Studio Warner Bros. si pro rok 2021 připravilo poměrně riskantní a kontroverzní strategii, která se mu v určitých případech jednoznačně vymstila. Rozhodlo se totiž mnohé své velké snímky pro onen rok vydat souběžně jak v kinech, tak i na streamovací platformě HBO Max. A i když tento krok patrně zafungoval u filmů jako Duna a Godzilla vs. Kong, které zaznamenaly komerční úspěch, taktéž je zde řada snímků, které zas příliš nepochodily. Filmy jako Sebevražedný oddíl, Malignant a Život v Heights se staly komerčními propadáky, které nedosáhly čísel původního rozpočtu. Přirozeně se tento krok mnohým velkým tvůrcům filmového světa nelíbil, například režisér Christopher Nolan tak kvůli tomu přerušil dlouholetou spolupráci se studiem, přičemž od Warner Bros. následně přešel k Universalu. Nelíbilo se to ani studiu Village Roadshow, které je zas dlouholetým koproducentem série Matrix. A jelikož nejnovější čtvrtý díl si komerčně taktéž nevedl vůbec dobře, koprodukční studio se rozhodlo Warnery zažalovat. 

Důvod žaloby spočívá především v tom, že studio Warner Bros. se údajně neobtěžovalo zkonzultovat svůj plán na vydání čtvrtého Matrixu na HBO Max se společností Village Roadshow, která do výroby snímku taktéž vrazila velké peníze. Matrix Resurrections měl rozpočet 190 milionů dolarů, ovšem dosavadní výdělek činí jen „pouhých“ 155 milionů. Samotná část žaloby tak zní následovně:

,,Strategie studia Warner Bros. nejenom zajistila, že The Matrix Resurrections bude komerčním propadákem, ale taktéž způsobila vážné poškození celé Matrix série. Není žádných pochyb o tom, že katastrofální čísla prodeje v kinech oslabují hodnotu této značky, protože nedostatečný zisk z filmu obecně brání studiím v budoucnu investovat do dalších pokračování a odvozených snímků.“

Žaloba taktéž zmiňuje, že vypuštění filmu na HBO Max jen podpořilo pirátství, které přirozeně celému box officu škodí také. Stejně tak studio obviňuje z toho, že Village Roadshow nemělo z HBO Max žádný zisk. 

Warneři se ale brání. V rámci žaloby taktéž zveřejnili prohlášení, které bylo přímou reakcí:

,,Je to drzý pokus studia Village Roadshow vyhnout se jejich smluvnímu závazku zúčastnit se arbitráže, kterou jsme proti nim zahájili minulý týden. Nepochybujeme o tom, že tento případ bude vyřešen v náš prospěch.“

Village Roadshow tak momentálně požaduje od soudu prohlášení, že Warner Bros. porušuje své svěřenecké povinnosti, plus že Village Roadshow má nárok na práva ke čtvrtému Matrixu.