Minulý týden jsme se dočkali překvapivé informace o tom, že režisér Justin Lin, který je už mnoho let veteránem filmové série Rychle a zběsile, odstoupil od natáčení chystaného desátého dílu, jenž ponese název Fast X. Studio Universal oznámilo, že za režisérovým odchodem stojí „kreativní neshody“, ovšem žádné další detailnější informace k tomu neposkytlo. Celou událost ale vyjasňuje The Hollywood Reproter, který nedávno odhalil, jaké faktory vlastně v režisérově odchodu hrály roli. Je nutné připomenout, že neměl pouze úlohu režiséra, staral se totiž také o scénář. A jak se zdá, ve filmu měla být původně jistá sekvence, která se odehrává ve východní Evropě. Pak ale začala válka na Ukrajině, přičemž Universal požadoval, aby se celá část z filmu vyškrtla. 

Studio posléze scénář poslalo ještě jinému scénáristovi v Londýně, aby přepsal a upravil některé dialogy. To se však Linovi ani trochu nelíbilo, přičemž jeho vztah s Universalem se i nadále zhoršoval. Poslední kapkou však byl Vin Diesel, který 23. 4. představil zcela nové poznámky. Ty měly nejenom více pozdržet produkci, ale také byly silně proti umělecké vizi, kterou si Lin pro film ustanovil. Na jistém jednání se tak Lin na Diesela a producenty z Universalu kvůli poznámkám rozkřičel, což nakonec vyústilo v jeho dramatický odchod z místnosti. Nějakou dobu na to pak Lin skutečně opustil pozici režiséra, přičemž pro desátý díl bude nakonec působit pouze jako producent.

Jak vysvětluje THR, Lin byl v době svého odchodu otrávený neustálým vměšováním ze strany Universalu i Diesela, který si i v minulosti často měnil scénář podle svého, čímž často docházelo k sekvencím, které zkrátka nedávaly smysl. 

Universal už každopádně našel za Lina náhradu, tou by měl být francouzský režisér Louis Leterrier, který je například zodpovědný za filmy jako Kurýr a Neuvěřitelný Hulk. Fast X by měl vyjít 18. 5. 2023. Tedy samozřejmě v případě, že produkce půjde podle plánu. Snímek by měl být taktéž posledním dílem série, který celou filmovou sérii jednou provždy uzavře.