Přibližně před 1000 lety vznikla velice známá, legendární a první výpravná heroicko-elegická báseň v anglické literatuře s názvem Béowulf. Doteď se nezjistilo, kdo jí vlastně napsal. Rozhodně však víme, že se jedná o nejvýznamnější památku anglické literatury a o literární symbol anglosaské Anglie. U nás poprvé vyšla v češtině v roce 2003. V současné době se dočkala mnoha vydání a několika knižních, anebo filmových adaptací.

Bylo jen otázkou času, kdy se objeví komiksová adaptace. Tu v roce 2013 vytvořilo španělské duo Santiago García a David Rubín (Zvrat, Čajovna u malajského medvěda). Komiks Béowulf však není klasickou a přesnou adaptací, vydavatel ho přirovnává k vikingskému westernu. V Česku se vydání grafické novely ujal Argomiks. Jelikož je vydání v dohlednu, vydavatel zveřejnil na svém facebookovém profilu ukázky kresby. Máme se opravdu na co těšit.

V dánském království se z ničeho nic objeví monstrum, které začne požírat všechny muže a ženy, jen co se k ní přiblíží. Zkáza celého národa se zdá být nevyhnutelná. Na záchranu však z druhého břehu moře připluje na pomoc hrdina, mladý válečník se jménem Béowulf. Tento mladík překypuje obrovskou silou, odvahou, šlechetností a oddaností. Poradí si s hrůzostrašnou obludou a zachrání Dány před zkázou jejich národa?

Grafická novela Béowulf by měla s největší pravděpodobností vyjít 29. září/septembra. Tedy pokud se nic zlého nepřihodí. Tento komiks by opravdu neměl minout žádný fanoušek fantasy tvorby, jelikož se jedná o adaptaci díla, které inspirovalo celé generace autorů, od legendárního J. R. R. Tolkiena až po současné spisovatele a hollywoodské scénáristy.