Manga, japonský druh komiksu, který je evropskými čtenáři velmi často opomíjen. Japonská kultura je oproti té naší velmi odlišná a ne každý dokáže takový rozdíl v literatuře zkousnout. Avšak i ve světě mangy se najdou kultovní tituly, které by si měl přečíst každý fanoušek komiksů i žánrové literatury.

Přečtěte si také: Černošský samuraj Yasuke na výpravě proti mechům a magii

Jedním z takovýchto titulů je i postapokalyptická série Akira z let 1982-1990. Za jejím zrodem stojí japonský autor Kacuhirem Ótomu, jenž se díky ní navždy zapsal mezi nejlepší mangaka na světě. Akira přinesla ve své době tak fantastický příběh a precizní technické zpracování, že poznamenala další vývoj žánru a díky americké distribuci zpopularizovala žánry manga a anime na západě.

Příběh začíná v roce 1982, kdy Tokio zničí mohutná exploze a ve světě vypukne 3. světová válka. Nedaleko původních trosek vznikne v roce 2019 nové Tokio, jež je sužováno kriminalitou a konfliktem mezi vládou a ilegálním hnutím odporu. Hnutí odporu získá informaci o osobě zvané Akira, která by měla být zodpovědná za zkázu starého Tokia. Akiru by měla ukrývat armáda v tajném komplexu v nepřístupné části města. Do zmiňovaného konfliktu vlády a hnutí odporu se postupně začnou nechtěně zaplétat další postavy z odlišných sociálních kast.  

Úspěch komiksové série v Japonsku byl tak obrovský, že v roce 1988 vytvořil Ótomo stejnojmenný anime film. Ten vychází ze stejného základu, ale dějově se místy lehce odlišuje. Anime adaptace byla následně v roce 2003 adaptována formou cinemangy.

Trailer k původní anime adaptaci

I když je manga série Akira tak revoluční a známá, nikdy nevyšla u nás s českým překladem. Tento problém však brzy bude pouhou minulostí, protože nakladatelství CREW v současné době připravuje vydání české verze. Na překladu pracuje Anna Křivánková.

Akira bude v Česku vycházet ve formě objemných svazků, kterých by mělo být celkem šest. Ten první, jenž bude obsahovat 362 stran, je zatím naplánován na konec dubna/apríla 2021. Uvidíme však, jestli nakladatelství CREW náročné přípravy zvládne a manga odstartuje v uvedeném termínu.