Na letošní udělování Oscarů se bude ještě dlouho vzpomínat. Nikoliv však kvůli vítězným snímkům, spíše kvůli nyní nechvalně známé události, která proběhla mezi komikem Chrisem Rockem a hercem Willem Smithem. Smith totiž vlepil Rockovi přímo na jevišti facku poté, co si známý komik zažertoval na účet jeho ženy, tedy herečky Jady Pinkett Smith, která trpí alopecií (vypadávání vlasů), přičemž ji přirovnal k filmu G. I. Jane, kde Demi Moore hraje holohlavou důstojnici. Smith následně na to hned dvakrát Rockovi řekl, aby ,,si nebral jméno jeho ženy do své zas**né huby.“ Vtipné bylo, že asi čtyřicet minut poté vyhrál Will Smith svého prvního Oscara za snímek Král Richard: Zrození šampionek.

Nad incidentem ale mnozí rukou nemávli. Akademie následně uvedla, že musí posoudit možné důsledky incidentu v souladu nejen s jejich pravidly, ale i zákony státu Kalifornie. Smith se následně za své chování omluvil nejenom veřejnosti, ale i Chrisu Rockovi. Poté také oznámil, že rezignoval na své členství v Akademii. I tak se ale bohužel celý incident začíná podepisovat na jeho kariéře. 

Různé filmové společnosti totiž pozastavují práce na projektech, ve kterých se měl Smith objevit. Studio Sony například pozastavilo produkci na čtvrtém díle legendárních Mizerů, stejně tak Netflix zmrazil vývoj akčního thrilleru Fast and Loose, kde má Smith ztvárnit hlavní roli kriminálního bosse. Server US Weekly následně informoval, že herec je údajně vyděšený z toho, nakolik se celá událost podepíše na jeho kariéře. Server tak uvádí následující:

,,Cítí se hrozně a snaží se nepropadat panice, ale ono pozastavovaní projektů je pro něj opravdu těžké překousnout.

,,Jeho největším strachem je, že věci se vyvíjejí k jeho kompletnímu odstranění. A že s tím nemůže nic udělat, pouze se držet vzadu, přijmout svůj trest jako chlap a snažit se vše jakýmikoliv prostředky odčinit.“ 

I přestože Smith už není členem Akademie, je bohužel stále možné, že její představitelé se rozhodnou vůči Smithovi určitým způsobem jednat. Herec by se měl také objevit ve druhém díle fantasy filmu Bright, plus i v pokračování live-action verze Aladina, nicméně zatím nevíme, zda to je pořád v plánu. Ke konci jeho herecké kariéry by snad dojít nemělo, Smith se totiž dočkal obrovské podpory jak u mnohých svých kolegů, tak i od fanoušků, nicméně je rozhodně možné, že v následující době nebude dostávat tolik nabídek o účinkování v různých filmech.