Konec léta roku 1945, Evropa se radovala z kapitulace Německa a ve světě už válčily jen dvě země, Japonsko a USA. Dne 6. srpna/augusta 1945 však přišla katastrofická událost, která donutila i hrdé Japonsko kapitulovat. Město Hirošima srovnala se zemí atomová bomba, desítky tisíc lidí se v jednom okamžiku vypařily a celý svět zůstal zděšený z faktu, že vznikla první zbraň hromadného ničení. Tuto důležitou část historie zná skoro každý. Málokdo však tuší, za jakých podmínek první jaderná hlavice vznikla a kdo za jejím zrodem stál.

Přečtěte si také: Nakladatelství Argo vydalo komiks zpracovávající operaci Anthropoid

Na všechny tyto otázky by zájemcům mohl odpovědět nový grafický román Bomba, na jejímž vydání v současné době pracuje nakladatelství Argo s podporou od Ministerstva kultury České republiky. Tento 450stránkový komiksový kolos vyšel poprvé v roce 2020 pod taktovkou francouzského vydavatelství Glénat Editions. Scénář vznikl v mysli dvou scénáristů, Francouze Laurenta-Frédérica Bolléeho (La Légende) a Belgičana Didiera Swynsena. Tíživou atmosféru dílu dodává černobílá kresba od kanadského umělce Denise Rodiera, jenž má za sebou velmi dlouhou kariéru ve vydavatelství DC Comics, kde pracoval na kultovní sérii Action Comics.

Jak jsme již uváděli, komiksový kolos Bomba popisuje klíčové události, které vedly k použití atomové bomby v Japonském městě Hirošima. Čtenáři se podívají do uranových dolů v Katanze či Jáchymově, do Německa, Norska, SSSR, Nového Mexika a samozřejmě do Japonska, kde se odehrály neuvěřitelné, ale zároveň skutečné události.

Kniha taktéž představuje mnoho osobností, které za zrodem bomby stály. „Ať už to byli politici (Roosevelt, Truman), slavní vědci (Einstein, Oppenheimer, Fermi…) nebo lidé stejně významní, ale kupodivu dnes méně známí, jako je Leo Szilard (hlavní postava knihy, vědec, který měl lví podíl na tom, že si USA bombu opravdu opatřily, ale potom se ze všech sil zasazoval o to, aby ji nepoužily), a také lidé zcela zapomenutí, jako byl Ebb Cade (černý stavební dělník, kterému bez jeho vědomí vstřikovali do těla plutonium, aby mohli studovat jeho dopady na organismus). Také se seznámíme s vojáky, jako byl generál Leslie Groves, který železnou rukou řídil Projekt Manhattan – a v neposlední řadě i s obyvateli města Hirošima.“

Celý grafický román stojí na velmi pečlivých rešerších a historických faktech. Podle anotace od vydavatelství se však čte jako dobrodružný, nebo dokonce fantastický příběh. Ve Francii, kde komiks vyšel poprvé, se do dnešní doby jedná o velmi oblíbené dílo, které se během jednoho pouhého roku dočkalo velkého počtu dotisků, aby se dostalo na všechny zájemce.

České vydání s překladem od Richarda Podaného by mělo nakladatelství Argo vydat již 1. června/júna 2021. Knihu si již v této chvíli můžete předobjednat na eshopu knihkupectví Kosmas za příjemných 398 korun.