Knižní sezónu pro letošní rok již brzy zahájí i oblíbené české nakladatelství Epocha se svou fantaskní edicí. Během včerejšího dne se na facebookovém profilu Fantastická Epocha objevily informace o jedné z prvních letošních knih. Jedná se o neobvyklý apokalyptický román Planeta idiotů od českého spisovatele Romana Bureše.

Přečtěte si také: Říše nám ukáže alternativní historii po druhé světové válce vyhrané nacistickým Německem

Román Planeta idiotů by nám měl představit neobvyklý konec světa z pohledu jednoho hrdiny. Jak sám autor píše v anotaci, nečekejte žádnou hollywoodskou apokalypsu ve stylu asteroidu nebo supervulkánu. Konec světa v knize Planeta idiotů přišel doslova s širokým úsměvem, ve kterém cenil zuby. „Byl nenápadný a plíživý a lidstvo ho vlastně ani nepostřehlo.“ Vše začalo jednou ženou v metru, ta byla tou první. Postupně se k ní přidali další. Nejdříve stovky tisíc, později miliony a nakonec miliardy. Hlavní hrdina byl u toho od samého začátku až do trpkého konce. Kniha Planeta idiotů je kronikou konce světa z jeho pohledu

Velmi nás potěšilo, že anotace po sobě zanechá pocit nejistoty. Není z ní totiž zřejmé, jestli lidstvo zešílí a začne se vyvražďovat, nebo jednoduše z ničeho nic zhloupne. Druhá možnost by mohla připomínat americký film Absurdistán (Idiocracy), kde se hlavní hrdina probudí po nepovedeném vládním experimentu ve zdegenerované budoucnosti plné hloupých lidí.

Jistotou však je, že i když se bude jednat o šílenství nebo hloupost lidstva, kniha bude určitě velmi temná a drsná. Pokud vás román Planeta idiotů zaujal, budete ho moci zakoupit někdy během března/marce letošního roku na e-shopu nakladatelství Epocha. Kniha vyjde v měkkých deskách a bude obsahovat 328 stran.