Čína má od opravdu svobodné a demokratické země hodně daleko. A možná sami víte, že téma svobodného Tibetu, který Čína před více než sedmdesáti lety obsadila, je pro ni extrémně citlivá. Není proto divu, že přednedávnem čínský režim pěkně nakrknul herec Keanu Reeves. Ten totiž v minulosti oznámil, že se 3. 3. 2022 zúčastní koncertu, jenž pořádá nezisková organizace Tibet House. Ta vznikla již v šedesátých letech na přání tibetského duchovního dalajlámy, kterého samozřejmě Čína k smrti nesnáší. Jedním z hlavních cílů organizace je především uchování kulturního dědictví země, kterou Čína už od padesátých let okupuje. A i když se letos koncert kvůli pandemii koronaviru konal pouze virtuálně, Keanu Reeves na něm přečetl báseň Pull My Daisy od slavných beatníků Allena Ginsberga Jacka Kerouaca a Neala Cassadyho. 

V rámci hercovy účasti tak začínají mnohé jeho slavné filmy mizet z významných čínských streamovacích platforem. Mezi ně patří například Tencent Video a iQiyi. Předplatitelé těchto platforem se tak už nebudou moci podívat na filmy jako Matrix, John Wick, Nebezpečná rychlost a Lepší pozdě nežli později. To však není vše, údajně z těchto platforem zmizelo asi kolem dvaceti dalších filmů, ve kterých si Reeves zahrál. Herec svou účast na koncertě potvrdil už na začátku letošního roku, přičemž od té doby se od mnohých čínských uživatelů na sociálních sítích dočkal tvrdé kritiky. Mnozí také vyzývali k tomu, aby byl bojkotován. Herec se k celé situaci nevyjádřil. Stejně tak zatím není jasné, jaké to bude mít následky pro jeho budoucí filmy, které budou chtít zamířit do kin v Číně. 

Keanu Reeves se tak připojuje k dalším západním umělcům, které Čína kvůli jejich postojům cenzuruje. Mezi ně patří například herec Richard Gere, který je právě jedním ze zakladatelů americké odnože Tibet House. Smazaná je taktéž Lady Gaga. A to kvůli jejímu osobnímu setkání s dalajlámou. Čína taktéž nemá vůbec ráda například herce Brada Pitta, režiséra Martina Scorseseho a zpěvačku Selenu Gomez.