Někteří hrdinové akčních filmů z osmdesátých a devadesátých let jsou takřka nezničitelní a jejich legendární statut stále roste i díky neutuchající filmové aktivitě, která filmy s těmito herci dělá stále atraktivními. Jedním z těchto herců je bezesporu dnes již šedesátiletá belgická superstar Jean-Claude Van Damme.

Van Damme se objeví jako hlavní herec ve filmu The Last Mercenary, což může nápadně připomínat jeden z posledních filmů neméně legendárního Sylvestra Stalloneho a jeho Rambo: Last Blood. Tak se nám tu rozmáhá trochu nešvar, kdy tito akční hrdinové furt dělají něco „naposledy“, ale i tak je jejich konec v nedohlednu. 

Jean-Claude Van Damme si zahraje roli žoldáka, který se vydává do Francie za svým synem. Toho totiž vláda falešně obvinila z pašování drog a zbraní. To je tak trochu další filmové klišé, které se nám tu v posledních dnech rozrostlo. Stále populárnější je příběhová premisa, kdy hlavní hrdina či hrdinka pátrá a zachraňuje člena rodiny. Nejčastěji svého potomka. Téma samotné už na nás působí trochu vyčpěle.

Z ukázky je ale znát, že se nebude jednat o klasický akční biják. Velkou roli ve filmu totiž bude hrát humor. V jednom z rozhovorů pro Variety sám herec odkazoval na francouzské akční komedie s Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli. Van Damme by chtěl do tohoto žánru vnést trochu osvěžení, ale s úctou k jeho předchůdci.

Trailer samotný je zábavný a o neotřelé situace snad nebude nouze. Nejvíc nás překvapilo množství podob, které herec během dvouminutového traileru vystřídal. Kostýmů bude očividně hromada a já si nevybavuji, jestli jsem někdy viděl Jean-Claude Van Damma s vousy nebo knírkem, za který by se nemusel stydět ani německý herec filmů pro dospělé z osmdesátých let. Nakonec neschází ani van Dammův legendární rozštěp, což je vzhledem k jeho věku fenomenální počin.

Tak jako tak The Last Mercenary může být solidní zábavou, byť scénářem a originalitou asi nepřekvapí. Posledního žoldáka uvidíme na Netflixu již 30. července a může to být příjemné osvěžení během horkých letních měsíců. O scénář a režii se postaral producent David Charhon.