Deník Anny Frankové je jedním z nejslavnějších příběhů z druhé světové války. Celý tento deník vznikl na popud třináctileté židovky Anny, která se kvůli svému vyznání musela se svou rodinou ukrývat před nacisty v zadní části jedné budovy v Amsterdamu.

Celý zápis zachycoval období od 12. června/júla 1942 do 1. srpna/augusta 1944. Mladičká Anna zde zapisovala všechno, co se okolo ní dělo, ale také způsob života v malinkatém úkrytu. Bohužel se na její rodinu přišlo a všichni až na jejího otce Ottu Franka zemřeli v koncentračních táborech. Její otec však po vojně zápisky našel a nechal vydat.

V Česku a na Slovensku můžeme znát celkem patnáct různých oficiálních vydání této knihy. V roce 2017 však české nakladatelství Triáda vydalo verzi od izraelského autora Ariho Folmana (Valčík s Bašírem) a ukrajinského ilustrátora Davida Polonskyho. Tito dva umělci vzali originální předlohu a udělali z ní komiksovou adaptaci, která se po celém světě stala obrovským hitem. U nás byla komiksová verze velmi brzy vyprodaná.

Přečtěte si také: Argomiks připravuje k 70. výročí popravy Milady Horákové stejnojmenný komiks

Slovenští čtenáři se v roce 2017 nedočkali své verze ve slovenském jazyce. Nakladatelství Slovart (SK) však v těchto dnech vydalo právě onu verzi se slovenským překladem od Otty Havrila. Pokud byste o svou kopii měli zájem, určitě neváhejte a zakupte ji co nejdříve, protože, jak již bylo řečeno, české vydání bylo velmi rychle vyprodáno.

Denník Anny Frankovej: komiks můžete zakoupit například na eshopu martinus.sk s 20% slevou za necelých 14 euro. Komiks obsahuje 160 barevných stran svázaných v pevných deskách.