INZERCE: TENTO ČLÁNEK VZNIKL V RÁMCI SPOLUPRÁCE S KNIHY DOBROVSKÝ

Horory jsou oblíbeným žánrem napříč celým kulturním spektrem. Je jedno, jestli se bavíme o filmech, seriálech, knihách či dokonce hrách, strach a tajemno prostě a jednoduše láká do svých pařátů všechny chtivé. Máloco ale dokáže svým tajemnem vtáhnout jako dobrá kniha, protože tam skrze stránky pracuje i obrovská míra představivosti, která u každého pracuje trochu jinak a tím pádem jednotlivým čtenářům může dodat i krapet odlišný zážitek. A to my máme rádi.

Tohoto jsou si dobře vědomi ve známém knihkupectví Knihy Dobrovský, konkrétněji v jejich specializovaném nakladatelství s názvem Fobos. Během letošního roku vydali přehršel žánrových knih, kde právě jejich hororová odnož se těší veliké oblibě u čtenářů. Nyní vám představíme ty nejzajímavější tituly, které v letošním roce měly svoji premiéru, a jelikož se blíží Vánoce, tak to pro někoho může být i slibná příležitost, jak obdarovat své milé kvalitní knihou. Všechny zmíněné tituly jsou dostupné s obrovskou slevou díky Black Friday akci v Knihy Dobrovský.

RUDÁ ZEM – ADAM NEVILL

Rudá Zem od anglického autora Adama Nevilla vás zavede do poklidného městečka Brickburghu. Poklidného až do doby objevu tajemné jeskyně, kde se začínají ztrácet lidi, kteří se ji vydají prozkoumat. Do středu dění se dostává novinářka Kat a svobodná matka Helene, obě bojují nejenom s vlastními démony, ale čelí i něčemu, co by mělo být před světem skryto. Adam Nevill je autor vyžívající se v nadpřirozeném hororu a jeho nejnovější počin Rudá Zem je toho přímým důkazem.

FANTOM Z BLACKWOODU – DARCY COATES

Darcy Coates se proslavila svojí duchařskou sérií, kde její hrdinové zkoumají prastaré baráky plné těch nejtemnějších tajemství. Do této série patří i její nejnovější kniha Fantom z Blackwoodu. Mara je dcerou spiritualistů a měla kvůli tomu poněkud zvláštní dětství. Není divu, že v dospělosti chtěla být od všeho podivného co možná nejdále. Nicméně Maru si její minulost najde ve chvíli, kdy si se svým manželem pořídí nový dům u Blackwoodu a možná dostane konečně odpověď na otázku, jestli duchové opravdu existují.

HLASY V BOUŘI – DARCY COATES

Australská královna hororu má i druhé želízko v ohni. Tentokrát nám servíruje knihu Hlasy v bouři, která se dá nejlépe definovat jako postapokalyptický horor. Clare během sněhové bouře měla autonehodu, ze které si toho zase tolik nepamatuje. Probouzí se však v prastarém domě a u postele jí sedí neznámý muž. Bouře nepolevuje, a tak je Clare nucená sdílet příbytek se svým zachráncem. Je to opravdu zachránce? A co se vlastně děje v pozadí neutuchající bouře? A co všechny ty hlasy, linoucí se po stěnách?

PROKLETÍ RODU USHERŮ

Robert R. McCammon si pro svůj nejnovější počin fantasy hororu vypůjčil námět z povídky E. A. Poea. Volné pokračování povídky Zániku domu Usherů nás zavede k Walenu Usherovi, nejstaršímu z rodu Usherů, který umírá nepěknou smrtí a svolává své tři potomky, aby určil rodového dědice. Jeden z nich, spisovatel Rix Usher, o pozici nástupce svého otce nestojí, ale návštěvu prastarého sídla bere jako námět pro svoji další knihu. Nicméně sídlo nabízí mnoho krvavých tajemství, ze kterých se Rix ocitá na samé hranici šílenství a je otázkou, jestli to bude právě on, kdo pokoří prokletí rodu Usherů.

ELEMENTÁLOVÉ – MICHAEL MCDOWELL

Michael McDowell se proslavil kromě svých knih i psaním scénářů pro filmy Tima Burtona. Jeho kniha Elementálové nás zavede do tajů rodin Savageů a McRayů. Po úmrtí Marian Savageové se obě rodiny vydávají do svých letních sídel v alabamském Beldamu, kde stojí tři viktoriánské domy. Pouze dva jsou obyvatelné a ten třetí je schovaný pod obrovskou písečnou dunou. Nicméně se zdá, že dům skrývá nejedno tajemství a jeho přítomnost nedá spát ani jedné rodině. Vypořádají se se zlem, které se neplíží v noci, ale nejsilnější je právě za denního světla?

ZEMĚ DIVŮ – ZOJE STAGE

Umělecky založená rodina Bennettů se rozhodne opustit ruch velkoměsta a rozhodnou se zakoupit odlehlou usedlost poblíž Adirondackého pohoří, na jejímž pozemku se vyjímá prastará borovice. Bývalá baletka, malíř a jejich dvě krásné a talentované děti jsou z nového obydlí nadšeni. Nicméně brzo zjistí, že na pozemku je něco, co s novými majiteli nesouhlasí a chce je vyhnat pryč. Zoje Stage, autorka Dětských zoubků, opět napsala knihu, kde prim hrají rodinné vztahy a hrůza je spíše tichá plíživá, ale na druhou stranu všeobepínající a děsivá. A taková je přesně Země divů.

KILL CREEK – SCOTT THOMAS

Sejdou se takhle k rozhovoru čtyři světoví autoři, kteří se proslavili psaním duchařských a hororových příběhů. Kde by se měl takový exkluzivní rozhovor konat? No přece na jednom z nejděsivějších a nejtajemnějších míst, a ještě k tomu během Halloweenu. Zajímavě stylizovaný příběh Scotta Thomase Kill Creek o hororových autorech, kteří probudí prastarou entitu v tajemném domě, zní jako kniha, která by vás mohla během dlouhých čtecích večerů zaručeně vyděsit.

RYBÁŘ – JOHN LANGAN

Americký spisovatel John Langan napsal knihu Rybář, ve které se mísí lovecraftovský mystický horor s niterným příběhem dvou mužů, kteří se snaží vyrovnat se svou ztrátou. Pomáhá jim k tomu jejich společná vášeň k rybaření. Abe i Dan se vydávají lovit k potoku, který je ověnčen mnoha starodávnými legendami. I přes počáteční nedůvěru v historky oba kamarádi brzo zjistí, že se opravdu v těchto tajemných vodách něco skrývá. Něco, co je donutí prožít jejich největší muka.

Nakladatelství Fobos během roku vydalo opravdu velké množství hororových příběhů, které jsou zaměřené především na tajemná sídla a duchařinu, ale na své si přijdou i příznivci Lovecrafta a hororového fantasy. Jestli jste fanoušky těchto subžánrů, tak si z nabízeného seznamu určitě vyberete svého favorita.