Minulý rok na podzim si mohli uživatelé streamovací služby Disney+ vychutnat vánoční speciál LEGO Star Wars, sympatický film vhodný pro malé i velké příznivce nejslavnější stavebnice a předaleké galaxie. Projekt LEGO Star Wars Holiday Special nabídnul nejen pohodovou vánoční atmosféru a bizarní příběh, ale také pořádnou nálož typického humoru, který se nevyhýbal ani populárním Star Wars memům. A letos nás čeká něco podobného, jen s halloweenskou, nikoliv vánoční tematikou.

I když jsme ještě uprostřed léta, dočkali jsme se oznámení animovaného halloweenského speciálu LEGO Star Wars Terrifying Tales, který bude mít premiéru 1. října/októbra 2021 na Disney+. Stejně jako vánoční speciál se Terrifying Tales dějově odehrávají po událostech deváté filmové epizody Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera. Nečekejte však jakékoliv rozšíření kánonu. Na to se v případě všech těch seriálů a krátkých filmů, kterých jsme se za posledníky roky pod značkou LEGO Star Wars dočkali, nikdy nehraje. Časové zasazení spíše určuje, kdo a co se může ve filmu objevit.

Poe Dameron a jeho věrný droid BB-8 v halloweenském speciálu nouzově přistanou na sopečné planetě Mustafar. Zde se setkají s Huttem jménem Graballa, jenž se poprvé objevil v seriálu LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures (a navzdory tomu je součástí Star Wars kánonu). Graballa přitom na Mustafaru koupil hrad Dartha Vadera, který můžete znát třeba z filmu Rogue One: Star Wars Story nebo z VR zážitku Vader Immortal, a přestavuje ho na luxusní hotel inspirovaný historií Sithů.

Při čekání na opravu X-Wingu Poe, BB-8, Graballa a Dean, malý chlapec pracující pro Graballu jako mechanik, navštíví útroby hradu. Zde jim Vaderův věrný služebník Vaneé poví tři děsivé historky spojené s prastarými artefakty a ikonickými padouchy. Vaneé ale zároveň během prohlídky temného sídla začne dávat dohromady hrozivý plán, kvůli němuž čeká Poea, BB-8 a Deana nutnost zastavit dávné zlo a utéct zpět k přátelům.

Režii halloweenského speciálu LEGO Star Wars, který vzniká ve spolupráci se společností Atomic Cartoons, má na starosti Ken Cunningham, zatímco scénář napsal David Shayne, jenž je zároveň výkonným producentem. Dalšími producenty jsou James Waugh, Josh Rimes, Jacqui Lopez, Jill Wilfert, Keith Malone a Jason Cosler. V obsazení dabérů pak najdeme jména jako Jake Green (Poe Dameron), Raphael Alejandro (Dean), Dana Snyder (Graballa the Hutt), Tony Hale (Vaneé), Christian Slater (Ren), Trevor Devall (císař Palpatine) nebo Mary Elizabeth McGlynn (NI-L8).

Z obsazení tudíž vyplývá, že minimálně jeden ze tří příběhů, které bude Vaneé vyprávět, se zaměří na císaře Palpatina, hlavního záporáka velké části ságy Star Wars. Jméno Ren pak s největší pravděpodobností neodkazuje na Kyla Rena, kterého můžeme znát zejména z filmových Star Wars sequelů, ale na muže známého jen jako Ren. Ten původně vedl Renovské rytíře, skupinu bojovníků oddanou temné straně Síly, a teprve po jeho smrti se dostal do jejich čela Kylo Ren. Sám Ren se zatím objevil pouze v komiksu Star Wars: The Rise of Kylo Ren od Marvelu, takže bude určitě zajímavé vidět, jak ho tvůrci filmu LEGO Star Wars Terrifying Tales využijí.

Vaderův služebník Vaneé se pak poprvé objevil ve filmu Rogue One: Star Wars Story, větší roli ale hraje v halloweenských komiksech Star Wars Adventures: Tales from Vader's Castle, Return to Vader's Castle a Shadow of Vader's Castle od společnosti IDW. Spojení Star Wars a Halloweenu je tedy již tradice, která se letos promítne nejen v premiéře speciálu LEGO Star Wars Terrifying Tales na Disney+, ale také ve vydání nového komiksu Star Wars Adventures: Ghosts of Vader's Castle. Ten se objeví na zahraničním trhu 20. 10. 2021.