Gauneři, Pulp Fiction, Hanební pancharti. Když dojde na otázku: ,,Jaký je váš nejoblíbenější film Quentina Tarantina?”, tak většinou padají jména těchto titulů. Pro mě osobně ale byl vždy nejmilejším filmem starý dobrý Kill Bill, kde se Uma Thurman jako krví zbrocená Nevěsta vydá na cestu nemilosrdné pomsty proti své bývalé zabijácké partě, která jí… ehm, řekněme trošičku pokazila nácvik svatby. Ten film ale nemiluji jenom kvůli parádnímu scénáři, dobrému tempu, vynikající stylizaci a soundtracku, ale také kvůli samotným postavám, které tvoří srdce celého příběhu. Kill Bill, vlastně obě dvě jeho části, se skládají z řady zajímavých a dobře napsaných charakterů, které člověku zkrátka utkví v hlavě. 

Ovšem nyní bych chtěl mluvit o jedné specifické postavě, kterou považuji za jednu z nejlepších, co Tarantino kdy vytvořil. A ne, není řeč o Nevěstě, ani o Billovi, dokonce ani o samotném… Charliem Brownovi. Bavit se totiž budeme o padouchovi Buddovi, Billově bratrovi a jedno ze členů zabijáckého Komanda Zmijí, kterého výtečně ztvárnil Michael Madsen. Ale než se do toho pustíme, tak samozřejmě musím upozornit, že budou následovat spoilery, takže pokud jste ještě Kill Billa neviděli (PROČ JSTE JEŠTĚ KILL BILLA NEVIDĚLI?), tak nejdříve doporučuji tento rest dohnat, abyste byli lépe v obraze. A pokud byste o Tarantinovi chtěli vidět i další věci, určitě také níže vomrkněte naše video Jak poznat filmy Quentina Tarantina, rozhodně stojí za zhlédnutí. Teď už se ale pojďme naplno ponořit do krvavého příběhu Nevěsty. 

Pojďme si nejdříve rychle připomenout hlavní zápletku celého filmu. Hlavní hrdinkou se stává Beatrix Kiddo, která je členkou profesionální skupiny zabijáků jménem Komando Zmijí. To vede její učitel a milenec Bill v podání Davida Carradinea. Mezi další členy Komanda pak ještě patří zkušení vrahouni O-Ren Ishii, Vernita Green, Budd a Elle Driver. Beatrix ale jednoho dne otěhotní, proto ze strachu z toho, že by Bill chtěl dítě jen pro sebe, komando opustí a začne žít novým životem jinde. Bill a zbytek komanda ji ale vypátrají a krutě ji za onen útěk potrestají. Na nácviku její svatby povraždí všechny svatebčany a ji samotnou brutálně zbijou. Dohrou měla být kulka do hlavy, kterou vystřelil sám Bill. 

Beatrix ale zázrakem přežije a po čtyřech letech v kómatu se probouzí. A její cíl je jasný. Postupně zlikvidovat všechny členy Komanda, které se nějakou dobu po masakru rozpustilo, přičemž samotného Billa si chce nechat na konec. A ano, jednotliví členové Komanda jsou v podstatě primárními záporáky celého příběhu, ovšem zmíněný Budd má rozhodně největší hloubku, byť to na první pohled nemusí být hned patrné. Billův bratr se totiž svým charakterem a tajemnou minulostí od ostatních v lecčem liší. 

Budd je fascinující a komplexní charakter hned v několika rovinách. Kromě toho, že se jedná o jediného člena Komanda Zmijí, kterému se podaří „porazit“ Nevěstu, je to zároveň i postava, jehož styl života a tok myšlenek vzbuzuje v divákovi celou řadu otázek, ale ne na všechny dostane pořádnou odpověď. Pokud nepočítáme Billa, tak Budd je jediným členem Komanda, který zcela upřímně vyjádří pochopení nad skutečností, že se jim Beatrix chce pomstít. Svému bratrovi se přizná, že cítí vinu nad tím, co jí provedli, přičemž před ní nehodlá uhýbat. Oproti tomu se zas taková Vernita Green oháněla argumenty, že teď už je jiným člověkem a nic podobného by už neudělala, přičemž stále Beatrix vmetávala do tváře dceru jako výčitku, že jí vpadla do domu, aby se jí pomstila. Budd však zcela bez problému akceptoval svou vinu. Bez vytáček a zaštiťováním se svým novým nuzným životem. Naprosto chápe Nevěstiny motivy, přičemž přijal fakt, že za své činy si zaslouží zaplatit. Ovšem zároveň rozhodně není ochotný ji nastavit hrdlo. A pokud by se mu postavila, bude připravený se ji pokusit zabít. 

,,Ta žena si zaslouží svou pomstu. A my si zasloužíme smrt… Na druhou stranu, to ona také.“ 

To pronese Budd v konverzaci s Billem, ve které zazní jedna velice podstatná informace. Z rozhovoru se dozvíme, že Budd se kvůli něčemu na Billa rozhněval, v rámci čehož spolu nebyli v kontaktu celá léta. Filmy nám ale nikdy přímo neřeknou, co stálo za jejich neshodou. A právě toto rozbratření je dost pravděpodobně důvodem, proč Budd žije tak mizerným životem. Pojďme si důkladněji shrnout minulost celého Komanda. Z filmu se dozvíme, že během času, kdy byla Beatrix v kómatu, se v jistý moment celá zabijácká skupina rozpadla, přičemž si každý šel vlastní cestou. Bill však měl dost financí na to, aby svým bývalým zabijáckým parťákům zajistil pohodlný život. 

A je to i vidět, protože každý ze členů se zdá být fakt ve velkém balíku. Díky vlivu Billa se z O-Ren Ishii stala královna celého tokijského podsvětí, které všichni ostatní gangsteři líbají nohy. Vernita Green se rozhodla vést normální rodinný život, ale vzhledem k tomu, že má poměrně dost fajn barák, můžeme předpokládat, že asi bude taky v pěkným balíku. O financích Elle Driver, nejpodlejší a nejzlejší ze všech členů, toho moc nevíme, ale vzhledem k tomu, že si ve druhém díle vozí prdel v parádním Pontiacu plus nemá absolutně žádný problém dovést Buddovi na požádání milion dolarů, se asi taky nebude mít úplně špatně. A teď se podívejme na Budda. Ten žije uprostřed ničeho v rozpadajícím se karavanu a dělá mizernou a nevděčnou práci vyhazovače ve stripbaru, která mu vynáší pěkný kulový a kde se k němu snad všichni chovají jak ke kusu hovna. 

Ale dle mého názoru je to přesně život, který on sám chtěl. Bill svého bratra miloval (což nám dokáže nejenom nápis na Buddově meči, který od něho dostal, ale také Billova nabídka ochrany před Beatrix), přičemž byl určitě více než ochotný ho doživotně zajistit. Ale Budd nechtěl. Protože se mezi nimi něco stalo. Vybral si bídný a chudý život, aby se svému staršímu bratrovi svým způsobem za něco pomstil. Nutno ale dodat, že Budd Billa taktéž miloval. Důkaz je ten, že Budd si od Billa tajně nechal meč, o kterém mu řekl, že ho dal do zástavy. Pravděpodobně kvůli tomu, že vůči němu ještě stále choval určitou zášť.

A konečně poslední věc – dle mého názoru se určitá Buddova část chtěla nechat od Nevěsty zabít. Nejen protože cítil pochopení nad tím, o co se pokouší, ale aby tím zároveň svému bratrovi něco dokázal. To proto se choval tak nonšalantně, i přestože věděl, že Nevěsta mu už jde po krku. Ovšem nutno podotknout, že i když Budd Nevěstu chápe, nijak v lásce ji nemá. Však se ji taky pokusil pohřbít zaživa, navíc její hrob možná výsměšně označil jako poslední místo odpočinku Pauly Schultzové, což je odkaz na romantickou komedii The Wicked Dreams of Paula Schultz z 60. let, ve které se hlavní dvě postavy jmenují Paula a Bill. Plus určitou touhu po penězích určitě má. Jen to nesmí být peníze jeho bratra. A teď ta zásadní otázka. Kvůli čemu se Budd na Billa rozhněval? 

Představím dvě teorie. Jednu populární, druhou moji vlastní. Sami se můžete rozhodnout, která z nich je podle vás pravděpodobnější. Populární teorie mezi fanoušky filmu říká, že Budd nesouhlasil s masakrem Nevěsty a jejích přátel, kvůli čemuž se později na Billa rozhněval. To může dokazovat fakt, že ve zmíněné konverzaci mezi dvěma bratry Budd zmíní, že ,,před vinou neuhýbá“. Na což Bill odpoví: ,,Nemůžeme prostě zapomenout na minulost?“ Teorie taktéž zmiňuje, že Budd Billovi řekne, že onen darovaný meč prodal v El Pasu. Což je nedaleko místa, ve kterém Nevěstin masakr proběhl.

Tato teorie má dle mého názoru však mouchy v tom, že moc neospravedlňuje chování Budda k Nevěstě, jakmile ji ve druhém díle porazí. Budd se chová velice škodolibě, hrubě a zlomyslně. A hlavně… pokud by ho fakt tak strašně trápilo to, co Beatrix udělali, že by kvůli tomu byl ochotný strávit zbytek života v chudobě, proč by se, proboha, rozhodl Beatrix pohřbít zaživa? Proč by se rozhodl dopřát ji jeden z nejhrůzostrašnějších osudů, co si člověk vůbec dokáže představit? Nebylo by v tomto případně logičtější jí z „respektu“ střelit kulku do hlavy (tentokrát pořádně), pohřbít ji a poté Elle Driver zalhat, že ji poslal pod hlínu zaživa? Silně pochybuju, že by Elle vzala lopatu a šla na hřbitov vykopat její hrob, aby se o tom přesvědčila na vlastní oči… ehm. teda na vlastní oko. Ale možná teorie to samozřejmě je. Teď vám ale zkusím představit svou verzi.

Podle mé teorie se ono rozbratření týká něčeho jiného. Dle mého se Budd na Billa rozhněval proto, že Bill po Nevěstině masakru rozpustil celé Komando Zmijí. Nesmíme zapomenout, že Bill měl Nevěstu doopravdy rád a nijak ho netěšilo to, co musel udělat. A po její údajné smrti cítil, že bez ní již Komando vést nechce, přičemž se rozhodl ho rozpustit. A přesně s tím Budd nesouhlasil. Pokud si dobře pamatujete, tak na konci druhého dílu pronáší Bill monolog o tom, co znamená být skutečným zabijákem. Tvrdí, že člověk se zabijákem nestane, ale narodí se jím. 

A přesně tím je i Budd. Budd je čistokrevný zabiják s morálně šedým kodexem, který nic jiného neumí. Přesně proto nejlépe rozumí tomu, proč se Nevěsta mstí. Proto tvrdí, že si svou pomstu zaslouží, i přestože je namířená proti němu. A Komando pro něj byla něco jako rodina. Teď ale vidí svého staršího bratra, jenž se ji rozhodl rozpustit kvůli nějaké blondýně, na kterou nemůže zapomenout. A přesně to zlomí i Budda. Protože to byl celý jeho svět, který se mu tím najednou zbortil. I přestože cítí vinu za to, co provedl Nevěstě, zároveň k ní cítí i jistou zášť za to, co způsobila její údajná smrt jeho bratrovi. Přesně proto taky pronese jistou větu těsně před tím, než nad Nevěstou zavře rakev, aby ji zaživa pohřbil.

,,To máš za to, že jsi bráchovi zlomila srdce.“ 

Ale kdo ví, je samozřejmě možné, že ani tato teorie není úplně přesná, to už nechám na vaše zvážení. Ale právě už jen kvůli těmto teoriím je Budd tak neskutečně zajímavá a komplexní postava, kterou je učiněná radost sledovat. Kromě již zmíněného také kvůli tomu, že působí opravdu lidsky. I přestože se ve výsledku jedná o pěkného prevíta. Beatrix, Bill a třeba O-Ren Ishii jsou všechno samozřejmě také dobře napsané charaktery, ale Budd je zkrátka ten typ záporáka, kterého člověk jen tak nevidí. 

Člověk mu svým způsobem rozumí, což je vždy dobrým základem pro vytvoření kvalitního filmového padoucha, kterého si divák oblíbí. Proto dodnes považuji Budda za jednu z nejlepších a možná i nejvíce nedoceněných postav, co Quentin Tarantino kdy vytvořil. Uvidíme, třeba se na něho nyní budete i vy dívat zcela jiným pohledem.