Čtyřiačtyřicetiletého kanadského komiksového scénáristu a kreslíře Jeffa Lemirea zná většina čtenářů jako otce skvělé komiksové série Černá palice, kterou v Česku vydává nakladatelství Comics Centrum. Ve skutečnosti však stojí za mnohem větším počtem grafických románů. Za svou úspěšnou kariéru pracoval například v Marvel Comics na prvních dvou svazcích série Thanos. V DC Comics se podílel na Justice League či Metal. Z celé jeho tvorby však nejvíce vynikají jeho vlastní projekty, mezi které můžeme zařadit již zmiňovanou Černou palici, mrazivý příběh Rváč nebo urban fantasy s názvem Nezkrotný Berserkr.

V roce 2012 přinesl Jeff Lemire na komiksový trh zajímavý mysteriózní komiks s anglickým názvem The Underwater Welder, jenž si po krátké době vysloužil pověst jednoho z nejlepších grafických románů uplynulé dekády. Kniha vypráví zprvu rodinný příběh potápěče Jacka, do kterého se postupně začnou vkrádat prvky nadpřirozena.

Přečtěte si také: Vydání Doktora Hvězdy odsunuto na rok 2021, místo něj náhrada patřící do světa Černé palice

„Potápěč Jack je zvyklý na práci pod tlakem, sváří podmořské konstrukce a užívá si přitom samotu pod hladinou. S tlakem nadcházejícího rodičovství se tak dobře vypořádat neumí. Když se mu při jednom z ponorů zjeví nadpřirozený úkaz související s jeho otcem, začíná se mu vybavovat traumatické dětství a minulost čím dál víc splývá s přítomností. Dokáže se Jack vrátit ke své rodině, nebo se utopí v oceánu vzpomínek?“

Jak už anotace trochu napovídá, komiks The Underwater Welder připomíná Lemireův projekt s názvem Essex County. Taktéž se jedná o osudový příběh o otcích a synech, o paměti a realitě. Na rozdíl od zmiňovaného Essex County se však tento komiks propojuje svými prvky se seriály ve stylu Zóny soumraku či Městečka Twin Peaks. A právě proto je titul The Underwater Welder tak jedinečný.

Velmi dobrou zprávou je, že se vydání tohoto komiksu pod českým názvem Potápěč chystá i u nás. Tentokrát však nejsou vydavatelské povinnosti kladeny na Comics Centrum, ale na malé české nakladatelství Paseka. České vydání s překladem od Martiny Knápkové bude obsahovat 224 stran svázaných v pevných deskách.

Pokud se i vy na komiks Potápěč tak těšíte, nebudete muset na vydání čekat tak moc dlouho. Podle webových stránek nakladatelství Paseka by měl tento jedinečný grafický román vyjít již 10. března/marce 2021