Herec Malcolm McDowell se především proslavil za svou roli v Kubrickově Mechanickém pomeranči, kde ztvárnil sadistického Alexe. A pokud je Joker typickým příkladem komiksové postavy s chaoticky zlým přesvědčením, pak Alex je zas tím samým příkladem pro postavu literární. Filmový Mechanický pomeranč je adaptací stejnojmenné předlohy z roku 1962 od Anthonyho Burgesse, která se odehrává v dystopické Británii. V roce 1971 podle ní Stanley Kubrick natočil filmovou předlohu, která patří mezi jeho nejlepší, nejznámější a nejkontroverznější díla. Roli Alexe ztvárnil právě Malcolm McDowell, ovšem i když k filmu žádnou zášť nechová, přesto už se na něj podívat nechce. 

V rámci svého padesátiletého výročí se film dočkal opětovného vydání, ovšem tentokrát ve 4K. McDowell v rozhovoru pro Yahoo uvedl, že i po těch mnoha desetiletích má pořád problém se na film dívat. Nemá na to prý žaludek. Naposledy film údajně zhlédl na filmovém festivalu v Cannes v roce 2011, kde se slavilo jeho čtyřicáté výročí.

,,Zaplať pánbůh, že už jsme letos do Cannes jet nemuseli, ještě bych se na to musel dívat znova.“

Herec ale zároveň zdůraznil, že své účasti na filmu rozhodně nelituje. Stále je prý nadšený, že mohl být jeho součástí. Přeci jenom se jedná o film, který je významnou součástí historie kinematografie.  

Je rozhodně pravda, že se ze snímku stala kultovní klasika, ovšem v době jeho vydání tomu bylo jinak. Film se dočkával dosti rozporuplných reakcí, přičemž jeho kritici si nejvíce stěžovali na přemrštěnou míru násilí, kvůli kterému byl v několika zemích na dlouhá léta zakázán. Kubrick dokonce dostával výhružné dopisy od pobouřených diváků, kteří hrozili nejen jemu, ale i jeho rodině. Nezpochybnitelné kvality filmu začala široká veřejnost rozpoznávat teprve až po letech od dob premiéry.