O víkendu jsme se dočkali plnohodnotného představení chystané anime série Star Wars: Visions, která bude od konce září/septembra k dispozici v rámci streamovací služby Disney+. Když jsme o přiblížení obsahu této kolekce krátkých anime filmů informovali, připomněli jsme také dřívější oznámení knihy určené dospělým čtenářům, která bude z Visions vycházet. Tehdy jsme ještě neměli k dispozici žádné konkrétní detaily, to se ale nyní mění, jelikož na oficiálním Star Wars webu byla formálně představena kniha s konečným názvem Star Wars: Ronin: A Visions Novel.

Konečně také víme, o čem Ronin bude. Kniha, dosud známá jako Star Wars: Visions: Ronin: An Original Novel, je inspirována událostmi jedné epizody seriálu. Konkrétně se jedná o příběh s názvem The Duel, který má na svědomí studio Kamikaze Douga a režisér Takanobu Mizuno. V jeho podání se můžeme těšit na alternativní historii konfliktu Jediů a Sithů, obohacenou o prvky japonské kultury.

Byla to právě epizoda The Duel, v jejímž vyprávění lidé ze společnosti Lucasfilm viděli příležitost pro více než jednu zápletku. A tak se zrodil nový knižní příběh Ronina, bezejmenného válečníka a bývalého Sitha bez jakékoliv příslušnosti, který cestuje galaxií s červeným světelným mečem po ruce a v doprovodu věrného droida a duchů méně civilizovaných časů.

Autorka knihy Emma Mieko Candon nachází inspiraci v žánru jidaigeki, v oblasti japonských monster a folklóru nebo ve válečných traumatech. Do kreativního procesu, z něhož titul Star Wars: Ronin vzešel, však přispěli také autoři samotného příběhu The Duel, z něhož pochází i svérázné historické pozadí celého příběhu.

Původ Jediů a Sithů v aktuálním Star Wars kánonu je v mnoha ohledech zahalen tajemstvím, v podání epizody The Duel a knižního Ronina ale všechno začaly klany Jediů, které válčily ve službách feudálních vládců. Od nich se po čase odtrhla sekta Jediů, která byla unavená nekonečnými boji a která chtěla řídit svůj vlastní osud a nárokovat moc bez nutnosti sloužit jakémukoliv mistrovi. Zde tudíž přichází na řadu Sithové.

Povstání Sithů však neuspělo a podlehlo vnitřním bojům a zradě, a mezitím se dříve soupeřící vládci spojili a vytvořili nové Impérium, jemuž Jediové následně věrně sloužili. Ronin se pak odehrává dvě desítky let po událostech původního konfliktu jediských klanů, kdy hlavní hrdina knihy, tedy onen bezejmenný bývalý Sith, cestuje po Vnějším okraji galaxie. Postupem času je však přinucen střetnout se v souboji se záhadným banditou, který si nárokuje titul Sith. A tak hrdina, kterého můžeme vidět i na působivé obálce knihy, zjistí, že nemůže věčně utíkat před přízraky bývalého života.

Nejen z tohoto popisu je zjevné, že nás v knize Star Wars: Ronin nečeká žádný kanonický příběh. Přesto společnost Del Rey, která vydává dospělé Star Wars knihy ve Spojených státech, na Twitteru v reakcích na dotazy fanoušků uvedla, že se nejedná o titul z kategorie Legends, do níž spadají všechny starší Star Wars příběhy, jež nejsou považovány za součást stávajícího kánonu. A že nejde ani o vyprávění ve stylu „coby kdyby“.

Očividně se nám tu tedy rodí nová kategorie příběhů Star Wars, které existují v odlišné, zcela vlastní rovině. O tom, nakolik bude něco takového fungovat, se budeme moci přesvědčit nejen po premiéře série Star Wars: Visions, ale i po vydání samotné knihy v zahraničí, které je naplánováno na 12. 10. 2021. Bohužel si ale neumíme příliš představit, že by se zrovna tato kniha mohla dočkat českého překladu a vydání i u nás.