Režisér Guillermo del Toro je znám pro své specifické a většinou i velmi dobře hodnocené filmy, které mívají často temnou a občas i hororovou atmosféru. Diváci mohou jeho práci znát především díky filmům jako Faunův labyrint, Tvář vody, Pacific Rim a nebo z nadcházejícího filmového zpracování legendárního Pinocchia. Nyní jsme se díky akci Geekweek pořádaného společností Netflix dozvěděli o novém projektu tohoto režiséra i scenáristy v podobě projektu Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities.

V tomto seriálu se můžeme těšit na osm epizod, z nichž každá bude vyprávět jiný příběh, přičemž za každou bude stát i jiný scenárista. Tento formát je v poslední době na vzestupu a je stále oblíbenější, už jen proto, že není tak náročný na diváckou pozornost. Ale i z tvůrčího hlediska se jedná o zajímavou výzvu, protože všechny epizody se snaží držet vysokou kvalitu a epizody vždy někdo zaštiťuje, v tomto případě právě Guillermo del Toro, jak již název seriálu napovídá.

Samotný název odkazuje na Kabinet kuriozit, což je koncept známý především z minulosti, kdy lidé sbírali nějaké podivuhodné věci. Divákům se může vybavit sbírka prokletých předmětů paranormálních vyšetřovatelů Warrnerových, které známe z filmové série V zajetí démonů.

Také existuje kniha s názvem Guillermo Del Toro Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions, kterou Guillermo de Toro vydal v roce 2013. Kniha obsahuje autorovy náčrtky a nápady, které dosud nikde jinde nebyly k vidění.

Oboje nápadně naznačuje, co můžeme očekávat. Temné hororové povídky od různých režisérů na různá témata.

Samotný teaser toho moc neprozrazuje, pouze vidíme různé lokace, pár nepřímo vyobrazených postav a také různé styly práce s kamerou. Je zatím otázka, budou-li některé povídky natolik odlišné, že budou třeba celé natočeny černobíle, případně zda se dočkáme pouze několika specifických záběrů uvnitř některé z epizod.

Můžeme se tak těšit na jména jako Rupert Grint, Essie Davis, Luke Roberts, Andrew Lincoln, F. Murray Abraham, Glynn Turman, Ben Barnes, Elpidia Carrillo, Hannah Galway, Crispin Glover, Demetrius Grosse, David Hewlett, Tim Blake Nelson, Sebastian Roché, Peter Weller, Eric André, Sofia Boutella, Ismael Cruz Córdova, Kate Micucci a Charlyne Yi.

Režisérská jména spjatá s tímto projektem jsou Jennifer Kent, David S. Goyer, Regina Corrado, Lee Patterson, Panos Cosmatos, Aaron Stewart-Ahn, Mika Watkins, Haley Z. Boston a Emily Carroll.

Stále nám chybí poměrně dost informací, například názvy a obsah jednotlivých epizod, taktéž jména všech režisérů. Tudíž na více informací si musíme zatím počkat.

Přesto již teď víme, že některé z epizod budou založeny na povídkách Guillerma del Tora, H. P. Lovecrafta nebo Henry Kuttnera.

Jelikož je Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities připravován již několik let, je dost pravděpodobné, že se máme opravdu na co těšit.

Teaser nám slibuje, že se tohoto díla dočkáme ještě letos, nicméně nezmiňuje, kdy přesně. Ale jelikož hororovým příběhům je nakloněn především říjen/október, spekuluje se právě o tomto měsíci.