Na letošním Crweconu se sešlo široké zastoupení nakladatelství, která u nás obstarávají české verze různorodých komiksů a mang. Není proto divu, že seznam nadcházejících titulů je opravdu obrovský.

Samotné Nakladatelství Crew nás seznámilo s obrovským množstvím chystaných a plánovaných komiksů. Mimo jiné se také pochlubilo úspěchem Richarda Podaného, který dostal Zlatou stuhu za svůj překlad Velký vezír Iznougud a má významný celoživotní přinos literatuře pro děti a mládež. Tímto mu i my gratulujeme.

Nakladatelství Crew

Ale zpátky k tomu, co by se mělo objevit i u nás. Série Requiem momentálně obsahuje tři díly, další mají vyjít během následujících dvou let v podobě dvou knih, které budou obsahovat zbývající doposud nevydaná alba.

Smrt Kentara Miuri otřásal celým světem, z tohoto důvodu nebylo zcela jasné, zda se celá série Berserka bude stále vydávat. Naštěstí se dočkáme pokračování díky zanechaným poznámkách. Ty vzal jeho přítel, přičemž směle pokračuje v tomto skvostu. Crew tedy plánuje dále mangu vydávat a dovést ji až do samotného konce, jak je ostatně u tohoto nakladatelství zvykem.

Několik sérií se letos dočká svého konce. Ne ve zlém smyslu, ale spoustu z nich čeká finální kapitola. Mezi nimi najdeme třeba Temnou věž, barevnou verzi Kůstka, Paper Girls, Sweet Tooth, Iron man 2020 speciál, Němý hlas a Tokijský ghúl.

Zcela novým projektem, který bude nakladatelství vydávat, je francouzské dílo Universal War One, v němž se ponoříme do meziplanetární války v roce 2058, kdy lidstvo kolonizovalo celou naší sluneční soustavu. V té době se mezi planetami vytvoří záhadná černá stěna, která přetne sluneční soustavu ve dví a je jen na skupině zavržených vojáků, aby tento jev prozkoumali. Takový Sebevražedný oddíl ve vesmíru.

Na děti se samozřejmě také nezapomnělo, do sekce CREW Kids zamíří hned několik titulů, které jsou snadné na čtení a přinesou spoustu zábavy. S filmem DC Liga supermazlíčků nesmí chybět ani komiks Liga Supermazlíčků!, který představí všechny známé společníky superhrdinů, a navíc i ti ostatní dostanou nějakého svého maskota. Komiksu se dočkáme ve stejnou dobu, kdy film vyrazí do kin. Zajímavou četbou je Chibi Usagi: Attack of the Heebie Chibis, kde se neohrožený králičí hrdina propadne do roztomilého světa, kde najde své mini já a další neznámé (nebo známé?) postavy.

Batman: Curse of the White Knight je osmidílná série od Seana Murphyho, kde se dočkáme nejenom Batmana a Jokera, ale i většího důrazu na Harley Quinn. Od značky DC Black Label se toho u nás nejspíš dočkáme ještě víc. A když jsme u toho Batmana, který je úplně všude, tak co to trochu ozvláštnit? V titulu Nejtemnější noc se totiž krom něj objeví i mnoho dalších superhrdinů. Má to jen jeden malý háček, všichni jsou mrtví a povstávají z hrobů díky moci černého prstenu.

A teď slyšte všichni fanoušci Kingdom Come: Deliverance. Spolupráce Behemoth a Warhorse studio dává vzniku Kingdom Come: Deliverance – Death Upon Us. Doposud se nevědělo, zda tohle dílo vyjde i u nás. A nakladatelství Crew se této role velmi rádo ujme.

Superman for All Seasons zase dává nahlédnout na těžký rok v životě Supermana. Během čtyř ročních období se podíváme na jeho emotivní vývoj a hluboce prozkoumáme proměnu Clarka Kenta ze silného chlapce v hrdinského muže, co se musí oprostit od rodičovské péče.

Milovníci světa World of Warcraft se mohou těšit na WarCraft: Mage, který se bude zaměřovat překvapivě na čaroděje. Představí známou třídu a odhalí některá tajemství, která se těžko zjišťují. Zajímavostí je, že celé dílo bude stylizované hlavně do stylu mangy.

Aby toho nebylo málo, tak ve spolupráci s Fantom Print se můžeme těšit na pokračování kuchařky. Tentokrát se ale podíváme na dezerty z Azerothu. Dorazit by měla někdy kolem Vánoc.

Kdo pamatuje na nejrychlejšího kovboje Luckyho Luka a je mu líto, že nakladatelství Egmond přestalo s jeho vydáváním, tak se nebojte, bude pokračování! Ve stejném stylu, jen s jiným logem nakladatelství.

A třešničkou na závěr je román od Marvelu o Spider-Manovi, který je napsán podle komiksu The Stone Tablet Saga.

Albatros

Nakladatelství Albatros plánuje udělat i radost lidem, kteří si pamatují na Foglara a jeho Rychlé Šípy. Od října začne pravidelně vydávat osm svazků tohoto legendárního komiksu, těšit se tak můžeme na plno nostalgických vzpomínek. Série Thorgal dostane menší revizi alb 1 až 29 a nově bude dostupné souborné vydání. Na podzim bychom se měli dočkat i posledních alb 24 až 29.

Do světa komiksů opět zavítáme společně s Asterixem v 39. knize Asterix a Gryf. Společně s ním zavítají na pulty i alba Idefix a smečka nepoddajných.

Přečtěte si také: Jak bude vypadat další MCU Spider-Man? Sony a Marvel mají údajně odlišné vize

Pro dětské fanoušky se tu taky něco najde, ratolesti budou moci ponořit do zajímavého světa plného draků se šesti svazky Jak vycvičit Draky. Pokud by ale raději zabředli do světa Marvelu, tak se mohou ponořit do dobrodružství Marvel Action - Spider-Man, který dostane pokračování. Momentálně jsou dostupné dva svazky, další čtyři jsou na cestě. Na druhou stranu pro mladé slečny se připravují další dvě čísla Kouzelné Berušky a Černého kocoura, která k nám dorazí na podzim. A pokud vás doposud nic neoslovilo, zkuste si zavzpomínat na Rychlou rotu, která v příštím roce dostane dvě nová čísla.

Fanoušci světa Star Wars mohou začít slavit, jelikož brzo dostanou k již 13 dílům další pokračování s díly Katastrofa v káznici a Star Wars: Han Solo. Nově se taky dají do vydávání dílů z Vrcholné Republiky do konce roku 2023 s Prvním dílem Není bázně a druhým Srdce Drengirů.

Dále by se měly objevit tituly: To bylo tvé jméno první až třetí díl a dva díly Solaninu.

Comics centrum

Populární série Barbara Conana se u nás nejspíš nedočká pokračování. Poté, co Marvel měl menší problémy s právy a přestal komiksy vydávat, se nakladatelství nechce moc vracet k pokračování již zmíněného komiksu. Pro věrné fanoušky ale máme dobrou zprávu. Titan Comics se zhostil zahozené rukavice a spolu s Heroic Signatures se už na jaře příštího roku dají do pokračování.

Dalších dílů se dočkají i díla Lady Bartimol a Pochmurný kraj. Odkaz rodu Blacků se letos také dočká cílové pásky, na podzim tak vyjde poslední sešit.

Co se týče Hellboy univerza, tak tam tituly také neleží ladem a stále se něco bude dít. Na přelomu října a listopadu uvidíme Hellboy – Mladá léta: Utajená země, Ú.P.V.O. 17, Hellboy: kosti obrů a příští rok se dočkáme i Hellboy: Peklo na zemi.

Kdo by měl zálusk na něco vážnějšího, nechť zamíří na pokračování Vodní had od Tonyho Sandovala. Pořád vám to přijde málo? Tak si udělejte místo ve vaší knihovničce, jelikož se konečně dočkáme knihy Zámek a klíč Kompendium. Do tohoto velikána nakladatelství vložilo doopravdy hodně práce, jelikož kreslíři si dali velmi záležet na různých detailech, aby vše sedělo a lahodilo oku. Kniha váží skoro 5 kilo, tak se ujistěte, že vaše poličky snesou menší nápor.

A pokud vás zajímá tohle universum, ale nechcete číst víc jak tisíc stran, co třeba vyzkoušet zajímavý crossover se Sandmanem? Zámek a Klíč: Zlatý věk vás příjemně překvapí a nepotřebujete z obou světů nic extra znát. A jedna smutná zpráva na závěr, jelikož Disney si nárokuje většinu autorských práv, už se nedočkáme pokračování série Buffy.

Ze světa mang zde máme menší překvapení. Radiant bude pokračovat na své cestě a čekají nás další díly. Zajímavým titulem by taky měl být Jim Hawkins, plus kdo by se chtěl ponořit do virtuální reality, tak můžete vyzkoušet CG. Svou cestu na pokračování si našel i titul Carciphona.

Jistě nám toho vydavatelé mnoho neřekli a největší esa si nechávají v rukávu. Na co se nejvíce těšíte vy? A na co byste rádi viděli recenze?