Filmová série Smrtonosná zbraň patří mezi nejslavnější akčňáky nejen osmdesátých a devadesátých let, ale celkově v historii kinematografie. Není proto divu, série vyprodukovala hned několik dílů, přičemž toho posledního čtvrtého jsme se dočkali v roce 1998. Všechny díly si vzal na starost legendární Richard Donner, který však po roce 2006 odešel do režisérského důchodu. Před několika lety se ale začalo jednat o výrobě pátého dílu, kvůli kterému byl Donner ochotný vrátit se zpět, aby natočil už opravdu poslední dobrodružství detektivů Riggse a Murtaugha. Než ale mohly přípravy začít, slavný režisér letos v létě bohužel zemřel ve věku 91 let. Kvůli tomu se zdálo, že přípravy pátého dílu musely jít k ledu. 

A k ledu také na pár měsíců šly, ale zdá se, že tomu je už konec. Sám Mel Gibson, který ve všech dílech ztvárnil sympaťáka Martina Riggse, se rozhodl, že Smrtonosnou past 5 sám zrežíruje. To bylo ostatně přání i Donnera, který před svou smrtí Gibsonovi řekl, že pokud on sám nebude moct, tak by měl další díl zrežírovat právě on. Po více než třiadvaceti letech se k nám tak slavná série vrátí. Je rozhodně dobře, že si to vzal na starost právě Gibson, protože se jedná nejen o slušného herce, ale i talentovaného režiséra. Však vzpomeňme na jeho filmy jako Statečné srdce, Apocalypto, případně jeho poslední film, kterým byl válečný snímek Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny z roku 2016. Gibson zkrátka umí točit. Plus jelikož má s celou sérií tak úzkou vazbu, nebudeme se muset bát toho, že pátý díl udělá svým předchůdcům ostudu. Snad.

Na pátý díl si ale určitě ještě nějaký ten čas počkáme. Scénář se má teprve začít psát, plus Gibson má ještě plné ruce práce s přípravou svého chystaného snímku, který má být pokračováním filmu Umučení Krista. Navíc je to v první řadě herec, takže se bude muset věnovat ještě dalším projektům, například i seriálu The Continental, který má být prequelem na Johna Wicka. Datum vydání je tudíž neznámé, ale je rozhodně skvělé vědět, že se stará policejní dvojka vrátí ještě na jednu misi. Která ale bude dost pravděpodobně už opravdu tou úplně poslední.