Mezi nejznámější jihokorejské režiséry současnosti patří zcela bezpochyby Park Chan-wook, který nám během nultých let nadělil svou slavnou filmovou trilogii, jejímž ústředním tématem byla pomsta. Z oněch tří filmů se největší slávy dočkal Old Boy z roku 2003, ve kterém se v hlavní roli objevil Choi Min-Sik. Ten ve snímku ztvárnil postavu muže jménem Dae-su Oh, jehož jednoho dne někdo unese a uvrhne do zvláštního domácího vězení, ve kterém je držen celých patnáct let. Jednoho dne se ale zcela nečekaně dostane na svobodu. A umane si, že se pomstí svému tajemnému vězniteli, který ho připravil (nejenom) o značnou část života.

A jelikož příští rok bude Old Boy slavit dvacet let od své premiéry, produkční společnost Neon se na oslavu rozhodla, že znovu vypustí snímek do amerických kin, aby si mohli fanoušci připomenout Dae-suovu pomstychtivou cestu na velkém plátně. Nezávislé společnosti se tak podařilo získat práva na výroční uvedení filmu do kin, ovšem žádné datum ještě stanoveno není. 

Nutno také dodat, že Old Boy je ve skutečnosti filmová adaptace japonské mangy z roku 1996, o kterou se postarali Garon Tsuchiya a Nobuaki Minegishi. Z výsledného filmu se tak stal jeden z nejvýznamnějších kusu jihokorejské kinematografie, který dokonce zabodoval i na filmovém festivale v Cannes, kde obdržel Velkou cenu.

Pokud jste náhodou ještě snímek neviděli, nečekejte žádnou jízdu ve stylu Johna Wicka nebo Kill Billa, Old Boy téma pomsty zpracovává mnohem skromněji, dospěleji a v jistém smyslu i uvěřitelněji. I tak člověka ale neošidí o akčnější sekvence, za zmínku stojí zejména chodbová pasáž, která patří mezi nejvíce ikonické scény celého filmu. Mezi další díly výše zmíněné trilogie patří ještě filmy Má je pomsta z roku 2002 a Nebohá paní Pomsta z roku 2005. 

Park Chan-wook se také nedávno pochlubil se svým nejnovějším filmem, kterým je mysteriózní krimi thriller jménem Podezřelá. V něm detektiv Hae-joon vyšetřuje případ podivného úmrtí muže v horách, do kterého je nějakým způsobem zapletená záhadná a krásná mladá žena jménem Seo-rae. Film se dočkal pozitivních reakcí jak od diváků, tak i od kritiků, přičemž v Cannes byl nominován na Zlatou palmu. Do českých kin snímek vstoupil před několika týdny, rozhodně mu tedy dejte šanci. Stejně tak i celé Chan-wookově filmografii, protože rozhodně stojí za to!