Tak se nám jednou všechny ty spekulace zase potvrdily. Společnost Lucasfilm oznámila v rámci zahajovacího ceremoniálu akce Star Wars Celebration v Londýně vývoj hned tří nových hraných filmů ze světa Star Wars. A každý z nich zní docela zajímavě. Tedy z určitého úhlu pohledu.

Jeden z filmů bude mít na starosti režisér James Mangold (Logan: Wolverine, Le Mans '66, Indiana Jones a nástroj osudu) a zaměří se na úsvit řádu Jedi. Pak je tu stálice Lucasfilmu jménem Dave Filoni, režisér a producent, který má na svědomí třeba animovaný seriál Star Wars: Klonové války, hraný seriál Mandalorian nebo chystanou hranou sérii Ahsoka. Jeho film se vcelku nepřekvapivě zaměří na éru Nové republiky, tedy období, v němž se odehrává Mandalorian, Ahsoka nebo The Book of Boba Fett. Zajímavé ale je, že účelem tohoto filmu má být uzavřít právě aktuálně vznikající, navzájem propojenou šňůru hraných seriálů a sérií určených pro Disney+. Stranou této šňůry aktuálně stojí pouze Obi-Wan Kenobi.

A pak je tu projekt režisérky Sharmeen Obaid-Chinoy (Ms. Marvel, Saving Face), o němž se spekulovalo opravdu intenzivně. A nyní je jasné, že půjde buď o zázrak, nebo o naprostý průšvih. Film se totiž bude odehrávat v době po událostech filmových sequelů, hlavně nepříliš oblíbené a povedené deváté epizody, tedy snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera. A vrátí se v něm Daisy Ridley jako Rey s cílem vybudovat nový řád Jediů.

Protože na cokoliv spojeného se sequely se aktuálně pohlíží s velkou nechutí, bude to mít speciálně Sharmeen Obaid-Chinoy těžké (i když by možná stačilo počkat 20 let, až je fanoušci začnou milovat, stejně jako nyní milují dříve nenáviděné prequely). Více o jednotlivých projektech každopádně zatím nevíme, takže nezbývá než čekat a doufat, že se všichni v Lucasfilmu řádně poučili. A že žádný z těch filmů nezruší kvůli obligátním kreativním neshodám.

A - pozor, spoiler - pokud nedokážou v Lucasfilmu ukecat Adama Drivera k alespoň malé roli ducha Bena Sola, ať si nás nepřejí. Bylo by přece hloupé nepokusit se využít tu jedinou opravdu po všech směrech skvělou součást sequelů (samozřejmě mimo soundtracku Johna Williamse), zvlášť když ji tak pitomým způsobem nechali umřít.