I letos tradičně proběhne na začátku května/mája Mezinárodní festival animovaných filmů jménem Anifilm, který bude v Liberci probíhat od 2. až do 7. 5. 2023. V rámci letošního programu však dojde na jistou novinku, protože 3. května/mája 2023 se uskuteční první ročník pitchingu Grantu Českého obzoru za podpory Nadace PPF. Jeho cílem je především podpora české autorské profesionální krátkometrážní animované tvorby, u které je ale nutné dodat, že není systémově dostatečně podporována. V rámci toho je pro různé tvůrce a obzvlášť čerstvé absolventy škol poměrně náročné hledat zdroje, díky kterým by mohli své plány a projekty uskutečnit.

A to je rozhodně škoda, protože krásu a potenciál krátkometrážní animované tvorby bychom jednoznačně neměli podceňovat. Umožňuje přece vyzkoušet zbrusu nové přístupy a technologie, nemluvě také o tom, že dokáže zpracovat o něco závažnější témata, na která by si celovečeráky nebo televizní seriály netroufly. A právě zde přichází na scénu výše zmíněný poskytovaný grant, jehož celková hodnota činí až 1 000 000 Kč. 

Jak je již z názvu patrné, grant je realizován za podpory Nadace PPF, přičemž jeho organizátorem je Občanské sdružení pro podporu animovaného filmu, které je pořadatelem výše zmíněného Anifilmu. K této podpoře se vyjádřila Jana Tomas Sedláčková z Nadace PPF, která prohlásila následující:

„Českou animovanou tvorbu vnímáme jako skvělou ukázku toho, že český talent je schopen obstát v mezinárodním srovnání. Anifilm vytváří unikátní prostředí pro prezentaci českých projektů a jejich tvůrců, pro sdílení zkušeností i navazování nových spoluprací napříč Evropou. To všechno je důvodem, proč jsme se v Nadaci PPF rozhodli festival opakovaně podpořit. Kromě toho jsme hledali cestu, jak podpořit také samotné tvůrce. Proto jsme iniciovali soutěž o Grant Českého obzoru za podpory Nadace PPF. Ten poskytuje finanční prostředky na výrobu české krátkometrážní animované tvorby a doplňuje tak Cenu Nadace PPF za nejlepší český krátký film, jednu z kategorií Českého obzoru.“

Už také víme, které přihlášené projekty postoupily do finále. V průběhu letošního ročníku Anifilmu tak budou porotě představeny následující tituly:

  • 9 milionů barev – režisérka Bára Anna Stejskalová, producent Jakub Košťál
  • ANIMAMI – režisérka Veronika Pasterná Szemlová, Adéla Kukalová, Eliška Oz, producent Libor Nemeškal
  • Čemodan – režisér Marek Náprstek, producentka Zuzana Kučerová
  • Dagon – režisér Prokop Wilhelm, producent Michal Kráčmer
  • Strach – režisérka Denisa Grimmová, producent Vladimír Lhoták
  • Fresh Memories: the Dive – režiséři Ondřej Moravec, Volodymyr Kolbasa , producenti Ondřej Moravec, Robin Pultera
  • Kill, Kokeš, kill! – režisér Jan Míka, producent Jan Míka
  • Machine Mountain – režisérka Terezie Unzeitigová, producentka Terezie Unzeitigová
  • Barvy – režisér Martin Živocký, producent Martin Jůza
  • Odkud přichází Vítr – režisérka Soňa Jelínková, producent Tomáš Michálek

Těchto deset projektů vybrali členové výběrové komise, která se skládá ze jmen jako Tomáš Rychecký, Pavel Horáček, Kamila Dohnalová, Malvína Balvínová, Kateřina Zajícová, Vojtěch Spěvák, Karolína Davidová, Kristina Dufková a již zmíněná Jana Tomas Sedláčková. Jakmile všichni výše uvedení umělci své projekty představí, porota poté vybere ty, kterým bude poskytnuta finanční podpora z Grantu.

A kdo všechno si už na finalisty v porotě brousí zuby? Jmenovitě půjde o lidi jako producentka Pavla Janoušková Kubečková, režisérka Lucie Sunková, opět Jana Tomas Sedláčková, producent Petr Oukropec a Filip Pošivač, režisér a autor letošního vizuálu festivalu Anifilm.

Ať už se vítězem stane kdokoliv, všem finalistům budeme určitě držet palce! A pokud náhodou budete mít v té době cestu kolem Liberce, určitě návštěvu festivalu zvažte!