Čtvrtá fáze MCU je doopravdy komplikovaná a děje se toho tak moc, že někteří nestíhají sledovat všechny filmy a seriály. Proto jsme se rozhodli shrnout děje všeho, co je ve čtvrté fázi. Až teda na She-Hulk a Black Panter: Wakanda Forever, ty teprve vyjdou. A vzhledem k tomu, že je konečně u nás Disney+ a Marvel seriálů je spousta, snad vám tohle naše shrnutí pomůže v tom se lépe vyznat a rozhodnout se, co si pustit a co ignorovat.

MCU a Netflix

DAREDEVIL, JESSICA JONES, LUKE CAGE, IRON FIST, THE DEFENDERS, THE PUNISHER

Protože jsme nakousli Disney+, tak začneme samozřejmě u Netflixu. Ještě předtím, než totiž začalo Marvel Studios vydávat seriály na Disney, vznikly tak trochu neoficiální kánonické příběhy. Konkrétně jde o Daredevila, Jessicu Jones, Lukea Cagea a Iron Fista, kteří se nakonec spojili v seriálu The Defenders. Jenže pak se ještě každý seriál dočkal svého pokračování a přibyl seriál The Punisher

Jde o temné příběhy z ulic New Yorku. Každý seriál má svůj vlastní příběh, ale na pozadí se postupně tvoří jeden větší, který vyústí právě v The Defenders, kde hrdinové společně čelí jakémusi mýtickému ninja klanu The Hand. Většina epizod všech seriálů si odnesla velmi vysoká hodnocení a rozhodně patří mezi ty série, kterými si můžete zkrátit čekání na další nový MCU projekt. 

Hlavně daredevilův konflikt s Kingpinem a první série Jessicy Jones patří mezi to nejlepší, co Marvel nabízí. Hlavně jsou všechny seriály nově přidané na Disney+. Ideálně je doporučujeme sledovat v takovém pořadí, ve kterém vyšly.

TOHLE EXISTUJE?!

INHUMANS, AGENTS OF SHIELD, AGENT CARTER, LEGION, HELSTROM, RUNAWAYS, THE GIFTED, CLOAK AND DAGGER

Důležité je zmínit i seriály, které buďto neovlivňují dějovou linii MCU, případně s ní nejsou vůbec spjaté, protože jde o seriály od Foxu. Jediným kánonickým Marvel seriálem je spinoff Agent Carter, kde ve dvou sériích můžeme sledovat, co se dělo po událostech Kapitána Ameriky

Pak zde máme velké množství seriálů o mutantech: Cloak and Dagger, The Gifted, Runaways, Helstrom a Legion. Hlavně poslední stojí za zmínku, protože jde o syna profesora Xaviera. On sám nemá žádné konkrétní schopnosti, ale je schizofrenik a každá jeho osobnost má svou vlastní schopnost. V komiksech je natolik mocný, že pouhou myšlenkou zničil naprosto celý multiverse. Zároveň jde o výborně natočený a napsaný seriál, který doopravdy doporučujeme. Plus je na HBO MAX.

A co Inhumans?! O těch se nemluví. Sice jde o odnož lidské rasy, která sídlí na Měsíci a má speciální schopnosti po vystavení konkrétní látce, ale prostě ten seriál byl tak špatný, že se o něm nemluví!

Kdo je, k čertu, Helstrom? - komiks vs. seriál

WANDAVISION

Čtvrtá fáze začíná seriálem WandaVision. Jenže jedna epizoda je sitcom ze čtyřicátých let, další ze šedesátých, pak osmdesátých, až se dostaneme do současnosti. Wanda si totiž vytvořila na pozemku, který ji před smrtí pořídil Vision, kapesní realitu, která je ve velkém inspirována seriály, na nějž koukala jako malá. 

Má tu vlastního Visiona a dokonce i dvě děti Speeda a Vicana. Jenže během toho zotročila celé jedno městečko, aby hrálo celou tuhle velkou roli s ní. Toho využívá Agatha, která vyčetla v temné knize Darkhold, že Wanda je předurčena se stát nejmocnější čarodějkou, takzvanou Scarlet Witch. A tak ji Agatha chce sebrat všechnu sílu. To se tak nějak nestane a Wanda se na konci doopravdy stane nejmocnější čarodějkou a udělá u toho přesně tu mega roztomilou věc s nosem. 

Po celou dobu situaci sleduje organizace S.W.O.R.D. (což je odnož S.H.I.E.L.D.u), jež získala tělo Visiona a snaží se odhalit, jak funguje. Ve výsledku se jim z něho povede udělat androida bez duše a emocí – White Vision. Jenže náš Vision do něj před svou smrtí vypustí všechny své zkušenosti… takže je vlastně z části ten náš Vision?! Je to hrozně moc složité a zkrátka nevíme, jak to s ním bude dál.

Celou situaci z povzdáli sleduje Woo, kterého si můžete pamatovat jakožto agenta FBI z Ant-Mana, jenž se snažil být dobrým kouzelníkem. Pak tu ještě máme Darcy z prvního Thora a Monicu Rambeau, dceru nejlepší kámošky Captain Marvel. Tahle trojice se snaží dostat do kapesní reality, kterou Wanda stvořila, jenže při průchodu se povede Monice získat superschopnosti a stane se z ní postava Photon

Jak to teda celé končí? White Vision s myslí klasického Visiona zmizí, Wanda zruší celou kapesní realitu a začne zkoumat, jak se dostat do jiných vesmírů, přičemž Photon je naverbována Skrully. Takže tu máme menší prology hned pro tři projekty – Thunderbolts, Doctor Strange 2 a Secret Invasion

Počkat, ale Agatha byla poražena, proč teda bude mít vlastní seriál?! No to ještě nevíme.

THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER

Falcon a Winter Soldier jsou mým nejoblíbenějším seriálem této fáze, protože kombinuje takzvané buddy cop komedie z přelomu tisíciletí, ale zároveň přidává dobrý dramatický prvek, fajn cestu za sebenalezením a dobrý humor.

Každopádně Sam hned v první epizodě vezme štít Kapitána a umístí ho do muzea. Jenže americká vláda je zkrátka americká vláda a vytvoří si na sílu svého vlastního z Johna Walkera, ze kterého se vyklube psychopat, jenž rád vraždí na potkání. Což úplně nezní nejlépe. 

Sam si napříč seriálem najde cestu ke svému cíli a na konci se z něj stává nový Kapitán Amerika, což dokonale podtrhuje finální monolog. Dost mu v tom pomáhá bývalý vietnamský voják Isaiah, na kterém americká vláda testovala Super sérum, aby mohli vytvořit druhého Kapitána. Jenže testování samotné mělo zlé výsledky, kvůli tomu většina pokusných lidí zemřela. Rázem tady vzniká přímá paralela se skutečnými událostmi, kdy americká vláda obdobně testovala syfilis na lidech.

Bucky se tu snaží vyrovnat se svými zločiny, které v minulosti učinil, a Sam se ho snaží směřovat správným směrem. Johna Walkera kontaktuje tajuplná žena, která mu hodí temnější outfit a udělá z něj US Agenta. Jde tak o první narážku na vznikající tým antihrdinů – Thunderbolts.

LOKI

Seriál Loki se začíná v roce 2012, tedy těsně po bitvě o New York… svým způsobem. Poté, co se v Endgame vrátili hrdinové v čase, tak se stalo, že zatčený a spoutaný Loki dostal do rukou znovu Teserakt a s jeho pomocí se odteleportoval pryč.

Chvilku na to si pro něj přišla skupina pořádkových složek z úřadu Time Variance Authority (TVA), což lze volně přeložit jako strážci časové osy. Nejenže boha lsti přemůžou, ale nasadí mu obojek, díky kterému ho mohou vrátit zpět v čase. To v praxi znamená, že Loki nemůže utéct, ale ani napadnout své věznitele.

Loki je souzen za to, že je Variant, tedy že se jeho životní cesta odchýlila od Svatého a jediného správného toku času. Je tak odsouzen, což by za normálních okolností vedlo k jeho výmazu z časové osy, čímž by došlo k nápravě vytyčeného toku času. Je ale zachráněn vyšetřovatelem TVA jménem Mobius, protože je ideálním kandidátem pro lov svého jiného já, které se nedaří agentům chytit a který již dlouho zdárně loví různé agenty tohoto úřadu a krade jim resetovačky. To jsou takové malé bomby, co místo výbuchu odmažou nežádoucí odchylky od Svatého toku času.

Loki si stále nemyslí, že TVA je mocnou organizací. Podaří se mu získat ovladač od svého obojku a díky tomu započne svůj útěk, během něhož získá zpět svůj Teserakt, ale zároveň zjistí, že v TVA mají takové množství kamenů nekonečna z různých vesmírů, že je někteří úředníci používají jako těžítka, plus zároveň se dostane k záznamu svého života. A tak se podívá na významné okamžiky života, které již diváci znají.

Po těchto zjištěních se rozhodne k TVA přidat… byť mu nikdo moc nevěří a jeho chování také nenapomáhá k budování důvěry. Loki nakonec odhalí slabinu v systému TVA, která umožňuje agentům hledat Varianty, tedy aby se začala časová osa větvit, musí se objevit chování, které má nějaký vliv na budoucnost. Pokud však všechny projevy chování smete blízká apokalypsa, smete i možné následky, jedná se tak o slepé místo úřadu. Díky tomu je vypátrán tajemný a dosud nepolapitelný Loki, kde zjišťujeme, že se jedná o jeho ženskou variantu.

Tato verze Lokiho neumí tvořit iluze a kouzlit, ale umí proniknout do mysli, vyvolat dávné vzpomínky a ovládnout jedince. To je poměrně důležité, protože se dozvídáme více o TVA.

Agenti úřadu věří, že se narodili v době a místě, kde úřad je, plus že slouží třem praještěrům, kteří po časových válkách dokázali stabilizovat čas a vytyčit tak cestu. Ve skutečnosti byli agenti dříve lidmi a byli jim upraveny vzpomínky.

Loki se napůl dobrovolně a napůl omylem vydá s Lady Loki, přičemž chvíli utíkají před úřadem, až se rozhodnou napochodovat do úřadu a zabít praještěry v myšlence, že oni si nevybrali být Variantmi a mají právo na život.

Dopadne to se zjištěním, že praještěři jsou jen automatroni, iluze vybudovaná pro úřad. Loki i Mobius jsou vymazáni, což se vzápětí dozvíme, že je ve skutečnosti poslání na samotný konec času. Lady Loki je po chvíli obklíčena a rozhodne sama sebe vymazat též.

Dostáváme se tak na konec času, který je přeplněn variantami Lokiho, přičemž dostáváme tak hromadu dalších verzí – starý, mladý, krokodýl, prezident, bojovník a asi padesát dalších.

Nakonec po shledání hlavních hrdinů jsou Loki i Lady Loki úspěšní a v citadele času naleznou Toho, jenž zůstal. Strůjce času stojící i za úřadem TVA. A ten vysvětlí, o co mu celou dobu šlo. Jedná se o člověka schopného cestovat mezi časovými liniemi, všechny jeho variace to zvládají. Ale ne všechny jsou „hodné“. A proto tu svou odřízl od ostatních a ochraňuje ji. Jde o notoricky známého Kanga z komiksů. Ten vytváří své kopie a snaží se ovládnout i ostatní a vytvořit tak Utopii. Loki i Lady Loki mají tuto roli převzít. A nebo ho zabít, čímž by umožnili vstup ostatních jeho variant do tohoto multivesmíru a tím by vyvolali novou časovou válku, která by vedla jen ke znovuzrození Toho, jenž zůstal. Rozhodnutí ale padne až poté, co skončí jeho všeznalost, tedy Ten, jenž zůstal neví, jak se rozhodnou. Jedná se tedy o první akt svobodné vůle.

Lady Loki nehodlá takovou myšlenku akceptovat a pokusí se tuto postavu zabít, Loki ji chce v tomto počínání zabránit, ale selže a je vrácen do TVA. Krom toho, že se časová osa začne větvit, je i změněna, protože místo soch tří časoještěrů můžeme vidět sochu Toho, jež zůstal zdobit úřad, jen v podobě Kanga Dobyvatele z komiksů. Takže můžeme hádat, že nebude úplně hodný. 

Loki seriál pozměnil mnoho věcí oproti komiksům. Takzvaní Praještěři jsou ve velkém inspirovány Strážci času. V komiksech jsou v podstatě taky jen loutky, ale pod nadvládou čtvrtého člena, kterého zde zastupuje jedna z iterací Kanga. A hlavně TVA v komiksech byla organizace, která nekradla lidi a nevymývala jim mozek. 

BLACK WIDOW

Black Widow nás stejně jako Captain Marvel zavede do minulosti. Nejdříve do roku 1995, kde se setkáváme s mladou Natašou Romanovovou a její fiktivní ruskou rodinou žijící v Americe. Náhle se však musí vrátit do Ruska. A rodina, ačkoli není zcela skutečná, je násilně rozdělena, protože každý z agentů jde svou vlastní cestou. Nataša a její ne zcela skutečná sestra Jelena jsou odvezeny do supertajného výcvikového programu. A ano, tak se zrodila marvelovská Black Widow. Poté se film přesouvá do roku 2016, tedy těsně po událostech filmu Captain America: Civil War a ještě před Avengers: Endgame. Nataša je zde na útěku před americkou spravedlností, cestou narazí na stopu své dávno ztracené sestry Jeleny, která je profesionální zabiják, ano, další Black Widow, a bez okolků plní příkazy ruské vlády.

Samotný děj pak dává dohromady celou tuhle ruskou rodinu, supervojáka Alexeje Šostakova alias Red Guardiana, který je ruskou verzí Kapitána Ameriky a má v sobě i super sérum, akorát je tedy ve filmu naprosto trapný, přičemž je to spíše komediální role, což mě osobně štvalo, protože David Harbour si tu roli vyloženě užíval. A nakonec je tu "matka" Melina Vostokovová, která stála za zrodem všech Black Widow a způsobem jejich ovládání. Spolu s hrdiny se dostáváme do pověstného Červeného pokoje, kde Nataša a její sestra musí čelit celé armádě speciálně vycvičených zabijaček, poté je zachrání, Červený pokoj je zničen, všichni jsou šťastní, juchů.

Také jsme se podívali do Budapešti, ale není to ta Budapešť, o které mluvil Hawkeye, protože ta se odehrála někdy před tímto filmem, takže sorry, žádná nová tajemství...

Následná potitulková scéna odhalí, že Jelena se po Natašině smrti stará o její hrob (spoiler, pardon, neomlouvám se) a stále se živí jako nájemná vražedkyně. Dostane smlouvu na vraždu Hawkeye. A to už je příprava na seriál Hawkeye na Disney+.

Najala ji stejná žena, která najala US Agenta. Takhle asi vzniká filmová odnož Thunderbolts, tedy týmu padouchů a antihrdinů. Ano, ve skutečnosti je to stejné jako Sebevražedný oddíl od DC. Ale úplně jiné.

WHAT IF…?

Tento seriál nám představuje alternativní verze známých postav.

Prvně je zde představena Kapitánka Amerika, jejíž cesta je hodně podobná Stevu Rodgersovi. Ten zde také vystupuje, ale jeho cesta vedla k prototypu Iron manova brnění vytvořeném otcem Tonyho Starka.

Druhá epizoda představuje T’Challu, který se místo Black Panetra stane Star Lordem. Jeho vysoká výkonnost dokonce vedla i k tomu, že rozmluvil Thanosovi jeho plán. A tak máme tohoto záporáka na straně hrdinů.

Co kdyby svět přišel o své nejmocnější hrdiny vypráví příběh, kdy před bitvou o New York se Nicku Furymu hroutí jeho plán založit Avangery, protože jeden za druhým umírá. Až ke konci se dozvídáme, že důvodem je Hank Pym, který viní SHIELD za smrt své dcery a mstí se. Nick Fury jej porazí za pomocí Lokiho, který jako král Asgardu rád rozšíří svou moc i na planetu Zemi. Pravdou ale je, že Nick Fury se ani tak nevzdává, přičemž vidíme jak záběr na Kapitánův štít v ledu, tak i na Miss Marvel.

Další díl řeší, co by se stalo, kdyby Doctor Strange neměl zlomené ruce, ale srdce. Jeho cesta je totožná s tím filmovým, ale nakonec se rozhodne vrátit se v čase a zachránit svou lásku Christine. Jenže to nejde, protože se jedná o “pevný bod v čase” a tak nejde změnit. Doktor Strange se tak rozhodne získat víc síly, přičemž se vydá na temnou stezku. Nicméně nejedná se o jediného Doktora Strange, protože jeho bývalá mistryně Prastará vyvolala kdysi velmi mocné a riskantní kouzlo, které způsobilo, že si Strange vybral obě cesty, zachránit Christine i přijmul její osud. Tyto dvě verze se střetnou a utkají. A ten „zlý“ Strange vyhraje, což způsobí konec tohoto vesmíru.

Za zmínku stojí i Pozorovatel (v originále Watcher) který nás provází všemi příběhy, ale zde Strange získá tolik síly, že je schopen vycítit jeho přítomnost během svého tréninku a poté na konci vesmíru se na něj i obrací, že se zmýlil a chce to napravit. Pozorovatel však nemůže zasahovat.

V dalším díle zde máme zombíky. Zde stojí za zmínku především Vision, který se rozhodl chránit Vandu i přestože se z ní také stal zombík. Superhrdinům jejich schopnosti zůstávají. A tak vidíme mnoho zajímavých a mocných zombie variant.

Další díl představuje Killmongra (záporák z Black Panthera), který zachrání Starka a spřátelí se s ním, aby jej využil ve svém boji s Wakandou. Nakonec zabije Starka a využije armádu robotů ve svůj prospěch.

Další díl představuje Thora, jenž si neprošel strastmi, které známe a které z něj udělali muže uvědomujícího si následky, a tak zde máme jen floutka, jehož baví vše, co správného Asgarďana. Tedy bitky, chlast a pařby.

Předposlední díl se zabývá myšlenkou, co by se stalo, kdyby Ultron vyhrál. Vyhlazením Země to pouze začíná, protože když si Ultron užívá svého vítězství a míru, který dle jeho mínění přinesl Zemi, přijde si Thanos pro jeho kámen mysli. Ultron si všimne jeho kamenů nekonečna, shledá je zajímavými a poté, co Thanose rozpůlí, si je i lépe prohlédne a pochopí jejich moc. A také fakt, že díky tomu je schopen přinést mír celému vesmíru.

To ale není vše, když Pozorovatel poznamená, že tento vesmír mu způsobuje hluboký zármutek, Ultron si všimne jeho přítomnosti a dojde si pro něj. Máme zde tedy souboj Pozorovatele a Ultrona, který skončí Pozorovatelovým taktickým ústupem a ohromnou hrozbou pro všechny vesmíry.

To vede k poslednímu dílu, kdy Pozorovatel vybere jedince z předchozích dílů a rozhodne se tak vytvořit strážce multivesmírů. Všechny informace z předchozích epizod jsou zde zužitkovány a získáme tak boj na úrovni přesahující sílu toho, co jsme doposud viděli kdekoli jinde.

Ultron je poražen za pomocí velmi sofistikovaného viru, který je vlastně Arnim Zola. Killmonger se rozhodne získat kameny pro sebe. S tím nesouhlasí Zola, který se zmocní Ultronova těla, v rámci čehož chce získat kameny pro sebe. Tuto přetahovanou o kameny rozhodne Doktor Strange, který oba uzavře do kapesní dimenze, čímž se ale obětuje, protože je třeba tuto sféru chránit, aby z ní ani jeden z nich neunikl.

Poté jsou všichni odesláni zpět do svých vesmírů. S jedinou výjimkou. Tou je Black Widow, která se k strážcům multiverza přidala vlastně až během boje. Pozorovatel ji pošle na svět, kde o Black Widow přišli a zachrání ji tak k dožití na zpustošené planetě, kde by dožila jako poslední žijící člověk.

Zajímavostí je, že kameny nekonečna by měly mít moc jen ve vesmíru, z něhož pocházejí, což se zde úplně nedodržovalo.

Seriál tak představil příběhy, které jsou známé z komiksů, případně jen přináší zajímavou změnu do zajetých kolejí. Zároveň připravuje půdu pro blížící se propojování nejrůznějších universe.

SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS

Shang-Chi je jednou z nových komiksových postav čtvrté fáze, která se nám rovnou představila ve vlastním filmu. Náš hrdina si poklidně žije v San Franciscu, kde společně s nejlepší kamarádkou Katy pracuje jako portýr v místním hotelu. Jednoho dne je však při obvyklé cestě do práce Shang-Chi přepaden členy tajemné organizace Deset prstenů. 

Tu shodou okolností vede shang-chiho otec Xu Wenwu, který vám bude znám spíše pod svým dalším jménem – Mandarin. Před tisíci lety byl tento muž jedním z největších a nejobávanějších bojovníků všech dob. Vděčil za to nejen svým bojovým dovednostem, ale i tajemnému artefaktu, který jednoho dne objevil. Deset prstenů mu poskytlo nadlidské schopnosti a především dlouhověkost. Tyto prsteny byly pro film pozměněny. Ty v komiksech pochází z planety mimozemšťanů, kteří vlastně vypadají jako draci. Zde jde ale o kovové náramky, které se využívají při trénincích některých čínských bojových umění, například Hung Gar, které mimochodem ovládá Xu. Zároveň náramky neovládají oheň, led a vítr jako v komiksech. Díky tomu mohl svou železnou rukou ovládnout mnohá z dávných království. Wenwu však stále touží po moci. A tak pátrá po mystické vesnici Ta Lo, která v sobě skrývá nesmírnou moc. Vesnici nakonec objeví, cestu mu však zkříží její strážkyně Ying Li. Kupodivu se do sebe tito dva válečníci zamilují a zplodí dvě děti. Jedním z nich je právě Shang-Chi, má však i sestru Xialing.

Tu se tedy v obavě o její bezpečí vydá hledat, jelikož má podezření, že Deset prstenů chce získat tajemství Ta Lo. Nakonec ji nalezne v nelegálním bojovém klubu, který Xialing vede, a z bratrova příchodu není zrovna dvakrát nadšená. Na dlouhé řeči ale není čas, jelikož klub záhy přepadne Deset prstenů, kterým se po urputném boji podaří zajmout Xialing, Katy i Shang-Chiho. 

Ve tvrzi Deseti prstenů Wenwu svým dětem vysvětluje pravý důvod jejich únosu. Mandarin totiž věří, že jejich matka, kterou před lety zavraždili, stále žije. Touží tak nalézt vesnici Ta Lo, aby ji mohl přivést zpět. Začíná tak cesta za nalezením tohoto tajemného místa. Jelikož ani jedno z jeho dětí nesouhlasí, nechá je zavřít v pevnosti. Zde narazí na Mandarina z třetího Iron Mana, tedy jen obyčejného herce, který byl najat, přičemž za Mandarina se jen vydával.

Našim hrdinům se však podaří uprchnout a naleznout Ta Lo, kde se Shang-Chi seznámí s Ying Nan, sestrou jeho matky. Deset prstenů se neúprosně blíží k vesnici, proto musí Shang-Chi trénovat a odhalit tajemství čchi, aby se mohl postavit svému otci. Ten skutečně přichází i se svou armádou. A tak se v Ta Lo strhne ohromná bitva. Wenwu, přesvědčen, že osvobozuje svou milovanou ženu, deseti prsteny rozbíjí magickou bránu, která byla před dávnými časy zapečetěna. Netuší, že hlas, který slyší, nepatří jeho milé, ale Obyvateli, děsivému tvoru, který chce se svými přisluhovači ovládnout svět. Bojovníci Ta Lo a Deseti prstenů vidí, jaký chaos Wenwu vypustil. A tak se spojí, aby tuto hrozbu porazili. Je však příliš pozdě. A z temných útrob za pečetí se vynořuje Obyvatel.

Naštěstí tu ale je Shang-Chi, kterému poskytne pomoc Velký ochránce, drak střežící bezpečnost Ta Lo. Šance proti Obyvateli nejsou moc vysoké, svému synovi ale pomůže zlomený Wenwu, který konečně poznal, že byl oklamán a Shang-Chimu dobrovolně předá deset magických prstenů. I díky tomu nakonec naši hrdinové Obyvatele poráží.

Katy a Shang-Chi se vítězně vrací do San Francisca, ale ani tady si neodpočinou, protože se jim ozve kouzelník Wong, kterého si můžeme pamatovat například z prvního Doctora Strange. Společně s Brucem Bannerem chce prozkoumat prsteny a zjistit, odkud pocházejí. Jejich zjištění je překvapením pro všechny. Deset prstenů totiž kamsi vysílá tajemný signál, tedy že fungují jako jakýsi maják.

Možná se teď ptáte, co se stalo se Shang-Chiho sestrou Xialing. Ta totiž slíbila, že Deset prstenů rozpustí. Rozhodla se však vydat ve šlépějích svého otce a usedla na trůn vůdce této organizace. Do budoucna se tak možná můžeme těšit na duel, ve kterém proti sobě stanou oba sourozenci.

ETERNALS

Eternals jsou tak trochu jinou marvelovkou. Oscarová režisérka Chloé Zhao se poprvé chopila kormidla filmového blockbusteru a její rukopis jde z filmu jednoznačně cítit. Celý film je oproti jiným projektům z MCU více osobnější a více zaměřený na postavy samotné a jejich vývoj v průběhu věků. I to zapříčinilo jistou názorovou diverzitu, kdy na jedné straně je film určitou skupinou vychvalován do nebes, přičemž na druhé straně se jedná o nejhůře hodnocenou marvelovku čtvrté fáze.

Film nám na ploše 156 minut představuje deset zcela nových superhrdinských postav. Tedy nových jen v uvozovkách, protože Eternalové dorazili na planetu Zemi v roce 5000 před naším letopočtem. A to jako obrana proti Deviantům, kteří se vymknuli kontrole mocných Celestiálů v čele s Arsishamem.

Ajak, Sersi, Ikaris, Kingo, Sprite, Makkari, Druig, Phastos, Gilgamesh a Thena se tak ocitají na Zemi, kde bojují tisíce let proti Deviantům, přitom také lehce pomáhají lidstvu s jejich vývojem. I když takový Phastos by chtěl sdílet své pokročilé vynálezy s lidstvem v poněkud rychlejším tempu. V komiksech jde v podstatě o skupiny téměř Árijců, ale zde jsou jejich původy pozměněny, aby více dávalo smysl, že kultury všude po světě vychází z jednoho z nich. Například Kingo stojí za hinduismem.

Film jako takový je dost retrospektivní a v ději se skáče často do minulosti. A tak jsme svědky například bitvy o Babylon v roce 575 před naším letopočtem, případně takzvaným pádem Aztéků v kolonizační válce o Mexiko v roce 1521, kde se Druig nepohodne s vůdkyní Ajak a je prvním Eternalem, který svoji rodinu opouští. Na popud tohoto odchodu Ajak rozhodne, že se všichni Eternalové rozdělí a půjdou si svoji vlastní cestou. Výjimku tvoří Gilgamesh a Thena, protože Thena je sice mocná válečnice, ale je nemocná. A tím i nebezpečná svému okolí, proto se ji Gilgamesh rozhodne ochraňovat a opatrovat.

V průběhu tisíciletí jsme svědky i vztahu mezi Ikarisem a Sersi. Ikaris je pravou rukou Ajaka, přičemž oba znají pravý důvod jejich příchodu na Zem. Sersi je naopak fascinována lidskou rasou a je nejlépe aklimatizovanou Eternalkou. Po roztrhnutí Eternals jako celku se přeruší i vztah mezi Ikarisem a Sersi. Tím se dostáváme do současnosti, kde se odehrává většina příběhu.

Hlavní dějová linka se odehrává takřka ve stejný čas jako Spider-Man: Daleko od domova a Spider-Man: Bez domova. Sersi společně se Sprite žije v Londýně, kde randí s historikem Danem Whitemanem, jenž v komiksech patří k rodu, v němž se generaci po generaci dětí titul Black Knighta. Všechny překvapí útok Devianta jménem Kro. Devianti jsou totiž považováni již několik staletí za vyhynulé. Situaci zachrání Ikaris, který se objeví v Londýně, přičemž Kroa zažene. 

Celá trojice se vydá do Jižní Dakoty za vůdkyní Ajak, kterou ale naleznou mrtvou. Ajak posmrtně zvolí za vůdkyni právě Sersi, která získá moc komunikovat s Celestiálem Arishamem. Při komunikaci s ním se Sersi dozvídá, že Arisham po miliony let zasévá do planet semínka Celestiálů a připravuje planety pro zrození dalších nebešťanů.

Jednou z nich je i planeta Země, která díky Hulkovu odlusknutí v Avengers: Endgame dosáhla ideální populační šíře pro finální Vynoření a zrození nového Celestiála. Sersi se také dozvídá, že Devianti byli na Zemi posláni, aby zabili vrcholné predátory a uspořádali tak podmínky pro vznik inteligentního života. 

Nebešťané tak vytvořili Eternaly, kteří mají Devianty zničit a připravit planetu na Vynoření. To se Sersi rozhodne vynořit, v rámci čehož tak celý tým zavede ke Druigovi, který se usídlil v amazonském pralese. Tam se také objeví Devianti, kteří na Eternaly zaútočí. Bitvu Eternalové vyhrají, ale přijdou o Gilgameshe, kterého zabije Kro. Thena tak přijde o svého přítele i ochránce.

Po útoku Phastos navrhuje, aby se zbylí Eternalové spojili v Uni-mysl a dali tak Druigovi dostatek síly na to, aby Celestiala Tiamuta, který se má zrodit ze Země, uspal. V podstatě se jejich mysli a síly propojí, aby byla převedena jen do jednoho z nich. Ikaris se v tu chvíli rozhodne vyjevit pravdu o tom, že o Vynoření ví už po celá staletí. Ukáže se, že Ikaris může i za smrt Ajak, která chtěla pravému poslání Eternálů zabránit. Sám ji odvlekl k Deviantům a nechal ji zabít. Její mrtvé tělo pak nastražil tak, aby ho našla Sersi.

Sprite, která trpí v dětském těle a je sužovaná neopětovanou láskou k Ikarisovi, se rozhodne k němu připojit a zradit zbytek Eternalů. Když oba odletí a začínají se připravovat na příchod Tiamuta, tak Makkari najde přesné místo zrození a přichází čas na finální bitvu.

Na místě aktivní sopky v Indickém oceánu se proti sobě postaví Ikaris a Phatos. Phastos vyhrává a drží Ikarise v zajetí. Mezitím se Thena pomstí za Gilgameshovu smrt a zabíjí Kroa. Druig zjišťuje, že nemá dostatek síly uspat Tiamuta. A tak se Sersi rozhodne, že se pokusí Celestiála proměnit v mramor.

Ikaris se dostane ze svých pout a letí zabít Sersi. Což ovšem nedokáže, protože ji stále miluje. Tak se rozhodne i se Sprite, že Eternaly podpoří, propojí se v jednotnou Uni-mysl a Sersi změní Tiamuta v mramor, díky čemuž tak zachrání planetu Zemi. Ikaris ve svém žalu odlétá přímo do Slunce. Sprite poprosí Sersi, aby ji za pomoci zbytku energie ze spojení proměnila na lidskou smrtelnici, což ji Sersi dopřeje.

Thena, Druig a Makkari odlétají do vesmíru varovat další Eternaly před rizikem vynoření, zatímco Sersi, Kingo a Phastos zůstávají na Zemi. Na té je však zajme a odvleče pryč samotný Arisham, který je rozezlen kvůli sabotáži zrození Tiamuta.

Trojice, která odletěla pryč, se v potitulkové scéně setkává s Thanosovým bratrem Erosem a jeho společníkem Pipem Trollem. Poslední scény se dočká i Dana Whitemane, který ukáže legendární meč Ebony blade a odhalí nám tajemství své rodiny. Jenže na něj promluví neznámý hlas… jde o Bladea, napůl upíra, napůl člověka. Ten se také dočká vlastního filmu. A můžeme očekávat, že se spojí právě s Black Knightem a půjde proti Drákulovi, aby získali pravý ebenový meč. Ten totiž Drákula v minulosti zaměnil za kopii. 

HAWKEYE

Lučištníka Clinta Bartona s přezdívkou Hawkeye určitě není třeba představovat. Koneckonců se Hawkeye poprvé objevil už v prvním filmovém Thorovi. Jeho vlastní série nám však ukazuje Bartona během událostí vánoční sezóny roku 2025, tedy pár let po Avengers: Endgame. Hawkeye se snaží vyřešit následky doby, kdy likvidoval šéfy podsvětí jako Ronin, a vrátit se na Vánoce k rodině. Jenže se mu připlete do cesty mladá Kate Bishop. Ta se rozhodla stát skvělou lučištnicí poté, co spatřila Clinta Burtona během bitvy o New York na konci prvních Avengers. Kate se přitom dostane do potyčky, během níž předstírá, že je Ronin, a tak ji začnou pronásledovat všemožné kriminální živly. 

Patří mezi ně zejména příslušníci teplákové mafie pod vedením hluchoněmé ženy jménem Echo. Ta se chce Roninovi pomstít za to, že zabil jejího otce, ve skutečnosti na něj ale Clinta Burtona tak trochu nasměroval zločinecký šéf Kingpin. A to navzdory faktu, že Echo bývala Kingpinovou chráněnkou. Tohle všechno vede k tomu, že Hawkeye musí chránit Kate, protože za ni cítí zodpovědnost, ale jelikož Kate není úplně bezbranná a neschopná, začnou zločincům vzdorovat bok po boku. Do této už tak nepříjemné situace zasáhne ještě zjištění, že matka Kate spolupracovala s Kingpinem, plus hlavně Jelena Belova, sestra Clintovy dlouholeté parťačky Natashy Romanovové alias Black Widow. S Jelenou a jejím příšerným ruským přízvukem, který existuje pouze v Hollywoodu, jsme se poprvé setkali ve filmu Black Widow, tady se ale Jelena objevuje s cílem zabít Clinta, protože věří, že to on způsobil Natašinu smrt, nikoliv planeta Vormir a snaha získat jeden z Kamenů nekonečna v Avengers: Endgame.

Možná za to může kouzlo Vánoc, možná jen ruka scenáristů, ale během závěrečného konfliktu se všechny tyto dějové linky spojí a vyřeší ke spokojenosti všech zúčastněných. Tedy skoro všech. Clint se usmíří s Jelenou, Kate pošle svou matku do basy a Kingpin dostane ostudným a komiksové předloze nepříliš věrným způsobem na zadek. Na závěr se mu dokonce postaví Echo s pistolí. A i když jsme jako diváci slyšeli výstřel, Kingpinovu smrt jsme dosud přímo neviděli. A jakmile nevidíte někoho umřít, tak zkrátka není mrtvý. To minimálně potvrzuje i to, že se Kingpina opět dočkáme v seriálu Echo a Daredevil: Born Again. Určitě se ale uvidíme s Kate Bishop, z níž se stala po Clintově úspěšném návratu k rodině pravá ruka hrdiny.

SPIDER-MAN: NO WAY HOME

Na tento film se těšili všichni, od lidí, kteří vyrůstali na animovaném Spider-Manovi z 90. let, přes ty, kteří milovali Spider-Mana Sama Raimiho, Amazing Spider-Mana, až po lidi, kteří pavoučího frajera objevili s Into the Spider-Verse nebo samotného Toma Hollanda a nového Spider-Mana z MCU. Od začátku produkce se totiž proslýchalo, že tento film prolomí hranice vesmíru a představí marvelovský multivesmír. Ačkoli Into the Spider-Verse to vlastně udělal už dříve, dává to smysl, protože Spider-Man je marvelovský superhrdina, který v komiksech i v seriálu vždy překračuje hranice svého vesmíru a setkává se s alternativními verzemi sebe sama nebo jiných známých hrdinů. Takže něco takového bylo jen otázkou času. A přesně to se stalo.

Bez velkých podrobností jen řekněme, že Peter Parker, nejnovější Peter Parker, vyhledá pomoc Doctora Strange kvůli některým životním problémům. A protože je to Peter, všechno se zvrtne, přičemž místo jednoduchého přání se hranice multivesmíru roztrhnou. A tak se v novém filmu MCU náhle objevují staré známé tváře z předchozích filmů o Spider-Manovi od Sony: Green Goblin, Doctor Octopus, Lizard, Electro a Sandman. A protože si s nimi nedokáže poradit sám, přicházejí mu na pomoc další Spider-Mani - verze Tobiho Maguiera a Andrewa Garfielda. Film byl obrovským fanouškovským servisem pro tři generace fanoušků Spider-Mana, přičemž výdělky ukazují, že se to rozhodně povedlo. Obsahoval nepřeberné množství odkazů, easter eggů, dokonce i memů, byl jízdou od začátku do konce a především představil marvelovský multivesmír širokému spektru dosud netušících diváků a vrátil Petera z MCU z pozice nástupce Iron Mana do role pouhého chudého studenta, který přišel prakticky o všechno.

Jo, a malé cameo měl Daredevil, ten ze seriálu od Netflixu, který už není na Netflixu, ale na Disney+. A vrací se v She-Hulk, protože je vlastně taky právnička, takže to dává smysl.

MOON KNIGHT

Moon Knight je další MCU seriál, jenže na rozdíl od jiných se nesnaží vše šíleně propojit s dalšími projekty. Takže kromě pár narážek na Probliknutí a na jednu z verzí Kanga zde nic nemáme. O to víc se může děj zaměřit na našeho hrdinu. Nebo vlastně hrdiny, protože egyptolog Steve alias žoldnéř Marc sdílí jedno a to samé tělo. Jenže pokaždé si nepamatují nic z toho, co dělal ten druhý. Takže je to v podstatě jako když to o víkendu velmi přeženete s alkoholem. 

Má to ale jeden malý háček. Marc před pár lety zemřel a zachránil ho egyptský bůh Měsíce – Khonshu. Ten tak dodává mystické schopnosti, díky kterým dokáže Steve, lomeno Moon Knight, lomeno Marc, lomeno Mr. Knight, lomeno KOLIK TOHO SAKRA JE?! Bojovat proti neviditelným potvorám a týpkovi s chodící holí. WOW. 

Seriál více představuje, kterak funguje posmrtný život a celý princip avatarů, kdy nejrůznější bohové vyberou schopného člověka, jehož tělo buďto přebírají, nebo kooperují pro vytvoření cool brnění. To se povede i bývalé ženě Marca Layle, ze které se díky spojení s bohyní Taweret stane MCU verze antihrdiny Golden Scarab. Učiní tak, aby pomohla Marcovi po jeho znovuzrození porazit toho týpka s holí, který akorát osvobodil zlou bohyni Ammit

Na konci Khonshu opustí tělo Marca a Stevea, akorát že vůbec! Protože v těle těchto dvou žije ještě třetí osobnost. Jake Lockley, šílený nájemný zabiják, který jde furt ruku v ruce s Khonshuem. Moon Knighta bychom se mohli dočkat ve snímku Blade.

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS

A teď se plně ponoříme do Multiversa. Multivesmíru šílenství, muhahahaha. Ve Spider-Manovi se ztenčily a otevřely hranice mezi vesmíry, Doctor Strange má podivné sny, v nichž je jinou verzí sebe sama, přičemž neustále přemýšlí, jaký by mohl být jeho život, kdyby se v klíčových okamžicích rozhodl jinak... ve scénáři je osamělý a naštvaný, že si jeho bývalá bere někoho jiného a zve ho na svou svatbu. Jinak jsem to zažil na vlastní kůži. Tedy, byl jsem na svatbě své bývalé, rozhodně mě to nenaštvalo, protože proč by mělo, že jo...

Potká dívku jménem America Chavez, kterou zachrání před nějakou podivnou příšerou. A America se náhodně přesouvá mezi vesmíry, protože je tak silná, že mezi nimi dokáže doslova přerazit díru. Nebo někdy jen silně kýchá a podobně. Každopádně, protože nedokáže ovládat svou moc... Strange se prostě vydá poradit s jedinou čarodějkou, která je mocnější než on sám. Vlastně nejmocnější čarodějka na světě. Wanda. Až na to, že se z Wandy vyklube záporák. A to je přesně ten moment, kdy nechápete, co se děje a proč se to děje, pokud jste neviděli sérii WandaVision. Naštěstí jsme vám to shrnuli hned na začátku, takže už víte, co se stalo. 

Strange a America utíkají před Wandou přes několik vesmírů, ona je pronásleduje, protože má temný grimoár, který jí umožňuje ovládat těla jiných Wand v jiných vesmírech. A je děsivá až hrůza, její motivace jsou trochu přitažené za vlasy, protože chce děti, které nikdy neměla a nebyly skutečné, a cestou zjistí, že ona je ta pravá příšera. America jen potřebuje, aby jí někdo řekl, že to dokáže, přičemž tím ji naučí používat její schopnosti, je tu pár logických nesrovnalostí, ale to vůbec nevadí, protože film je zábavný, příjemně ulítlý, barevný, má spoustu skvělých nápadů a hlavně nás prostě naplno vtáhne do marvelovského multivesmíru. Až na to, že to vlastně technicky už udělal animovaný seriál Co by kdyby...? a v animovaný Spider-Man, ale o tom jsme už mluvili.

MS. MARVEL

Ms. Marvel patří mezi aktuálně nejčerstvější projekty, které jsou součástí čtvrté fáze MCU. Zaměřuje se na náctiletou americkou muslimku jménem Kamala Khan. Tento seriál detailněji rozebíráme v jiném videu s Geluem, takže zde vše shrneme velmi rychle. Kamala se i na poli komiksů zrodila relativně nedávno, konkrétně během roku 2013. Série o šesti epizodách nám každopádně představuje Kamalu jako školačku, která jednoho dne od své babičky Sany dostane náramek, jenž propůjčuje hlavní hrdince schopnost tvarovat světlo. Díky tomu dokáže takříkajíc vyčarovat prodlouženou paži, plošiny pro překonávání větších vzdáleností nebo ochranné bariéry. Poprvé se schopnosti hodí při soutěži o nejlepší kostým Captain Marvel, který Kamala dala dohromady s pomocí svého kamaráda Bruna. Na soutěži totiž dojde k nehodě, jež ohrozí Kamalinu spolužačku. Hlavní hrdinka však zachrání situaci a díky existenci mobilů a internetu její popularita rázem stoupá.

Bohužel ale Kamala tímto kouskem upoutá také pozornost skupiny džinů pod vedením ženy jménem Najma. Díky ní a díky jejímu synovi Kamranovi posléze Kamala zjistí, že i je i ona potomkem džinů a že náramek úzce souvisí s dimenzí, z níž dlouhověcí džinové pochází. A do které se samozřejmě chtějí vrátit. Problém ale je, že i když je Kamran na straně Kamaly, Najma se chce vrátit za každou cenu, klidně i za cenu pohlcení našeho světa říší džinů. Tím vzniká konflikt, během něhož Sana odhalí, že náramek patřil její matce Aishe, jež zmizela ve 40. letech během rozdělení Indie. Při této události dokonce náramek ukázal malé Saně cestu k jejímu otci, jemuž se ztratila na vlakovém nádraží. Následně Sana pozve Kamalu a její matku na návštěvu do města Karáčí v Pákistánu, kde se Kamala seznámí s mladým bojovníkem Kareemem, který je členem Rudých dýk, skupiny ochránců Pákistánu před nadpřirozenými hrozbami.

No, je to zkrátka šíleně komplikované, vše má několik názvů a pořád se mění vysvětlení toho, odkud co nebo kdo pochází. Což, jak jsme již avizovali, je zmíněno ve videu s Geluem.

Konec seriálu je ale poněkud zajímavý, protože zjišťujeme, že jedním z důvodů, proč se u Kamaly projevily schopnosti, je jakási mutace jejích genů. Takže není Inhuman jako v komiksech, ale mutant. Oficiálně bylo toto v MCU zmíněno poprvé, takže pomalu a jistě se nám převedou do komiksů. V MCU se několik mutantů už nachází, jen jsou jejich schopnosti vysvětleny trochu jinak nebo velmi matně, jako například u Scarlet Witch, Photon a do určité míry i u Spideyho.

Ale zpátky k finále, kdy se povede Kamale a jejím přátelům do určité míry odrazit útok Damage Control neboli organizace Likvidace škod. Ta vlastně uklízí všechen bordel po superhrdinech a zároveň je tak trochu hlídá. Mohli jsme ji vidět například ve třetím Spider-Manovi a určitě bude i v She-Hulk. Kamran nakonec přijme pomoc Kamaly a uteče k Rudým dýkám. Kamale se povede utéct díky tomu, že se za ni postaví celé sousedství. Zároveň zjistíme původ jména Kamala, což… znamená v angličtině Marvel. Otec ji tak nazve malou zázračnou slečnou neboli Ms. Marvel. 

V potitulkové scéně se potvrdí, že náramek je doopravdy mimozemského původu, protože se jaksi díky němu prohodila s Captain Marvel. Což připravuje půdu pro film The Marvels, kde se Kamala objeví po boku Captain Marvel a Photon.

THOR: LOVE AND THUNDER

V pořadí již čtvrtý Thorův sólový film navazuje na události Avengers: Endgame. Thor se potuluje vesmírem se Strážci galaxie a pomáhá jednotlivým planetám, přesto však cítí, že mu v životě něco schází. Z prázdnoty jej však vytrhne řádění Gorra, který přísahal všem bohům krutou smrt jako pomstu za to, že jeho rodina zemřela hlady a žízní, ačkoliv se Gorr modlil za jejich záchranu. Božstva tak umírají jedno za druhým. Thor se rozhodne, že tohle nemůže nechat jen tak, vyslyší volání své dávné přítelkyně a spolubojovnice Sif, která byla raněna, a Thora varuje, že dalším cílem Řezníka bohů je Nový Asgard. Ten se nachází na Zemi. Thor se tam proto ihned vydává, je však pozdě. Gorr na město právě zaútočil. A tak bohu hromu nezbývá než bojovat.

V bitevní vřavě na Thora čeká překvapení. Potkává totiž svou dávnou lásku Jane Foster, která nyní vládne kladivem Mjolnir jakožto Mighty Thor. Jane byla diagnostikována rakovina v konečném stádiu, jelikož se ale tato vědkyně nechce jen tak vzdát, rozhodla se své nemoci zabránit všemi možnými způsoby. Nic však nezabralo, proto Jane napadla zoufalá myšlenka. Rozhodla se získat Thorovo kladivo, které bylo roztříštěno na kusy a odpočívalo ve vitríně v Novém Asgardu. Jelikož Thor kladivo před lety očaroval tak, že jej byla právě Jane hodna, se v její přítomnosti Mjolnir scelí a Jane vyléčí. Tento účinek však není trvalý a s postupem času je pro ni používání kladiva čím dál tím těžší.

Gorr, který tuší, že Nový Asgard je v přesile, unese zdejší děti a prchá do světa stínů. Ví, že rukojmí budou skvělou návnadou, která Thora přinutí vydat se tam, kde je Gorr nejsilnější. 

Thor se spojí s Jane, Valkýrou a přítelem Korgem a společně se vydávají do města bohů žádat o pomoc jejich vůdce Dia. Jak se však ukazuje, Zeus nemá o lidské záležitosti zájem. Ač to nedává najevo, Gorra se bojí, jelikož ví, jak velkou sílu mu propůjčuje zbraň All-Black Necrosword. Aby Thor a jeho tým neprozradili pozici božského města, nařizuje Zeus jejich zajetí. Naši hrdinové se ale jen tak nedají a propuká bitva, při které Thor Dia zabíjí jeho vlastním bleskem. Z města utíkají a vydávají se na cestu za Gorrem, během které Jane Thorovi konečně vypráví o své nemoci.

Ukazuje se, že Gorr chce odemknout říši Eternity, která by mu splnila jeho největší přání. K tomu však potřebuje Thorovu sekyru Stormbreaker, která dokáže vyvolat bifrost. Když Thor dorazí do světa stínů a nenachází unesené děti, dochází mu, že spadl do pasti, která jej má o Stormbreaker připravit. A skutečně, přichází Gorr, kterému se po lítém boji daří získat sekeru. Jane je po boji vyčerpána a je jí řečeno, že použije-li Mjolnir ještě jednou, s největší pravděpodobností zemře. Thor nechce nechat svoji milovanou riskovat, proto trvá na tom, že se Gorra pokusí zastavit sám. Jane neochotně souhlasí a Thor se vydává zachránit děti.

Nachází je u oltáře Eternity, kde se zrovna Gorr chystá odemknout její říši. Nastává bitva, ve které Thorovi pomáhají děti posílené mocí Diova blesku. Thor a Gorr spolu bojují, zasazují si jeden úder za druhým a když už to vypadá, že Thor prohraje, objevuje se Mighty Thor, aby jej zachránila. To se jí nakonec daří, všichni tři se ale objevují ve světě Eternity. Thor, zlomený tím, že Jane obětovala svůj život, Gorrovi říká, aby si nepřál smrt všech bohů, ale život své dcery. Tak se i stane. A než Gorr zemře, žádá Thora, aby se o jeho dítě postaral. Umírá i Jane.

Po výhře nad Gorrem trénuje Valkýra a uzdravená Sif asgardské děti, aby se dokázaly ubránit všem hrozbám. Thor žije v ústraní, kde se stará o Gorrovu dceru. Společně se vydávají na hrdinskou cestu, Thor třímajíc Mjolnir, děvče ovládající Stormbreaker.

Dozvídáme se, že Zeus Thorův útok nakonec přežil a je na boha hromu pořádně naštvaný. Pověří tak svého syna Herkula, aby jej zabil. V budoucnu se tak pravděpodobně můžeme těšit na souboj těchto dvou. A Jane? Její cesta ani zdaleka neskončila. Jakožto lítá a statečná bojovnice je přijata k branám Valhally, kde ji vítá Heimdall. O můj bože, jak já miluju hlas Idrise Elby

ZÁVĚR

Jak vidíte, MCU nás zkrátka nešetří a téměř každý měsíc tu máme nějaký seriál, film nebo další dodatečné informace. A to je vlastně i důvod, proč někteří tuto fázi kritizují. Hlavně vzhledem k rozpínajícímu se multiversu, několika říším, dalším mimozemským rasám a nejrůznějších avatarů i bohů všech kultur toho je tak moc, že zkrátka dříve či později to lidská mysl přestane dávat a bude si chtít odpočinout. Jenže během té doby vyjde další seriál a člověk se tak dostane do skluzu. 

Doufáme, že vám tenhle text trošičku pomohl pochopit, co se stalo. Rozhodně nám rozepište do komentářů, jaký máte názor na 4. fázi vy, případně co vás nejvíce bavilo a proč.