Toto je pravdivý článek. Události, které jsou v něm popsané, se odehrály v Los Angeles v roce 2022. Jinak řečeno, pokud jste to nezaznamenali v našem novém článku věnovaném seriálovému Vetřelci, raději to zmíníme ještě jednou a samostatně - kriticky velmi úspěšný kriminální seriál Fargo z produkce televizní stanice FX se dočká páté série.

O páté řadě Farga se hovoří již dlouho, prakticky už od konce čtvrté sezóny, který byl odvysílán na podzim roku 2020. Teprve nyní však došlo k oficiálnímu potvrzení, že si stanice FX novou sérii objednala, jak informuje například server TVLine. Novou sezónu bude mít opět na starosti Noah Hawley, tvůrce celého seriálu, a výkonný producent Warren Littlefield, přičemž tentokrát nás čeká příběh ze současnosti, zasazený do roku 2019. Tvůrci také nadhodili následující repliku jako lákadlo: „Co když únos není únos a co když vaše žena není vaše?“

Na další detaily o příběhu, stejně jako na podrobnosti o obsazení, počtu epizod či datu premiéry první epizody, si budeme muset ještě počkat. Jistotou pouze je, že Hawley dá vzniknout páté řadě Farga ještě předtím, než se pustí do již zmíněného Vetřelce. Na vzniku nové sezóny se bude každopádně opět podílet také studio MGM, přesněji jeho divize MGM Television, a Littlefieldova produkční společnost The Littlefield Company. Hawley bude mít spolu se svou produkční společností 26 Keys dohled nad scénářem a režií a mezi výkonnými producenty najdeme ještě jména jako Steve Stark a hlavně Joel a Ethan Coenovi.

První sezóna Farga z roku 2014, která dodnes zůstává nejoblíbenější a kriticky i divácky nejoceňovanější částí celého seriálu, svou poetikou a určitými událostmi navazovala právě na tvorbu bratrů Coenů, zejména na kultovní film Fargo z roku 1996. Další tři sezóny už se takového věhlasu nedočkaly, ačkoliv druhou a třetí můžeme také řadit mezi to nejlepší, co jsme mohli v posledních letech vidět na televizních obrazovkách. A to včetně těch našich obrazovek, jelikož první tři řady Farga bylo možné sledovat na ČT2 na přelomu let 2020 a 2021. Čtvrtá sezóna, která je obecně považována za nejslabší, na českou veřejnoprávní televizní premiéru stále čeká, je však oficiálně k dispozici třeba předplatitelům služby HBO Go.

Přestože jsou všechny sezóny Farga určitými způsoby dějově provázané, potažmo dávají tu a tam najevo, že se všechny odehrávají v tom samém světě a zároveň ve stejném světě jako původní filmové Fargo, každá z nich nabízí svůj vlastní, ucelený příběh. V podstatě se tedy jedná spíše o kolekci volně provázaných minisérií, z nichž ta první byla zasazená do let 2006 a 2007.

Druhá sezóna nabídla příběh z roku 1979, třetí řada se vrátila do současnosti, konkrétně do období 2010 až 2011, a zatím poslední čtvrtá sezóna opět skočila zpět v čase, a to do 50. let 20. století. Nově nás tedy čeká další časový skok, pro změnu znovu do současnosti, a tak můžeme jen spekulovat, jaké absurdní situace, svérázné postavy, příklady černého humoru a dopady doby nás čekají tentokrát. Jisté ale je, že půjde opět o pravdivý příběh.