Koncem minulého měsíce se v kinech začal vysílat nový mysteriózní thriller s českým názvem Čas (originální název Old), za kterým stojí vyhlášený indický filmový tvůrce M. Night Shyamalan, režisér snímků Znamení či Šestý smysl. Shyamalanův nový film divákům servíruje zajímavý příběh o partičce lidí, která zůstane uvězněná na pláži, kde čas letí rapidně kupředu. Jejich jedinou záchranou je útěk, ale ten není zas tak snadný.

Málokdo z diváků ví, že námět filmu Čas není Shyamalanovým dílem. Za prvotní myšlenkou totiž stojí Pierre Oscar Lévy, francouzský režisér a komiksový tvůrce, mezi jehož nejznámější díla můžeme zařadit grafický román Sandcastle vytvořený ve spolupráci s kreslířem Frederickem Peetersem. A právě tento zmiňovaný komiks se stal předlohou pro Shyamalanův mysteriózní thriller Čas.

Trailer k filmu Čas

Zatímco filmová adaptace končí pro diváka přijatelně, komiks Sandcastle čtenáři předhazuje nejednoznačný závěr. To by však v budoucnu mohly vyřešit dokonce dva sequely, o kterých se Lévy rozpovídal během rozhovoru pro magazín SYFY WIRE.

„Už nějakou dobu mám napsané pokračování, které se odehrává 40 let po komiksu Sandcastle a také další sequel, jenž se odehrává ještě v delším časovém horizontu,“ řekl Lévy během rozhovoru. „Vše, co se v Sandcastlu stalo, má vysvětlení. Když se na ten komiks podíváte, můžete v něm objevit určité stopy. Pokud bych někdy vydal pokračování, po opětovném přečtení by bylo pro čtenáře vše jasné. Fred byl opravdu rád, že neposkytl čtenáři žádná vysvětlení, dokonce změnil dvě věci v mém scénáři. Kromě toho však do puntíku respektoval můj scénář. “

Z vyjádření je teda zcela jasné, že tajemnost zakončení byla tvůrčí myšlenkou. Otázkou však je, jestli Lévy opravdu někdy přemění své sequelové myšlenky v reálné komiksové dílo, aby fanoušci dostali přesná vysvětlení.

Komiks Sandcastle u nás zatím nevyšel. Pokud vás ale námět o tajemné pláži zaujal, můžete alespoň zajít do kina na filmovou „adaptaci“ s názvem Čas od M. Nighta Shyamalana.