Jako mnoho moderních společenských her započaly i nedávno vydaní Radlands: Gangy pustiny svoji cestu na Kickstarteru. Po loňském úspěchu na této platformě hra od kanadského vydavatelství Roxley vyšla ještě tentýž rok. Zároveň se jí podařilo vyhrát cenu serveru Dice Tower v kategorii nejlepší hra pro dva hráče. Jako konkurence zde stály hry jako Ankh: Bohové Egypta, Moře a souš, Caper Europe a That Time You Killed Me.

Ankh: Bohové Egypta jsou velkou válečnou hrou, která však velice dobře funguje i ve dvou hráčích. A to i díky různým scénářům. Jedná se o velkou hru završující trilogii vývojáře Erika M. Langa, která má za sebou vydavatelství CMON. Podobně Moře a Souš není čistou dvojkovkou, ač základní hratelnost se na tuto možnost soustředí. Zde se jedná o souboj moře a země, kde oba hráči se snaží přikládáním hexových dílů vytvořit co největší území dle strany, za kterou hrají. V případě třetího hráče vstupuje do hry kartograf, který se boduje odlišným způsobem, hra čtyř hráčů je pak týmovou výzvou. Caper: Europe je draftovací hrou za zloděje, kteří jsou vysílání do různých míst v Evropě s cílem ukrást zboží a získávat tak body. Hráč s více body vyhraje. Je tak třeba tak každého zloděje napřed řádně vybavit, aby byla šance na úspěch co nejvyšší. That Time You Killed Me je abstraktní hra pohrávající si s konceptem cestování v čase. Hráči se navzájem snaží zabít v minulosti, přítomnosti i budoucnosti. A to i za pomocí časových paradoxů. Herně je tento prvek ztvárněn pomocí tří separátních šachovnic.

Konkurence tedy nebyla malá a porazit velké i malé protivníky na poli dvojkovek je určitě významným úspěchem. Není tedy divu, že nejen tento titul se dočkal i počeštění a dostal se na pulty obchodů.

Hra využívá téma postapokalyptické pustiny s divokými válčícími gangy. Inspirace v dílech Šílený Max jsou více než zjevné. Namísto ponurých barev se hra vyžívá v pastelové škále s dominantní fialovou. To hře samozřejmě umožňuje vyniknout a odkazovat se na jiná díla, ale zároveň si držet svůj vlastní styl.

Hra má jednoduchá pravidla a je tak možné po rozložení začít do pěti minut hrát i s člověkem neznalým podobných karetek. Pokud je člověk zvyklý na karetní hry typu Magic the Gathering, případně třeba Android: Netrunner, tak je možné rozehrát partii klidně i za polovinu času.

Cílem je zničení soupeřových táborů. Každý hráč ovládá tři, které si na začátku hry vybere z omezené nabídky, přičemž každý z tábor má nejen své schopnosti, ale také přispívá k počáteční ruce hráče. Před tábory je možné vykládat jednotky, přesněji až dvě před každý tábor. Jednotky pak díky schopnostem mohou na soupeře útočit a zraňovat, případně třeba ničit vše v prvních liniích. Pokud tábor před sebou jednotku nemá, tak je často možné zaútočit i na něj.

To vše hráč musí zvládnout za pomocí omezených zdrojů. Hráči dostanou každé kolo pouze tři žetony vody a do dalších kol se nepřenáší. Jednu vodu je možné sice uložit do vodního sila, ale to je tak vše. Dvě vody je možné použít k líznutí si karty. Pomocí žetonů lze označovat i jednotlivé karty, které použijí schopnost a tak je právě distribuce omezeného množství surovin jedním z klíčových prvků hry.

Každou kartu lze zranit dvakrát, přičemž druhým zraněním je zničena. Zranění se značí otočením o 90°. Některé karty jsou schopné vyprodukovat i pankáče, které se značí rubem karet, ti představují hlavně živý štít s jedním životem. Zraněné karty, případně ty, co právě vstoupily na bojiště, nebo karty, co již použily schopnost, jsou vyčerpané a není možné tak u nich schopnost již vyvolat. Výjimku tvoří tábory, které je možné využít pro schopnost, i když jsou zraněné, nikoli však zničené.

Dalším typem karet jsou události. Ty vstupují do hry vždy na jedné ze tří pozic představujících čas do jejich spuštění. To se odpočítává vždy na začátku kola. Čím silnější událost, tím déle trvá než se spustí. Protihráč má tak větší čas se přizpůsobit.

Oba hráči využívají jeden balíček i jeden odkládací balíček, přesto se zde najdou rozdílné strategie. Pokud má hráč na ruce karty, které nepotřebuje a nebo nechce zahrát, může je zrecyklovat pro nejrůznější efekty.

Jeden balíček tak skrývá mnohé strategie. A to jak na základě vybraných táborů, tak karet, které se hráči dostanou do ruky, ale také na jeho vlastním uvážení. Možnost jednu kartu využít k více účelům klade na hráče důležitost mnohých rozhodnutí.

Hru je možné stále koupit v anglickém jazyce a to i v deluxe edici, případně je možné zakoupit základní variantu v české iteraci díky vydavatelství TLAMA games. Případně si luxusnější komponenty dokoupit. Jde o akrilové žetony vody a o podložky pro hraní. Podložky krom případné ochrany karet také mohou pomoct s orientací ohledně rozložení herních komponent, ale s trochou tréningu si na případné rozložení táboru, obou linií obránců a především událostí přejde snadno do krve.

Drobným neduhem je malá velikost krabičky. Pokud hráč fandí obalování karet, tak je základní balení nepojme snadno. Nicméně karty jsou plastové a dostatečně kvalitní, aby se na nich případné horší zacházení nemuselo viditelně podepsat. Samozřejmě je tím myšleno běžné hraní a ne kejklířské triky.

Cena hry činí aktuálně necelých 550 korun. Navíc je u her od TLAMA games příjemným zvykem, že vydavatelství na svém Youtube kanálu vydává návod na hru, tím pádem je možné do hry velmi příjemným způsobem proniknout ještě před jejím nákupem.