V loňském roce jsme se dočkali na komiksovém poli zásadního milníku. Nejprve jsme se u nás dočkali celosvětové premiéry sešitového komiksu Batman/Fortnite, který zavedl netopýřího hrdinu do populární videohry. A úspěch se dostavil takřka okamžitě. Druhou celosvětovou premiéru komiksů ze světa DC si odbyla povídková sbírka Batman: Svět, na které se mimo jiné poprvé ve své historii objevila i dvojce českých autorů se svojí povídkou, která zavedla bdělého strážce Gothamu do komunistické Prahy. 

Vypadá to, že rovnost mezi světovou a českou premiérou u DC berou vážně, protože třetím do party se 22. 2. 2022 stal komiks Batman: Dvojník, jenž vychází pod taktovkou DC Black Label, která je i u nás velmi populární. Tří sešitový svazek sice v zahraničí již vycházel právě v loňském roce v sešitové podobě, ale tato komiksová kultura u nás není zdaleka na takové úrovni, i když úspěch Batman/Fortnite možná dává fanouškům nějakou naději na to, aby sešitové vydávání komiksů zakořenilo i v naší kotlině.

Nadšenci se ale mohou těšit právě na kompletní balíček Batman: Dvojník, a to přesně ve stejnou chvíli, kdy hardback dorazí na pulty i v Americe. A o čem přesně tento nejnovější příběh Batmana je? To nám prozradí oficiální text distributora nakladatelství Crew.

Bruce Wayne působí v roli Temného rytíře teprve asi rok, ale už teď dokáže poznat, že jeho mise slaví úspěch. Bohužel, nadělal si pár vlivných nepřátel. Lidé, kteří mají v Gothamu moc, velmi nelibě nesou to, jak Batman narušuje chod jejich města... a vypadá to, že jeden z nich má plán, jak samozvaného ochránce pořádku neutralizovat. 

Na střechách a v ulicích města nyní hlídkuje druhý Batman – a tenhle nemá žádné zábrany, pokud jde o zabíjení zločinců, dokonce i naživo před kamerami. Temnému rytíři je teď v patách celá gothamská policie společně s bohatými a vlivnými obyvateli. Batman proto musí najít svého dvojníka a očistit své jméno. Jak ale můžete prokázat svou nevinu, když se schováváte za maskou?

Můžeme se tak těšit na pořádně temný příběh ze staré školy. Hodně tomu napovídá i kresba samotná, o kterou se postaral Andrea Sorrentino. Sorrentino je kreslíř, který si libuje v hororové atmosféře. Za sérii Gideon Falls si společně s Jeffem Lemirem dokonce odnesl v roce 2019 i Eisnerovu trofej za nejlepší novou komiksovou sérii.

O scénář se postaral scénárista a režisér Mattson Tomlin, který například svým scénářem zazářil ve filmu Malá rybka či Project Power. Spolupracoval i s Mattem Reevesem na batmanovském filmovém rebootu, kterého se dočkáme již za pár dní. Batman: Dvojník je jeho komiksovou prvotinou.