Ti největší fanoušci Harryho Pottera bezpochyby už nějakou dobu vědí, že Albus Brumbál, nejslavnější ředitel Bradavic a nejmocnější čaroděj moderní doby, má homosexuální orientaci. Autorka J. K. Rowling to odhalila v roce 2009, tedy asi dva roky po vydání posledního knižního dílu Relikvie smrti. Žádné filmové zpracování to však nedalo najevo. Tedy až do příchodu třetího a nejnovějšího dílu Fantastických zvířat, který nese název Brumbálova tajemství. V tom jsou totiž pasáže, ve kterých Brumbál dává jasně najevo, že byl do Gellerta Grindelwalda, mocného a nemilosrdného černokněžníka, zamilovaný. Ovšem i když se pouze jedná o doslova několikasekundové sekvence, čínskému režimu se to samozřejmě ani trochu nelíbilo. 

Čína, která obecně homosexualitě příliš nefandí, od vydavatelského studia Warner Bros. požadovala, aby byly ony krátké sekvence pro jejich verzi vystřiženy. A jelikož studio patrně nechtělo riskovat neuvedení filmu v čínských kinech, ze kterých vždy šla do box officu slušná škvára, tak na požadavek nakonec kývlo.

Diváci v Číně se tak v kinech nedočkají čarodějových slov: ,,…protože jsem do tebe byl zamilovaný,“ a „…léto, kdy jsme se do sebe s Gellertem zamilovali.“ Díky tomu tak budou čínští návštěvníci kin odcházet ze sálu o šest sekund dříve. Warner Bros. však zároveň prohlašuje, že i přes odstranění pasáží „zůstal duch celého filmu neposkvrněn.“ Představitelé studia zároveň prohlásili následující:

,,Chceme, aby film viděli a užili si ho diváci po celém světě. A je pro nás důležité, aby čínské publikum mělo možnost ho vidět také, i přes tyto drobné úpravy.“

Není to poprvé, co Čína osekává známé hollywoodské snímky. Před několika měsíci také čínský režim nechal zkrátit původní konec slavného Klubu rváčů, protože měl údajně burcovat k anarchismu. Po následné kritice bylo ale původní zakončení nakonec zase obnoveno.

Díl Brumbálova tajemství bude ve Spojených státech premiérovat 15. 4. 2022, přičemž zatím celosvětově vydělal 58 milionů dolarů. A pokud vám náhodou unikla naše recenze, určitě se na ni podívejte níže.