Že jsou miniatury krásným doplňkem hraní vašeho stolního RPG, dnes už nemůže nikoho překvapit. S rozšiřující se technologií 3D tisku, která je čím dál tím více dostupná i prostým smrtelníkům, se miniatury dostávají i k těm, kteří do teď používali všechno dostupné jen proto, aby si aspoň nějak mohli přiblížit situaci na bojišti. Někteří ambicióznější Páni Jeskyně ale můžou toužit po konkrétních figurkách pro konkrétní příležitosti, a někteří mohou dokonce chtít do svých světů zakomponovat přímo svou oblíbenou skupinu, kterou sledují každý čtvrtek.

Řeč je pochopitelně o skupině Critical Role, která ve spolupráci s WizKids přináší několik setů již nabarvených miniatur z unikátního světa Exandrie, vytvořeného hercem Matthew Mercerem. Konkrétně to tentokrát jsou postavy a monstra, se kterými se setkala skupina dobrodruhů The Mighty Nein, což je již druhá skupina z tohoto celosvětově úspěšného pořadu.

V setech Frakcí můžete nalézt jak spojence a nepřátele, tak neurčité a univerzálně použitelné postavy, jako Krvavého Lovce (z aj. Blood Hunter, pozn. redakce), který je unikátním povoláním vytvořeným právě pro svět Exandrie, kouzelníky ze škol Dunamancie a Chronurgie nebo zástupce z Dwendalie či Krynu.

Oproti tomu v setech monster budou k nalezení takové bestie, jako je třeba Aeorianský Absorber - hrozivý pes bez kůže s obrovským okem na konci ocasu, Core Spawn Crawler nebo Shadowghast.

WizKids, jakožto studio, které vydává tyto miniatury a jsou odpovědní i za sérii miniatur HeroClix nebo několik deskových her jako Fury of Dracula nebo Dungeons & Dragons Adventure, sice nejsou jediní, kteří něco takového dělají. Loni v únoru například studio Steamforged vydalo Kickstarter na sadu miniatur obou skupin, tedy Vox Machina i The Mighty Nein. Jsou to ale miniatury od Wizkids, které dají vašim světům pocit, že vás inspiroval právě svět Critical role.

Prvních šest setů miniatur z Exandrie, tedy dva sety monster a tři unikátní sety frakcí (Dwendalianské Imperium, Krynská Dynastie a Clovis Condord) budou vycházet během letošního jara.