Pokud jste se okolo roku 2008 nacházeli v předpubertálním věku a četli jste často knihy, určitě si vzpomenete na sérii Hraničářův učeň od australského spisovatele Johna Flanagana (Bratrstvo), jejíž první díl s podtitulem Rozvaliny Gorlanu měl ve své knihovně snad skoro každý.

Hlavní hrdina série je Will, jenž je na svůj věk sice malý, ale zato velmi chytrý a hbitý. Chce se stát slavným rytířem po vzoru jeho otce. Kvůli jeho malému vzrůstu ho však nepřijmou do bojové školy na hradě Redmont. „Místo toho se dostane do učení k Haltovi, tajemnému hraničáři, jehož záhadnou schopnost neviditelně se pohybovat lidé přičítají černé magii.“

Will se postupně naučí používat základní zbraně hraničáře, kterými jsou luk a šípy, šedozelená pláštěnka a houževnatý malý pony. Postupem času se přesvědčí, že dobrý hraničář je pro království stejně důležitý, jako slavný rytíř. Po svém výcviku začne Will zažívat mnoho nebezpečných a dobrodružných výprav.

Toto byl však jen pouhý nástin prvního dílu s podtitulem Rozvaliny Gorlanu. Hraničářův učeň je velmi rozsáhlá série, která v současnosti čítá čtrnáct navazujících dílů, kde se později objevují i jiné hlavní postavy, jako třeba hraničářka Maddie. To však neznamená, že s počtem knih klesá kvalita. Všechny knihy ze série Hraničářův učeň drží na úrovni 90 procent v průměrném hodnocení na českém portálu Databáze knih.

I když si čtenáři mysleli, že čtrnáctým dílem s podtitulem Souboj na Aralueno končí celá série, není tomu tak. V pondělí 30. listopadu/novembra 2020 vydalo nakladatelství Egmont (ČR) patnáctý díl s názvem Ztracený princ. Ten fanouškům představuje další zajímavé příběhy.

Přečtěte si také: Kniha magie, antologie od vyhlášených fantaskních autorů

„Další příběh o hraničáři Willovi a jeho přátelích z království Araluen. Will Dohoda a jeho učeňka Maddie dostanou naléhavé pozvání na hrad Araluen. Tam se dozvědí překvapivou novinu: galický princ zmizel a galický král požádal o pomoc. Všechna hlášení naznačují, že mladý princ byl uvězněn nebezpečným a mocným baronem Joubertem de Lassigny. Král Duncan ví, že kdyby poslal na záchranu prince do Galiky vojsko, mohlo by to vyvolat válku, Je tu však ještě jedna možnost: využít sbor hraničářů.“

Pokud jste tedy u této série vydrželi od svého dětství až doteď, patnáctý díl série Hraničářův učeň už můžete zakoupit ve všech větších knihkupectvích za necelých 350 korun.