V roce 2011 zahájil režisér Matthew Vaughn pro milované filmové mutanty novou éru, když světu nadělil svůj parádní snímek X-Men: První třída. V něm se v rolích Charlese Xaviera a Magneta představili James McAvoy a Michael Fassbender, přičemž rázem se z nich pro mnohé stala stejně populární dvojka, kterou tvořili i Patrick Stewart a Ian McKellen. McAvoy a Fassbender mocné komiksové mutanty posléze ztvárnili i v dalších dílech, tedy X-Men: Budoucí minulost, X-Men: Apokalypsa a X-Men: Dark Phoenix.

A právě James McAvoy se nedávno v rozhovoru pro GQ rozpovídal o své kariéře, v rámci čehož samozřejmě přišla řeč i na čas strávený ve světě Marvelu. Jak ale na celou mutantí sérii vzpomíná? Inu, herec svou zkušenost celkově považuje za pozitivní, ovšem zároveň řekl, že z posledních dílů se tak trochu vytratil motiv, který on sám považoval za jeden z nejdůležitějších. A tím bylo přátelství mezi Xavierem a Magnetem. V rohovoru tak řekl následující:

,,Byla to jedna z nejpozitivnějších zkušeností, kterou jsem se studiem měl. Neviděl jsem v tom pouze výplatní pásku. Myslím, že X-Men: Budoucí minulost byl jeden z těch lepších filmů, na kterých jsem se podílel. Mojí největší kritikou by ale bylo to, že jsme po prvním filmu už pořádně nerozvíjeli vztah mezi Xavierem a Magnetem, který tvořil páteř celého snímku.“

První třída a Budoucí minulost se mezi fanoušky těší velké oblibě, u Apokalypsy jsou už však názory poněkud rozporuplnější. Někteří ji považují za zábavný a důstojný díl celé x-menovské značky, jiní ji zatracují do horoucích pekel. Nejhůře ale zcela bezesporu dopadl Dark Phoenix, který vyvolal negativní reakce jak u kritiků, tak i u fanoušků. Nemluvě také o tom, že film zaznamenal ohromný komerční neúspěch.

Jak už ale dlouho víme, X-Meni se dočkají určitého rebootu v podobě příchodu do MCU. Je ale možné, že by se McAvoy do své slavné role znovu vrátil? Ještě před rokem to vypadalo, že by na to klidně kývl, tehdy prohlásil, že s postavou ještě neprozkoumal vše, co prozkoumat chtěl. A pokud by byla příležitost navrátit se do x-menovského křesla, prý by nebyl proti. Ovšem nyní se zdá, že se věci krapet změnily, protože když herec dostal otázku, zda ho ještě někdy uvidíme v roli mladšího Xaviera, McAvoy odpověděl následovně:

,,Velmi rychle řeknu: ,Ne, končím.‘ A nebo: ,Už mě ten návrat moc nezajímá.´ Protože člověk se musí posunout vpřed k jiným věcem. Rozhodně mi ohledně toho nikdo nezavolal. A i kdyby to někdo udělal, určitě bych vám to neřekl.“

Mnozí fanoušci Marvelu jsou samozřejmě velice zvědaví na to, jak bude sympatická mutantí banda uchopena v MCU pod dohledem Kevina Feigeho.

Čas jejich velkolepého návratu se každopádně rychle blíží, tak doufejme, že nás nezklame!