Se Star Wars filmy je to v poslední době těžké. Společnost Lucasfilm aktuálně věnuje nejvíc zdrojů seriálům a sériím, které jsou určené pro Disney+, a další snímky z předaleké galaxie jsou v nedohlednu. Star Wars: Rogue Squadron od režisérky Wonder Woman Patty Jenkins se podle všeho svíjí ve vývojovém pekle a dorazí Maul ví kdy, i když datum premiéry je stále oficiálně stanoveno na 21. 12. 2023. Oproti tomu dosud nepřiblížený film, který má na svědomí Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo), může být vzdálený ještě několik let.

A to je vlastně celé, pokud nepočítáme trilogii od Riana Johnsona, režiséra a scenáristy filmu Star Wars: Poslední z Jediů. Ale jestliže je Rogue Squadron ve vývojovém pekle, pak je Johnsonova trilogie v úplně jiném vesmíru, protože byla oznámena už před pěti lety a od té doby je zjevně na mrtvém bodě. Důvodem je především fakt, že Rian Johnson byl dlouho zaměstnán tvorbou výtečné kriminálky Na nože z roku 2019 a aktuálně připravuje po uzavření dohody s Netflixem hned dvě pokračování.

Dříve se však hovořilo ještě o jednom tvůrci, který by měl mít na starosti svůj Star Wars film. Nebyl jím nikdo jiný než Kevin Feige, známý producent, který je považován za hlavní mozek filmového vesmíru Marvelu alias MCU. O spojení Feige a Star Wars se ale vždy mluvilo jen velmi povrchně a nejistě, a to od doby, kdy se o něm v roce 2019 poprvé zmínil Alan Horn z Walt Disney Studios. A nyní mohou všechny tyto řeči skončit. Tedy, možná. Ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy totiž v rozhovoru pro magazín Vanity Fair prohlásila, že Feige aktuálně v souvislosti se Star Wars na ničem nepracuje.

„Moc ráda bych viděla, s jakým filmem by [Kevin Feige] mohl přijít. Ale pro tuto chvíli ne, konkrétně tu nic není,” řekla Kennedy v odpovědi na dotaz, zda bude Feige opravdu produkovat jeden z nových Star Wars filmů. Přitom je to sotva několik dnů, co se na serveru Den of Geek objevila prohlášení, jejichž autorem je scenárista Michael Waldro. Podle něj práce na filmu pokračují a má jít o něco, co působí svěže a originálně. Dokonce řekl, že je nadšený z toho, že může pracovat nejen s Lucasfilmem, ale i s Kevinem Feigem.

Máme tu tedy dost zvláštní situaci. Nějaký další Star Wars film se podle všeho připravuje, ale zatímco ředitelka Lucasfilmu říká, že na něm Kevin Feige nepracuje, scenárista tvrdí, že ano. Vydání článků serveru Den of Geek a magazínu Vanity Fair přitom od sebe nedělí ani týden, takže se dá v obou případech hovořit o aktuálních informacích. Jak se ale zdá, pro tuto chvíli bude lepší s ničím raději nepočítat. Film každopádně nemá nijak blízko k dokončení, takže nezbývá než počkat, co z těch příprav vzejde. Nebo zda se za několik dnů neobjeví další rozhovor, podle něhož bude všechno zase úplně jinak.