Komiks, o kterém dnes bude řeč, je velmi vyšinutý, temný, naturalistický a extravagantní. O jeho vydání víme již od začátku roku, ale s článkem o něm jsme čekali do fáze, kdy se k nám dostane oficiální česká ukázka. Nicméně vězte, že i když kresba a hlavní postavy často vypadají jak z dětského komiksu, tak samotný příběh je velmi zkažený a nekorektní.

Přečtěte si také: Manga Dívčí válka z českého prostředí budí kontroverze

Řeč je o francouzském grafickém románu Krásná temnota od Fabiena Vehlmanna a kreslířského dua Kerascoët (Marie Pommepuy, Sébastien Cosset). Komiks vyšel ve francouzštině v roce 2009. Do anglicky mluvících zemích se dostal až v roce 2014 a nebyl přijat s úplným nadšením, ale kontroverzní věci nejsou skoro nikdy přijaty s nadšením.

V čem je ale Krásná temnota tak temná a kontroverzní? Asi první znepokojivou věcí je, že na první pohled milé a roztomilé hlavní postavy žijí v těle malé mrtvé holčičky. To však není vše, tento grafický román má i velmi hlubokou myšlenku. Jak již bylo řečeno, hlavní postavy, kterými jsou malé bytůstky z lesa, jsou na první pohled milé, roztomilé a přátelské. Jejich sladké tvářičky jsou však jen maskami, pod kterými se skrývá malichernost, sobectví, závist a neschopnost zajímat se o druhé.Krásná temnota je tedy příběh o tom, že dětská nevinnost je ta největší lež v dějinách lidstva. A o tom, co se schovává za civilizovanou zdvořilostí.

Pokud tedy máte silný kořínek a tento grafický román vás zaujal, budete ho moci zakoupit na eshopu nakladatelství CREW již 20. října/októbera tohoto roku. Před koupí si však raději prohlédněte oficiální ukázku, abyste věděli, do čeho vlastně jdete. Ne nadarmo toto dílo nazývá vydavatel jako Alenku v říši divů od Davida Lynche.