Okolo připravované animované série What If…?! je poslední dobou celkem rušno. Určitě za to může i relativně brzký start, protože předplatitelé služby Disney + se prvního dílu této superhrdinské antologie dočkají již 11. srpna tohoto roku a vše nasvědčuje tomu, že se je opravdu na co těšit.

Jednu zásadní informací přinesl Ashley C. Bradley, který v projektu zastává funkci hlavního spisovatele. Bradley potvrdil, že animovaný seriál patří kanonicky do Marvel Cinematic Universe. Tím pádem je potvrzené další rozšíření multivesmíru, které bude hrát během čtvrté filmové fáze důležitou roli.

První vlaštovkou rozšířeného vesmíru je seriál Loki. Na něj z pohledu vesmíru bude navazovat několik blockbuster filmů v čele se Spider-Man: No Way Home a Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Ovšem to, že i animovaná série What if…?! je počítána jako přímá součást MCU, je na první pohled celkem překvapivé.

Proč? Protože seriálová antologie bude vyprávět příběhy již zaběhnutých hrdinů zcela odlišným způsobem a většinu oblíbených postav představí ve zcela odlišných rolích, než jak je známe. Je libo z Black Pantera udělat Star Lorda a vůdce Strážců Galaxie? Jak je libo! Nebo dovedete si představit Kapitána Ameriku jako ohavnou zombie a jeho superhrdinskou úlohu zastává milovaná Peggy Carter jakožto Kapitánka Britain? Fanoušci komiksů asi ano, ale bude zajímavé sledovat, jaký vliv to může mít na MCU.

Právě u Kapitánky Carter se na chvíli zastavíme, protože jeden z propagačních materiálů odhalil plakát ukazující tuto hrdinku ve své nové roli. Při pozorném průzkumu daného obrázku vidíme, že původní plakát Kapitána Ameriky je roztrhán a za ním se schovává právě Kapitánka Carter ve svých britských barvách a se svým vlastním štítem. Musíme uznat, že tenhle plakát je více než povedený. 

Moc se těšíme i na epizodu věnovanou Spider-Manovi. Podle uniklých obrázku z Hot Toys sběratelských figurek se totiž můžeme těšit na Spider-Mana jakožto lovce zombíků. Můžeme se tedy těšit na zajímavou konfrontaci mezi populárním pavoučím mužem a bývalým hrdinou Ameriky v podobě tlejícího Stevea Rodgerse? Vše tomu nasvědčuje.

Autoři si tak otevírají hromadu možností, jak recyklovat své hrdiny a dostat je do nových příběhů, i když jejich původní role je již třeba ukončená. Sami jsme zvědavi, jakým způsobem s jednotlivými příběhy budou u Marvelu a Disney pracovat a jestli se dočkáme některých zajímavých kombinací i v nějakých nadcházejících filmech. Klidně bychom si nechali líbit právě zmiňované dostaveníčko mezi Spider-Manem a zombie Kapitánem Amerikou.

Seriálem nás bude provázet postava Watchera Uatu (Jeffrey Wright), který má takřka neomezené schopnosti a může cestovat napříč multivesmírem, kde si pokládá důležitou otázku „Co když…?“. Bradley je ohledně otázek okolo Strážců (Watcherů) poněkud tajemný, ale jednoho Strážce jsme mohli vidět už na konci druhých Strážců Galaxie. Myslíme si, že právě tento moment by mohl být jakýmsi propojením mezi MCU a animovaným seriálem.

Bradley se ještě přiznal, že pro jeden příběh zvolil velmi podobný plot twist, který máme očekávat v dalším pokračování Strážců Galaxie. Kvůli této shodě okolností musel Bradley některé věci překopat, aby nelezl do zelí dalším MCU projektům.

V čem však bude seriál vynikat, je herecké obsazení. Přes padesát herců si zopakuje svoji roli, ve které se ukázali v hraných adaptacích. Těšit se můžeme například na Andyho Serkise, Benedicta Cumberbatche, Chadwicka Bosemana, Chrise Hemswortha, Toma Hiddlestona, Rachel McAdams, Samuela L. Jacksona a mnoho dalších.

Zajímavější je otázka herců, kteří svými hlasy animovanou show nepodpoří, protože se jedná o pětici totálních hvězd. Hlasy, které neuslyšíme patří hercům, jako je Tom Holland, Robert Downey Jr. Scarlett Johansson, Brie Larson a Chris Evans.

Poslední informací, kterou jsme se dozvěděli, je fakt, že kvůli covidové situaci je první sezona zkrácena z původně zamýšlených deseti dílů na devět. Je to sice smutná zpráva, ale mezi řádky můžeme číst, že seriál tady s námi bude déle než jen na jednu sezonu, a to je rozhodně pro fanoušky pozitivní zjištění. Teď jen doufat, že naše očekávání se naplní a dostaneme seriál, který v MCU pořádně rozvíří vody.