Ve velmi blízké době se fanoušci kultovních superhrdinských komiksů dočkají dalšího velkého počinu. České nakladatelství CREW v současné době připravuje již třetí vydání komiksové knihy Návrat Temného rytíře od kultovního scénáristy a kreslíře Franka Millera.

Přečtěte si také: Batmana čeká nebezpečné vyšetřování v Evropě

Frank Miller patří mezi ty nejznámější autory na komiksové scéně vůbec. Jeho počiny s názvy Sin City nebo 300 zná asi každý. Za celou svou dlouhou kariéru však pracoval jak pro Marvel, tak i pro DC Comics. Zatímco v prvním zmiňovaném vydavatelství měl na starosti převážně Daredevila, v tom druhém pracoval na Batmanovi, a to velmi úspěšně. Jeho komiksy s názvy Batman: Rok jedna, Batman v černé a bílé (sborník od mnoha autorů) nebo již zmiňovaný Batman: Návrat Temného rytíře se dají opravdu považovat za ty nejlepší superhrdinské DC komiksy vůbec, a to hlavně díky jeho důrazu na temnotu a dospělé vyprávění.

Batman: Návrat temného rytíře vyšel v USA ve formě čtyř sešitů v roce 1986. U nás se objevil ve formě svazku až o dlouhých sedmnáct let později v roce 2003. Tehdy byl vydán nakladatelstvím CREW a Netopejr. O devět let později připravila CREW další vydání, které se od původního nelišilo, jednalo se pouze o dotisk. Brzy vydané třetí vydání taktéž nepřijde s žádnou obsahovou změnou, ale proč měnit něco, co funguje.

V čem je ale komiks Návrat Temného rytíře tak jedinečný? Jak již bylo zmíněno, Frank Miller rád dával důraz na temnotu a dospělost. Zatímco původní myšlenka Batmana byla přijatelná i pro dětské čtenáře, tato verze rozhodně není. Miller udělal z Batmana opravdového Temného rytíře, tragického a monumentálního hrdinu, který jde za tím, čemu věří.

Samotná temnota na vás dýchne i z oficiální anotace: „Návrat Temného rytíře je příběh z nedaleké budoucnosti, ve kterém starý a zahořklý Batman vyráží do své poslední bitvy. Je to temný a ponurý příběh, zasazený do temného a ponurého světa. Do světa, ve kterém mají zločinci větší práva než bojovníci proti nim. Do světa, který nenávidí všechno velké. A Batman pro tenhle svět příliš velký je… a to se neodpouští. Takže zatímco Batmanovi protivníci vystupují v televizních pořadech, proti Temnému rytíři jsou vysílány speciální jednotky, aby ho zlikvidovaly. Nakonec je vyslán i sám Superman.“

Třetí vydání komiksu Batman: Návrat Temného rytíře by mělo vyjít pod taktovkou nakladatelství CREW již 9. února/februára 2021. Jelikož se jedná o opravdu masivní komiks v pevných deskách, počítejte s cenou okolo 700 korun