Slavná filmová série Planeta opic, která vychází ze stejnojmenného románu z roku 1963 od Pierra Boulla, se bude i nadále rozrůstat. Ještě letos má totiž začít produkce zcela nového dílu, který vznikne pod ochranou rukou studií 20th Century Studios a Disney. Celá filmová série vyprodukovala opravdu mnoho dílů, za tu největší klasiku je považována zcela první adaptace z roku 1968, kterou natočil Franklin J. Schaffner. Po jejím úspěchu tak následovaly filmy jako Do nitra Planety opic, Útěk z Planet opic a Dobytí Planety opic. V půlce sedmdesátých let taktéž vznikl i seriál, který se však příliš vřelého hodnocení nedočkal. Během sedmdesátých a osmdesátých let pak na motivy výše zmíněné knihy vznikala celá řada televizních filmů, které však také mezi divák příliš velký úspěch neslavily.

V roce 2001 nastupuje na scénu Tim Burton, který světu představuje svou vlastní verzi slavné předlohy. Ovšem i když snímek vydělal téměř trojnásobek ze svého rozpočtu, reakce diváků byla poměrně rozporuplná. O deset let později ale přichází první díl nové trilogie, která je považována za to nejlepší, co tato filmová série zatím nabídla. Celá trilogie se skládá ze snímků Zrození planety opic, Úsvit planety opic a Válka o planetu opic, přičemž se zaměřuje na život odvážného opičáka jménem Caesar, kterého ztvárnil Andy Serkis. 

A i když se zdálo, že Válka o planetu opic z roku 2017 celou trilogii jednou provždy uzavřela, tak opak je pravdou. Už nějaký ten pátek je totiž v přípravě další film, který údajně nemá být reboot. Nějakým způsobem má navázat přímo ná výše zmíněnou Caesarovu trilogii. O režii připravovaného filmu se postará Wes Ball, který je známý za natočení dobrodružné filmové trilogie Labyrint (Maze Runner). Se scénářem mu pomáhá Josh Friedman, který je tvůrcem seriálů Terminátor: Příběh Sáry Connorové a Ledová archa. Taktéž se podílel na tvorbě scénáře k nejnovějšímu snímku terminátorské série, kterým byl film Terminátor: Temný osud. Informaci o přípravě nového dílu sdělil Steve Asbell, předseda studia 20th Century Studios, přičemž samotný začátek produkce začne někdy ke konci letošního roku. 

A o čem přesně nadcházející film bude? Kdo ví. Jisté je zatím jen to, že film naváže na úspěšnou trilogii z minulého desetiletí. Všechny tři díly se totiž dočkaly pozitivního hodnocení, přičemž ani komerčně si nevedly vůbec špatně. Úsvitu planety opic se dokonce podařilo z rozpočtu 170 milionů dolarů vydělat přes 710 milionů. Druhý a třetí díl navíc zrežíroval Matt Reeves, na jehož nového Batmana můžete od včerejška jít do kina.

Nyní je otázkou, zda bude připravovaný díl důstojným nástupcem, který nebude dělat předešlým dílům ostudu. To se necháme překvapit. Očekává se, že snímek by mohl jít do kin v roce 2023, případně 2024.