Vzpomínáte ještě na tu aféru z léta, kdy Scarlett Johanssonová žalovala Disney za porušení smlouvy, která se týkala filmu Black Widow? Kdepak, nepřišlo druhé kolo, pouze trochu jinačí várka žalob. The Hollywood Reporter informoval o tom, že Marvel zažaloval několik dědiců komiksových tvůrců, kteří jsou zodpovědní za vznik postav jako Iron Man, Spider-Man a další Avengers. O tyto postavy se Marvel začal s dědici přít kvůli autorským právům, které si chce udržet. Rodiny zmíněných tvůrců se totiž snaží, aby práva připadla jim. 

Jelikož je celá tahle legislativní lapálie poněkud komplikovaná, zkusíme to vysvětlit co nejjednodušeji. Podle zákona USA mohou daní tvůrci (případně jejich dědicové) podat žádost o převzetí autorských práv své práce, ovšem mohou to udělat až po určité stanované době. Marvel, který je pod vlastnictvím společnosti Disney od roku 2009, však namítá, že rodiny tvůrců jim práva k daným postavám uzmout nemohou, protože dané charaktery vznikly pod jejich smlouvou. Marvel tak připomíná, že tvůrcům zaplatil, aby vůbec mohli slavné hrdiny vytvořit, proto veškerá práva náleží jemu. Pokud by americký zákon však tvůrcům vyhověl, Marvel by tak ztratil práva na postavy jako Iron Man, Spider-Man, Hawkeye, Black Widow, Doctor Strange, Falcon, Ant-Man a mnohé další. 

Ovšem nutno dodat, že takhle to funguje pouze ve Spojených státech. I kdyby Marvel spor prohrál, Disney bude moct na slavných charakterech vydělávat i nadále, tentokrát však pouze v zahraničí. Tudíž i když by dědicové tvůrců spor vyhráli, Disney by se s nimi stále dělil o vlastnictví. Je ale stejně pravděpodobnější, že Disney z celé této aféry vyjde vítězně. Společnost na to zkrátka má prachy. Tudíž vše pravděpodobně skončí nějakou finanční kompenzací, díky které si studio práva k postavám zcela ponechá. A ještě jedna informace pro zajímavost. Disney na MCU filmech vydělává miliardy. Nicméně za každou filmovou adaptaci, která na základě komiksových předloh vznikne, pošle studio rodině daného původního tvůrce pouhých 5000 dolarů. Tudíž možná tento spor vznikl zejména proto, aby se studio konečně trochu více rozšouplo.