Schválně. Odehrává se první Ant-Man před nebo po Doctoru Strangeovi? Svět MCU se od roku 2008 rozrostl do obrovitánských rozměrů. Vlastně do tak velkých, že někteří už mohou trochu zápolit s jednotlivými liniemi marvelovských snímků a seriálů. I pro ty nejoddanější fanoušky může být občas trochu obtížné sledovat časovou osu celé franšízy. Přesně proto se rozhodl Marvel spojit síly se společností Penguin Random House, se kterou hodlá v roce 2023 vydat knižního průvodce pro celé MCU.

Kniha by tak měla nést název Marvel Studios’ The Marvel Cinematic Universe: An Official Timeline, přičemž už je také možné si ji předobjednat. Samozřejmě se ale nebude jednat jen o pouhopouhého průvodce napříč časovými osami, kniha by se měla zaměřit ještě na spoustu dalších věcí, které s MCU nějakým způsobem souvisí. Tudíž je to téměř povinnost pro každého zapřisáhlého fanouška. 

Fandové se tak mohou těšit na shrnutí všech důležitých událostí filmového marvelovského univerza, od Velkého třesku, až po konec čtvrté fáze MCU. Dozvíme se tak více o vývoji jednotlivých brnění Iron Mana, velkolepém honu za Kameny nekonečna a formování mnohovesmíru. Těšit se také můžeme na kompletní historii štítu Kapitána Ameriky a odpověď na otázku, kolikrát v historii vlastně zlovolní emzáci napadli planetu Zemi. Knihu společnými silami napsali Anthony Breznican, Amy Ratcliffe a Rebecca Theodore-Vachon.

Breznican je novinář se specializací na pokrytí velkých franšíz, roky pracoval pro publikace jako Vanity Fair, Entertainment Weekly, USA Today a Associated Press. Theodore-Vachon je taktéž filmovou a televizní novinářkou, její práce byly například zveřejněny na serverech Vulture, Entertainment Weekly a New York Times.

Ratcliffe je zas autorkou, která již dříve napsala podobné knihy pro Star Wars. Je tak například zodpovědná za příručku Star Wars: Women of the Galaxy, která se zaměřuje na ženské hrdinky předaleké galaxie. Dále napsala příručku Star Wars: Battles that Changed the Galaxy, která zaznamenávala nejrůznější důležité bitvy. 

Jistě, člověk si furt může pustit nějaké vysvětlující video na Youtubu, ovšem kniha půjde do mnohem větší hloubky.

Na pultech obchodů by se měla objevit 5. 9. 2023.