„Vrása stínu. Jizva na mapě, která roztrhla naši zemi vedví.“ Tak znějí úvodní slova oficiálního traileru nadcházející fantasy série Světlo a stíny (v originále Shadow and Bone), skrze níž Netflix adaptuje úspěšnou románovou sérii Griša od Leigh Bardugo. Od konce minulého roku jsme se dočkali nejprve krátkého teaseru, jenž o podobě připravovaného fiktivního světa příliš neprozradil, záhy jsme však mohli vidět několik snímků, které o něm ledacos napověděly. Nyní se všechny tyto indicie konečně zhmotnily v krátké ochutnávce kombinující nespoutanou magii a atmosféru carského Ruska.

Veškeré dění se odehrává v několika válčících zemích. Ravka, nyní rozdělená na dvě poloviny smrtící magickou anomálií produkující odporná masožravá monstra, ostrov Kerč, bohatý obchodní uzel se zlověstnou kriminální strukturou, hornatý Shu Han, pyšnící se obrovskou armádou a ledová Fjerda, jejíž lidé jsou poháněni nenávistí a neukojitelnou touhou po lovu mocných vojáků Griša.

Přečtěte si také: Fantasy série Světlo a stíny bude inspirována dějinami Ruska, Netflix zveřejnil oficiální snímky a datum premiéry

Právě do jejich řad se dostává Alina Starková (Jessie Mei Li), u níž se projevily neobyčejné schopnosti, které by mohly být klíčem k osvobození její země. Vytržena ze své každodenní reality trénuje po boku elitní magické armády, jež brzy zásadním způsobem ovlivní fantasy krajinu připomínající svět Harryho Pottera, Pána prstenů nebo Zaklínače. Když se však snaží zdokonalit svou moc, zjišťuje, že mezi spojenci a nepřáteli existuje opravdu tenká hranice, a že nic v tomto bohatém světě není takové, jak se na první pohled zdá. Ve hře jsou totiž nejen nebezpečné síly, ale také skupina charismatických zločinců. Vypadá to, že k přežití bude nakonec potřeba mnohem víc než kouzla.

První řada ambiciózního fantasy seriálu Světlo a stíny se objeví na kartě Netflixu přesně 23. dubna 2021. Divákům se mimo hlavní představitelku představí také Archie Renaux jako Malyen Oretsev, Freddy Carter alias Kaz Brekker nebo Amita Suman v roli Inej. Vybraní členové hereckého zázemí se k traileru vyjádřili v exkluzivním reakčním videu pro IGN, které je k dispozici ke zhlédnutí níže.