Pokud zbožňujete deskovky a jste zároveň opravdu velkými milovníky neohrožených vikingů, tak byste měli stoprocentně zpozornět. Na jaře roku 2023 vyjde v češtině desková hra jménem Northgard: Země nepoznané, která vychází podle úspěšné stejnojmenné videohry. Ovšem pozor, vydavatelství TLAMA games právě dnes zahájilo samotný předprodej. A pokud byste náhodou měli o deskovku zájem, máte nyní unikátní příležitost si ji předobjednat s 10% slevou. Nicméně pokud potřebujete nějaký čas na rozmyšlenou, raději sebou hoďte, protože slevová nabídka bude platit pouze ode dneška až do zítřka.

Desková hra Northgard: Země nepoznané se odehrává v drsné a nemilosrdné době statečných vikingů, přičemž na hráče přirozeně čeká průzkum zdivočelé země a nejrůznější dobývání. V onom tajemném a krásném herním kontinentu se tak každý hráč ujímá vedení jistého vikinského klanu, se kterým se snaží dosáhnout vítězství jak na bojišti, tak i v rozšiřování svého ovládaného území. 

Díky přístupným pravidlům a mechanismům tak na každého hráče čeká velice rychlý a dynamický herní zážitek, který stoprocentně ocení nejeden milovník deskovek podobného typu. V každém roce, který zároveň představuje jedno herní kolo, se hráči střídají na tazích prováděním nejrůznějších akcí, aby přizpůsobili své strategie tahům soupeřů a nově objeveným územím. Každý hráč se tak musí pokusit získat co nejvíce slávy, která ve hře představuje vítězné body. Tu lze získávat hned několika různými způsoby, například průzkumem, bojem, kontrolou a rozvojem jednotlivých území ve hře.

Samotné odpovídající akce se hrají prostřednictvím karet, které mají všichni zúčastnění hráči v ruce. Přičemž na konci každého roku (tedy kola) si pak hráči vyberou kartu novou, díky čemuž si mohou vylepšit svůj balíček. Jejich klany totiž vyvíjejí nové taktiky a nejrůznější technologie. Ovšem počítejte také s tím, že budete muset i dobře hospodařit se samotnými zdroji, bez nich vás žádné úspěchy v dobývání rozhodně nečekají. Zdroje tak slouží ke stavbě budov, zlepšování efektivity vašich udatných válečníků a všeobecnému rozšiřování vašeho území. Nemluvě také o tom, že s jejich pomocí můžete zlepšovat i své karty v ruce.

Ne vždy to ale bude jednoduché. Jakmile nastane zimní fáze, což je vždy na konci kola, tak se celé hospodaření stane ještě náročnější. Vaši bojovníci totiž potřebují něco na zub, aby mohli být zdraví, produktivní a hlavně spokojení. Pokud se o ně ale nebudete pořádně starat, riskujete nepokoje, které vám mohou vynést záporné body. A tomu se rozhodně chcete vyhnout!

A pokud chcete celé hře dodat ještě o něco unikátnější šťávu, můžete vyzkoušet modul jménem Monstra, který je součástí základní krabice. Jak už je možná podle názvu patrné, Monstra pěkně znepříjemní život všem klanům bez rozdílu, nicméně dá se odhadnout, kde udeří příště a co všechno vás to bude vlastně stát.

Taktéž se můžete těšit na rozšíření Warchief, které zas do celé hry přináší velitele s určitými unikátními schopnostmi pro jednotlivé klany, bonusové desky mapy a další obsah. Ovšem přesné datum vydání tohoto rozšíření, je stále ve hvězdách, ale rozhodně je na co se těšit. 

Herní doba se pohybuje přibližně od 45 - 90 minut. Hrát se dá maximálně s pěti hráči, minimum jsou dva. A pokud vás popis deskovky zaujal, určitě se nezapomeňte také podívat na upoutávku, kterou můžete zhlédnout výše. Jak již bylo zmíněno, celá deskovka vyhází podle stejnojmenné videohry, kterou v roce 2018 vydalo francouzské studio Shiro Games. Jednalo se o budovatelskou strategii s Vikingy, jejíž mechaniky se například podobají legendární herní sérii Civilization.

Tudíž pokud jste třeba i fanoušci původní videohry, rozhodně si nenechte její deskovou verzi ujít! Obzvlášť s onou unikátní nabídkou slevy, která potrvá do zítřka!