Ne snad, že by nakopávání zadků zlých a přírodu ničících lidí nebylo stále zábavné, ale pokud by na tom taktéž stály i všechny zbývající tři filmy, mohlo by to diváky rychle omrzet. Necháme se proto překvapit, jakou roli bude v konfrontaci s ohnivými Na'vi hrát Jakeova rodina. 

James Cameron taktéž odhalil, že kromě ohnivých emzáků se nám ve třetím díle představí ještě jedna významná kultura. Taktéž je pravděpodobné, že trojka se bude z velká části zaměřovat na Lo'aka (Britain Dalton), jednoho ze synů Jakea (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldaña), protože Cameron odhalil, že právě on by se pro nadcházející díl měl stát novým vypravěčem.

Nedávný druhý díl, tedy Avatar: The Way of Water, stále válcuje kina, v rámci čehož by se měl už brzy přehoupnout přes hranici 2 miliard.

Co se týče Avatara 3, toho bychom se měli dočkat 20. 12. 2024.