Ve světě superhrdinských komiksů neexistuje slovíčko ne. Zatímco na televizních obrazovkách jsou fanoušci filmů a seriálů o superhrdinech zvyklí sledovat snímky o těch hodných a esenciálních postavách, v komiksech existuje mnoho případů, kdy se tvůrci zaměřili na někoho ze záporáků. Jedním z příkladů je i komiksová série Loki, jejíž celistvý svazek s českým překladem brzy vydá nakladatelství CREW.

Přečtěte si také: Marvel přináší nový komiks ze světa Vetřelce

Z hlubšího pohledu je postava Lokiho jedna z nejdůležitějších v celé severské mytologii, ale kvůli jeho krysí povaze taktéž jedna z těch méně oblíbených. Avšak Loki z Marvel univerza, jenž byl stvořen Stanem Leem, Larrym Lieberem a Jackem Kirbym v roce 1949, je úplně jiný. Ano, taktéž je proradný jako jeho mytologická předloha, ale svou povahu doplňuje skvělým humorem.

Jako jedna z hlavních postav se Loki objevil v mnohých sériích. Do výběru můžeme zařadit minisérii Loki z let 2004 a 2006. Dále se objevil jako hlavní postava série Journey into Mystery v sešitech 622-645. V neposlední řadě zde jsou ještě série Loki: Agent of Asgard z roku 2013, Vote Loki z roku 2016 a Loki z roku 2019.

Poslední zmiňovaná série je pro nás důležitá, protože právě ta se dočká již brzy českého vydání. Jak již bylo zmíněno, tato komiksová řada vycházela v roce 2019 a dočkala se pěti navazujících sešitů. Za jejím zrodem stojí americký spisovatel Daniel Kibblesmith, autor sešitů ze sérií Black Panther Vs. Deadpool či Harley Quinn a kreslíři Andy MacDonald (Batman) a Oscar Bazaldua (Mr. and Mrs. X).

Série Loki z roku 2019 se odehrává po obrovské události s názvem Válka říší. „Poté, co pomohl pozemským hrdinům vyhrát Válku říší, Loki zjistil, že mu vznikla úplně nová řada povinností – a jeho bratr Thor mu nehodlá dovolit je opustit. Loki, nesoustředěný na své nové povinnosti krále ledových obrů, vyhledá radu nejbližší midgardské obdoby krále: Tonyho Starka, nezničitelného Iron Mana! To je skoro totéž, ne? Ale ukáže se, že Plecháč není ze setkání s Lokim příliš nadšen díky všem těm zlým skutkům, které v minulosti napáchal. Nyní musí bůh neplechy/příběhů/zla/chaosu přechytračit nejchytřejšího muže na Zemi... nebo při pokusu o to zemřít (opět). A mohl by mezitím Thor spřádat své vlastní darebácké plány?“

Celistvé vydání od nakladatelství CREW, které ponese název Loki: Bůh, který spadl na Zemi, bude obsahovat všechny sešity série (1-5) a bonusový materiál z komiksu Válka říší: Omega. Na českém překladu pracovala Kateřina Tichá.

První a zároveň jediný svazek série Loki z roku 2019 by měl u nás vyjít 30. března/marce 2021. K dispozici bude v brožovaných deskách na eshopu nakladatelství CREW za 295 korun. V současné chvíli už jsou spuštěny předobjednávky.